Ми у Facebook
09.06.2015, 15:30

У Верховній раді скасували військовий збір при купівлі-продажу валюти

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору", яким скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти у банках.
У пояснювальній записці зазначається, що включення операцій з валютними цінностями до об’єкту військового збору спричинило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою.

Військовий податок: Хто і з чого має сплачувати

До операцій з валютними цінностями включаються також операції з переходом права власності на національну валюту. «З економічної точки зору, при операціях з валютними цінностями відбувається еквівалентний обмін однієї цінності на іншу. Джерело доходу фізичної особи в даному випадку відсутнє. Натомість, існуюча редакція Податкового кодексу визнає всю вартість еквівалентного обміну як об’єкт для військового збору. Така ситуація є неприпустимою», - йдеться в записці та наголошується, що запровадження додаткових перешкод щодо обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (на додаток до внеску до Пенсійного фонду) призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України: значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку.

Що треба знати про порядок сплати військового збору та оподаткування відсотків за депозитами

При цьому бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду; загальмовується ринок банківських послуг з платіжними документами; зменшується пропозиція готівкової та безготівкової іноземної валюти; штучно завищується вартість валюти для фізичних осіб.





На правах реклами