Ми у Facebook
07.10.2015, 08:45

Рівненський в'язень у РФ Микола Карпюк розповів, як хотів убити себе іржавим цвяхом

Микола Карпюк (фото gazeta.ua)

Українець зізнається, що після того, як з нього тортурами вибили свідчення проти багатьох людей, його мучать докори сумління.
Затриманий росіянами 17 березня 2014 українець Микола Карпюк, заступник лідера "Правого сектора" з ідеологічної роботи, який знаходиться в російському СІЗО, розповів про свої наміри покінчити з собою після того, як з нього за допомогою тортур вибили потрібні російським спецслужбам показання для подальшого фабрикування справи.

Нагадаємо, що У Росії розпочали суд на рівнянином Миколою Карпюком

- Я розумів, що обмовив багатьох людей, своїх друзів, товаришів. Коли я потрапив в камеру, я знайшов іржавий цвях, заточив його об стіну і хотів порізати собі горло. Я розумів, що вийти з ситуації, що склалася можу лише, позбавивши себе життя. Але в камері була непомітна відеокамера. До мене увірвалися конвоїри, які стежили за мною і забрали цвях, обшукали камеру і довго ще стежили за моїми діями, - пише Карпюк в листі в Європейський суд з прав людини.

- Звичайно, на моїй совісті лжесвідчення проти багатьох людей. Ці докори сумління будуть зі мною до останніх днів. Нехай же мені пробачать ці люди. Я робив це не зі злого наміру, а в ім'я захисту сина і дружини, - написав в'язень.

Досьє на рівнянина Миколу Карпюка, якого судять у Росії

Микола Карпюк, як тільки до нього допустили адвоката, відмовився від своїх попередніх свідчень, написавши, що вони були дані під тортурами. 12 жовтня в Верховному суді республіки Чечня в Грозному почнеться розгляд по суті справи щодо двох українських громадян - Миколи Карпюка та Станіслава Кліха. Їх обох звинувачують в участі у першій чеченській війні в 1994-1995 роках, зокрема, у вбивстві російських військових. За сукупністю статей обом загрожує від 15 років до довічного ув'язнення. Третьому "подільнику" цього "бандформування", теж громадянину України Олександру Малофєєву вже винесли вирок. Шатойський районний суд Чечні 29 вересня засудив його до 24 з половиною років ув'язнення.





На правах реклами