Ми у Facebook
04.08.2015, 08:45

Рівненську атомку перевіряла міжнародна організація

На Рівненській АЕС пройшла планова перевірка Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ).
Інспекція відбулася з метою перевірки використання ядерних матеріалів у мирних цілях відповідно до Угоди між Україною і МАГАТЕ про непоширення ядерної зброї.

В рамках глобальних зусиль щодо запобігання розповсюдження ядерної зброї МАГАТЕ здійснює систематичну перевірку того, щоб ядерні матеріали не переключалися з законного мирного використання на військові цілі. Після того, як яка-небудь держава-член стає учасником угоди про гарантії, інспектори Агентства контролюють весь заявлений ядерний матеріал шляхом проведення інспекцій на місцях, здійснення дистанційного спостереження та перевірки облікових документів.

Днями на РАЕС успішно пройшла планова інспекція представників МАГАТЕ. Перевірка відбулась на енергоблоці № 4 в складі інспектора МАГАТЕ Мансіпе Хіменеса за участі державного інспектора ДІЯР України на РАЕС Ігоря Кубая. Під час інспекції було перевірено контейнери для переміщення відпрацьованого ядерного палива, а також знято печатки МАГАТЕ у центральному залі та транспортному коридорі блоку № 4.

На сьогодні РАЕС є учасницею національної системи інтегрованих гарантій МАГАТЕ. Система інтегрованих гарантій характеризується, як вища ступінь довіри до держави, яка чітко виконує умови Угоди про гарантії та Додаткового протоколу.

За словами заступника головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Боришкевича, з введенням гарантій, кількість інспекцій на Рівненській АЕС скоротилася вдвічі.

Застосовується практика проведення інспекцій з короткостроковим повідомленням, неоголошених інспекцій і додаткових доступів. Застосування інтегрованих гарантій є свідченням того, що Україна та, зокрема Рівненська АЕС, у сфері використання ядерної енергії заслужили високу довіру світової спільноти.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ