Ми у Facebook
27.12.2015, 10:30

Рівняни: "Ми проти насіннєвого заводу"

Група рівнян протестує проти будівництва складу зберігання пестицидів.
Пані Марія на вулиці Рівненській проживає вже більше двох десятків років. Каже, раніше проблем з екологією не було. Все почалося минулого року. На її обійсті з незрозумілих причин посохли туї, що росли до цього роками. Жінка впевнена, що це пов’язано лише з одним – шкідливою діяльністю підприємства ТОВ «Рівненський насіннєвий завод «Євронасіння», що знаходиться лише в кількохстах метрах від її будинку. Підтвердити свої припущення якось документально, зрозуміла річ, пенсіонерка не може, оскільки це мали б зробити відповідні контролюючі інстанції. Натомість, жінка стверджує, що проблеми через шкідливу діяльність підприємства виникли не лише в неї одної, а й в її сусідів.

- У сусіда Миколи цього року взагалі всі голуби повиздихали. Ще в однієї знайомої, яка живе поруч на вулиці Курчатова, кури, - обурюється пані Марія. – А нам розказують, що нічого шкідливого на цьому підприємстві немає. Запевняють, що якийсь там цех по протравлюванню насіння вже кілька років як не працює. Чого ж тоді вантажівки на територію підприємства, а потім назад їздять одна за одною щодня?

Рівняни, яким забудовник пошкодив каналізацію, погрожують акцією протесту

Пані Галина з вулиці Курчатова, коли дізналася про громадські слухання, теж прийшла висловити свою позицію. Жінка не бажає жити поруч із хімічним виробництвом.

- Ми не проти, щоб тут була адміністративна будівля підприємства. Але ж не хімічне виробництво. В цьому районі стоять шість ретрансляторів. Нам сюди ще хімію і все – можна протягувати ноги, - каже жінка.

Окрім цих двох жінок, вчора ввечері під стінами адміністративної будівлі підприємства «Рівненський насіннєвий завод «Євронасіння», що на вулиці Курчатова, 62-а у Рівному зібралося ще близько двох сотень обурених мешканців прилеглих житлових масивів. Люди прийшли на так звані громадські слухання, які планувало провести керівництво підприємства. Єдиним питанням цих громадських слухань мало стати – запуск нової німецької лінії по протравлюванню насіння і складу зберігання шкідливих речовин.

Оскільки це виробництво шкідливе і знаходиться поруч із житловими забудовами рівнян, адміністрація підприємства, згідно з чинним законодавством, розмістила в газету оголошення про проведення громадських слухань. Однак, дізнавшись, що прийдуть мешканці навколишніх вулиць, слухання скасували. До людей вийшов чоловік, який не представився, але назвався представником адміністрації підприємства і повідомив, що вимушені були скасувати громадські слухання, оскільки не мають на руках усіх необхідних висновків. Мовляв, будуть документи – буде і тема для розмови.

- Ми взагалі могли б ці слухання не проводити, оскільки в нас була стара чеська лінія по протравлюванню насіння, котра мала всі необхідні дозволи. Вона вже чотири роки як не працює. Зараз ми вирішили її модернізувати новою – німецькою, що не матиме жодних шкідливих викидів. Тож вирішили запитати думку людей, які живуть поруч, - резюмував представник ТОВ «Рівненський насіннєвий завод «Євронасіння».

Така відповідь людей не задовольнила і вони вирішили: оскільки зібралися, то проведуть обговорення самі. Тим більше, що на цю зустріч прийшли не лише мешканці з навколишніх вулиць, а й представники міської влади, санстанції та місцеві депутати.

У Рівному активісти влаштували мовчазний протест ... у тролейбусі [+Фото]

Взагалі, проти такої ініціативи підприємства висловилося багато представників місцевого самоврядування. Зокрема, депутат Рівненської обласної ради Володимир Валявка, до якого зверталися мешканці вулиці Курчатова, впевнений, що подібного хімічного підприємства взагалі на території міста бути не може. Незалежно від того, витримані там санітарні норми, чи ні. Мовляв, для одних це бізнес, а для інших – здоров’я. Такої ж думки і депутат Рівненської міської ради Анатолій Чугуєвець, який свого часу був активним борцем проти будівництва іншого шкідливого об’єкту на вулиці Басівкутській.

- Пам’ятаєте, як хотіли звести заправку прямо під вікнами людей. До речі, у них були всі необхідні дозволи і погодження, тому довелося довго воювати в судах. У даному випадку одразу треба дати зрозуміти керівництву «Євронасіння», що люди проти цього будівництва, бо їм тут жити.

Не менш категоричним у своїх висловлюваннях був і заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук. Чиновник взагалі каже, що підстав проводити ці громадські слухання у керівництва підприємства не було.

- Вони хочуть побудувати тут лінію протруювання зернових культур. Жодних висновків, що то за лінія, які її технічні характеристики, наскільки вона шкідлива для людей, та які межі захисної зони, немає. Тому і говорити нема про що.

На боці рівнян виступила і санстанція. Представник цієї служби повідомила, що ТОВ «Рівненський насіннєвий завод «Євронасіння» справді звертався до них із проханням провести обстеження земельної ділянки, де хочуть провести реконструкцію та добудову приміщення для зберігання пестицидів. Однак їм відмовили, оскільки санітарно-захисна зона до житлових та громадських забудов має складати 200 метрів. В даному ж випадку вона значно менша.

Зважаючи на одностайність позицій, місцеві мешканці склали звернення на ім’я міського голови Рівного Володимира Хомка, в якому вказали про своє небажання жити поруч із хімічним виробництвом. Під цим звернення підписалося більше двохсот людей, які проживають поруч.

За матеріалами Press-centr





На правах реклами