Ми у Facebook
14.07.2015, 10:36

Майстриня з Рівненщини вразила столицю прикрасами з... трави [+Фото]

Справжній фурор на фестивалі «В гості до українців» у столиці викликала цього року молода майстриня з Рівненщини Ірина Кухар.
Киян вразили її неповторні вироби з трави – вишукані прикраси для волосся та віночки для наречених. А великим вінком з кукурудзяного листя цікавились найбільше.

БІЛЬШЕ ФОТОГРАФІЙ

Квіти для прикрас Ірина зробила настільки майстерно, що всі ніяк не могли повірити, що це все з простих трав, які ростуть довкола нас.



Майстриня каже, що це чистий ексклюзив і в Україні ніде такого більше ніхто поки не робив.

Ірина Кухар займається різними ремеслами вже 15 років:

– Мені ще змалечку подобалися оздоблені вишивкою плаття, сорочки, плахти, подобалися самі орнаменти, візерунки, їх різноманіття. І в дев'ять років я попросила маму навчити мене вишивати – вона показала, як вишивати хрестиком. У 1995 році я спробувала поступати в Інститут культури на факультет декоративно-ужиткового мистецтва, але з цим не склалося – вимагали хабара. А закінчила Острозьке училище і там здобула спеціальність “кравець-вишивальниця”. Зараз постійно сама собі шию одяг і вишиваю його, – ділиться Ірина.



Майстриня також вивчала соломоплетіння, закінчила чотиримісячні курси від Служби зайнятості у Рівному з лозоплетіння, які вів майстер Валерій Марченко. До речі, плести з лози Ірині подобається найбільше, і, як вона каже, тільки від цього матеріалу у неї “мліють руки”. Однак з кожним роком діставати лозу все складніше, бо на Рівненщені багато верб хворі і непридатні до використання, тому майстриня почала експериментувати зі звичайною травою.

– Плести з трави я почала нещодавно – п'ять років тому. Спочатку робила невеличких янголів з трави, маленьких лялечок та птахів. Потім вже за допомогою різних технік почала робити всілякі мотузочки з трави, з яких я зараз плету прикраси для волосся та навіть вінки для наречених, – розповідає майстриня зі Здолбунівщини.

У своїх роботах Ірина Кухар намагається не використовувати хімію, а лише природні, екологічно чисті матеріали. І навіть робить екологічні іграшки – маленьких зайчиків. Оскільки в основу іграшок майстриня вплітає пахучі трави, такі зайці прекрасно служать навіть для своєрідної ароматерапії.



– Трави, що я використовую, та іграшки можна навіть підвішувати біля дитячих колисочок – всі ці аромати дуже заспокоюють і розслабляють, – каже майстриня.

У своїх роботах Ірина в основному використовує кукурудзяне листя, кору верби, травичку осоку, траву волосінь, траву єжа, пижму, чорничник, м’яту, материнку. Любить плести з лепехи, бо потім всі мотузочки виходять тоненькими, але міцними і при тому навіть коли висихає – гарно пахне.

Більше фотографій робіт майстрині на медіапорталі OGO.ua

В Україні майстриня проводила майстер-класи в Житомирі, Львові, Луцьку, Дубні, Сарнах, Рівному та Києві. Хоча сама майстриня ще не мала можливості особисто презентувати свої роботи за кордоном, їх часто можна побачити у різних куточках світу: в Канаді, Ізраїлі, Росії, Польщі. Також до неї на майстер-класи приїжджали діти із Польщі та Румунії.

– Свої матеріали для робіт я збираю сама. Живемо ми біля такого гарного куточку у Здолбунові – його називають у нас “Восьмьорка”. І там є штучно викопаний ставочок, біля якого росте багато трави і дикої м’яти. А люди постійно дивляться на мене з посмішкою – бо я звідти завжди повертаюся з величезними торбами трави, кори, сіна.

“ОГО” об'єднує три газети під єдиною назвою “ОГО”

Ірина Кухар любить працювати з дітьми, бо, як вона каже, в них постійно багато нових ідей, а іноді вони самі надихають її на нові задуми. Вона часто проводить безкоштовні майстер-класи для дітей з інтернатів, міських та сільських шкіл. Цього року вже провела такі на першому всеукраїнському туристичному фестивалі “В гості до українців”, на “Рівне. Літо. Музика” та готується провести майстер-класи для дітей на Арт-Пікніку у Рівному.

"Рівненська газета" №28 від 9 липня 2015[b][/b]

Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети РІВНЕНСЬКА ГАЗЕТА, перейдіть за посиланням

Архів PDF "Рівненської газети" - за посиланням


Читайте також:

Рівненська майстриня мріє про ляльку у вигляді писанки [+Фото]

Рівненщина туристична завітала на фестиваль до Києва [+Фото]


У Рівному презентували "Місто професій"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ