Ми у Facebook
20.07.2015, 09:00

20 липня - День шахів: як розвиваються шахи на Рівненщині [+ІНТЕРВ'Ю]

До Міжнародного дня шахів, який вже кілька років офіційно відзначається і в Україні саме 20 липня, - бліц-інтерв'ю про розвиток цього виду спорту на Рівненщині з президентом Рівненської обласної федерації шахів, віце-президентом Федерації шахів України Володимиром Ковальчуком.
- Пане Володимире, днями в соцмережах побачив Ваше фото з Президентом Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) Кірсаном Ілюмжиновим. Розкажіть детальніше про вашу зустріч.
- Річ у тім, що нещодавно було досягнуто домовленості про проведення у Львові фінального матчу Чемпіонату світу з шахів серед жінок між діючою чемпіонкою світу Марією Музичук та претенденткою на це звання - китаянкою Хоу Іфань. Він запланований на кінець лютого-березень 2016 року. З цієї нагоди Кірсан Ілюмжинов і здійснив робочий візит до столиці нашої держави. Федерація шахів України запевнила: цей матч буде організований на найвищому рівні і сприятиме подальшій популяризації шахів в Україні і світі. Тож я, як віце-президент Федерації шахів України, мав можливість поспілкуватися з Президентом Міжнародної федерації шахів.

- До речі, свого часу Кірсан Ілюмжинов відвідував і Рівненщину. Чи допоміг тодішній візит президента ФІДЕ у розвитку шахів в області?
- Кірсан Ілюмжинов добре пам’ятає свій візит на Рівненщину в 2012 році, коли в селищі Клесів Сарненського району відкривав шахову академію для дітей. До речі, користуючись нагодою, я знову запропонував йому знайти можливість при нагоді відвідати наш край. І, звичайно, візити таких високопосадовців неабияк підвищують інтерес громадськості до шахів. Тож у Клесові щороку проходить представницький обласний шаховий турнір. А бажанню грати в інтелектуальні ігри у місцевих мешканців міг би позаздрити будь-який населений пункт області!

- Трохи більше року тому, в травні 2014 року, в Рівному відкрився шаховий клуб на базі ДЮСШ № 1 у новому приміщенні за адресою вул. Корольова, 23. Як можете оцінити перші результати його роботи?
- Виділю два основних здобутки. По-перше, нарешті зникла проблема минулих років щодо наявності спеціалізованого приміщення для проведення шахових турнірів в Рівному. З часу функціонування клубу очолювана мною обласна федерація шахів вже встигла в ньому провести близько десятка офіційних змагань, причому половина з них – це були дитячі турніри. По–друге, на базі клубу, нарешті запрацювала шахова секція для дітей. Тож в навчальному році, що минув, всі бажаючі мали можливість здобувати навики шахової гри. За моєю інформацією, бажаючих було більш, ніж достатньо.

- Одним із пріоритетів роботи Рівненської обласної федерації шахів Ви обрали залучення органів влади, впливових громадських діячів, спонсорів, меценатів до надавання допомоги в організації шахового руху. Вдається знаходити взаєморозуміння нині? Адже багатьом зараз не до шахів...
- Погоджуюся. Багатьом зараз не до шахів… І, можливо, зараз не найкращі часи. Однак, жити треба навіть в таких умовах. Думати про майбутнє, насамперед про майбутнє наших дітей. Отож, в ході багатьох зустрічей з впливовими громадськими діячами, намагаюся донести цю думку до них. В переважній більшості знаходжу розуміння. Тож, шаховий рух на Рівненщині, як мінімум, не здає своїх позицій. В нас щомісяця відбуваються обласні шахові турніри в різних куточках Рівненщини. При проведенні кожного такого заходу маємо посильну допомогу небайдужих. Ось, для прикладу, щойно (17-19 липня) завершився в Березному 5 етап кубка Рівненської області з шахів. Змагання пройшли в залі місцевого спорткомплексу на високому організаційному рівні. До кінця року подібних турнірів буде ще п’ять.

- Трохи більш як за місяць почнеться новий навчальний рік. У цьому зв'язку хочу поцікавитись: чи вдається вам поступово налагоджувати вивчення та популяризацію шахів у школах Рівненщини?
- Протягом останніх років ми спостерігаємо чітку тенденцію зростання популярності шахів серед дітей. Чисельність учасників обласних дитячих шахових змагань з року в рік збільшується. Намагаємося, в силу свої можливостей, спонукати навчальні заклади області відкривати шахові гуртки. Є непогані здобутки. Маємо сильні дитячі шахові осередки в Рівному, Костополі, Кузнецовську, Дубно, Здолбунові, Березному. Однак, цей напрямок розвитку в значній мірі залежить від бюджетного фінансування. Тож, віримо в нашу державу. Сподіваємося, що вона швидко оговтається від соціально-економічної кризи. За таких умов буде значно легше впроваджувати вивчення шахів у школі.

- Пане Володимире, зважаючи на Вашу зайнятість — робота у Федерації шахів України, у банківській сфері, політична діяльність — чи вдається Вам нині сідати за шахову дошку особисто? Якщо так, то цікаво, з ким саме граєте і коли?
- Звичайно, намагаюся при першій-ліпшій нагоді сісти за шахову дошку. Адже, гра в шахи - це хороша можливість потренувати розумову діяльність, як, наприклад, футбол – фізичну. Однак, справді, останнім часом, все менше і менше залишається часу для дозвілля. Проте, навіть якщо не виходить тривалий час зіграти з кимось шахову партію, завжди є можливість зіграти в Інтернеті. До речі, однією з переваг шахів над іншими видами спорту є безмежні можливості її розвитку засобами Всесвітньої мережі.

- Насамкінець, у Міжнародний день шахів, - Ваші побажання усім, хто цікавиться шахами.
- Передусім хотів би привітати всіх любителів шахів з Днем шахів, святкування якого в Україні своїм рішенням запровадила Верховна Рада три роки тому. А всім, хто цікавиться шахами, і не тільки, побажати міцного здоров’я, злагоди в сім’ях, процвітання нашій державі та творчих успіхів, як на шахівницях так і в особистому житті.

До теми:

Президент Рівненської обласної федерації шахів Володимир Ковальчук — про секрети успіху шахів на Рівненщині [+ІНТЕРВ'Ю]

Вибір "ОГО": Володимир КОВАЛЬЧУК. Шаховий генерал

Відбудеться 5 етап Кубка Рівненщини з шахів-2015





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ