Ми у Facebook
19.06.2015, 09:00

Робота на літо у Рівному: скільки, де, ким?

За два місяці канікул можна було б чудово позасмагати, але коли ще студенту заробити грошей, як не в липні і серпні?
Вже зовсім скоро студенти складуть сесію і розпочнуть свої літні канікули. Для нормальних людей, це пора відпочинку, моря, сонця і квітів, а для тих, хто потрапив в лапи університету, це пора «роботи на літо». За два місяці канікул можна було б чудово позасмагати, але коли ще студенту заробити грошей, як не в липні і серпні? Тому, потрібно обирати. Але нас цікавлять не жертви, на які студенти ідуть заради заробітку, а робота, заради якої ці жертви роблять. І, звичайно ж, сума, яку можна заробити.

Ким бути?

Пошук роботи розпочинається наприкінці сесії, або після неї. Студенти зазвичай обирають якусь таку літню професію, яка не віднімає багато часу, не потребує складної розумової активності та більш-менш прибуткова. «Більш-менш» - це від 2 тис. грн. Амбіційно? Але ж за такий невеликий термін, хочеться заробити якомога більше грошей.

Існує такий собі неофіційний «Топ найбільш затребуваних професій на літо». Моя колежанка Ірина саме шукає таку роботу: «Буду шукати для себе місце офіціантки. Адже саме така робота непогано, як для студента, оплачується і роботодавці беруть без досвіду роботи.»

Офіціант – це перше місце в рейтингу. Закладів громадського харчування в нас багато, тому і попит відповідний. Залежно від закладу, є різні розклади роботи. Якщо пощастить, то можна мати багато вільного часу, бо ж літо все-таки. Головне в такій роботі, вистояти на ногах весь день. Хто це може, той і йде працювати офіціантом. Окрім основної ставки, люди цієї професії отримують чайові, що також приваблює студента при виборі роботи.

Моя подруга Ольга вже працювала офіціанткою влітку. Вона переїхала до іншого міста, заради цієї роботи, вивчила меню, бо повинна була знати склад всіх страв, не їла нормально протягом дня, але заробила гроші. «Я працювала в суші-барі протягом 1,5 місяці декілька років тому. Отримувала тоді 80 грн в день, плюс чайові (коли 20 грн, коли 50 грн)за 12-годинну роботу. Робота не складна, важко бувало тільки ввечері та на вихідних, коли багато клієнтів», - ділиться досвідом дівчина. Ольга каже, що не хотіла б працювати так все життя, але для літа це ідеальний варіант. Зараз, якщо влаштуватись у хороший заклад, можна отримати 200 – 300 грн в день.

Я завітала до одного із закладів громадського харчування Острога, щоб дізнатись про таку роботу. Відбір до піцерії «Маестро» не так вже й легко пройти. Зазвичай студентів брати не хочуть, бо вони не на тривалий термін приходять працювати. Але адміністратор пояснила, що інколи, коли не вистачає персоналу, можуть зробити виняток. Для того, щоб тебе сюди взяли, мало бути працьовитим і мати бажання, потрібно бути активним і, головне, привітним із клієнтом.

Мій знайомий Ярослав, який вже працював у цьому закладі, розповідав, що в місяць міг заробити до 3 тис. грн. Для Острога це велика сума. Він каже, що багато залежить від чайових. Одного разу йому залишили «на чай» 200 грн. Але він симпатичний хлопець, це, мабуть, подіяло на жінок, яких він обслуговував. Тому зовнішній вигляд також має значення у такій роботі.

Окрім офіціанта, бажаними професіями є продавець, касир, мерчендайзер в супермаркеті, (всі від 2 тис. грн.), роздавач флаєрів (50 – 150 грн в день) та інші. Для хлопців ще й будівельник, або підсобний робітник на тому ж будівництві, тут можна заробити і від 3 тис. грн, якщо мати бажання. Це за розмовами зі знайомими. Бо кожен обирає різне. Хтось може знайти для себе таку роботу, про яку раніше ми не чули. І таке буває.

Може за кордон?

Окремо в топ можна віднести роботу за кордоном. Вона дуже приваблює, але мало-хто зі студентства ризикує виїжджати за межі країни всього на декілька місяців. Але є і такі.

Мій друг Олег виїжджав на роботу за кордон минулого літа, до Польщі. Він каже, що це було зробити не важко: «Якщо у вас є кошти для відкриття візи і заплатити посереднику за те, щоб він знайшов вам роботу і вас туди відвіз. Але звичайно, насамперед, потрібно зробити закордонний паспорт.» «Коли ви маєте на руках, закордонний паспорт, подаєте документи у Візовий цент. Але я відкривав візу також завдяки посереднику, який за певну суму оформив мені усі необхідні документи і за тиждень я їх забрав», - ділиться хлопець. Шукав Олег посередника, який би запропонував йому роботу, через знайомих. Його заробітна плата за це складала 50$. Людина, яка ж допомагала робити закордонний паспорт, отримала 800 грн. Загалом, для того, щоб виїхати до Польщі, він витратив 1,5 тис. грн, а заробив 6 тис. грн. І це за один місяць. Як для студента непогано, правда? Збираючи яблука, заробив чималі гроші, ще в іншій країні побував. Але це було минулого літа, коли долар коштував менше, і не було таких великих черг та проблем із отриманням закордонного паспорту.

Випадок Олега - хороший приклад для заохочення, але він шукав роботу самостійно. Бо існують ще програми, які допомагають поїхати працювати влітку до іншої країни.

Відома багатьом «Work and Travel», мабуть, найпопулярніша із таких. Але в порівнянні із прикладом Олега, там процедура складніша і потрібно платити більше грошей. Все робиться через столицю, адже там головне управління. Моя подруга Марта поїхала по цій програмі працювати в травні цього року. Зараз вона у Клівленді, штат Огайо, США. На жаль, не можу спілкуватись з нею дуже часто, бо вона не має часу. Але в загальних рисах знаю, що вона працює там на двох роботах і живе по кауч-серфінгу у непоганій сім’ї. Якщо я не помиляюсь, заплатила вона приблизно 3$ тис. Але я пам’ятаю, ці її нерви з отриманням візи в Києві і плюс ще співбесіда, тому, самі розумієте, виїхати по цій програмі не так вже й просто. Але все від людини залежить і, звичайно ж, від економічної сторони питання.

Зараз з України можна поїхати майже до будь-якої країни і не лише за «Work and Travel». На студентському інформаційному порталі «Studway» є стаття на цю тему. Там зібрані дані про різні організації і програми, які займаються роботою за кордоном, посилання на їх сайти та суми, які можна заробити (http://studway.com.ua/season-work ). Залежно від програми та країни, до якої хочеш потрапити, різна тривалість процесу оформлення документів. В середньому заробіток складає від 7 тис. грн., але якщо брати до уваги країни Америки та агропромислову працю у Європі, то можна заробити до 20 тис. грн.

Отож, провести свої літні канікули студенти можуть з економічною вигодою. Хто, ким і де хоче працювати залежить від нього самого та від міста, в якому він живе. Бо в різних містах різні можливості. Звичайно, що не кожен хоче витрачати таке довгоочікуване літо на працю. Але літній відпочинок і роботу можна вдало поєднати. Головне - це бажання.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ