Ми у Facebook
14.02.2016, 18:20

Українка поділилася досвідом вступу до польського університету

Ягеллонський університет (фото http://ostarbeiter.vn.ua)

Українка Олена Кадирова вступала до найбільшого і найстарішого вишу Польщі - Ягеллонського університету у Кракові. Про те, як бути абітурієнтом у Польщі і здавати вступні співбесіди, вона розповіла виданню PortEuropa.
- Отримавши перший диплом, я не планувала ще раз ставати студенткою. Але судилося інакше – через роки на мене чекав Ягеллонський університет. Вступ до цього вузу виявився цікавим досвідом. Незвикла річ, з якою довелося познайомитися, – електронні системи організації навчання. Через них вуз спілкується з абітурієнтами і студентами. У Польщі все оптимізовано так, щоби в процесі вступу до вузу абітурієнти діяли максимально самостійно.


Вдала реєстрація – половина успіху


Рішення про те, на яку спеціалізацію вступати, було прийнято ще взимку. Саме наприкінці лютого починається перша хвиля «рекрутації», тобто вписання на іспити чи співбесіду. Усього таких хвиль чотири: кінець зими, кінець весни, середина літа і початок осені. Я подавала документи у другій хвилі. Було дуже важливо не пропустити терміни подачі заявок, інакше довелось би вступати через два місяці, з наступним набором. У цьому не було би нічого страшного, але з кожним набором менше шансів, що квота на місця не буде вичерпана. Якщо спеціалізація за три набори не набрала достатньої кількості студентів, то може бути і четвертий, і навіть п’ятий. Але краще не ризикувати і не тягнути до останнього.

Перше, що потрібно зробити, – укласти «конто» (власний аккаунт) в електронній системі для абітурієнтів ERK. Це не складніше, ніж зареєструватися на будь-якому сайті. Знання польської мови полегшить процес, та навіть інтуїтивно розібратися можна. Але це – тільки початок!

Перелік країн для українців, у які з 1 січня не потрібна віза

Далі слід відсканувати необхідні документи. Перш за все, вимагається шкільний атестат з оцінками і поставленим заздалегідь апостилем. Це - у випадку, якщо абітурієнт претендує на «ліцензіат», тобто трирічне навчання першого ступеня. На ліцензіат може вступити і студент з дипломом бакалавра чи навіть магістра. Якщо є бажання вчитися в магістратурі, необхідно подати шкільний атестат з оцінками та апостилем плюс вже наявний диплом (мінімум, бакалавра) з оцінками і апостилем. І ще знадобиться скан-копія першої сторінка міжнародного паспорта.

Потім треба зайти на університетський портал рекрутації, використавши свій унікальний ідентифікатор, – те саме конто ERK. А вже потім знайти посилання, що відповідає умовам навчання: платне чи безкоштовне, стаціонар чи заочне. Вибравши з каталога бажану спеціалізацію, можна прочитати про терміни співбесіди чи іспитів, а також додати скани документів. Якщо чесно, найскладнішим було інтуїтивно кружляти по каталогах предметів. Необхідно уважно вчитуватись, для яких саме студентів реєстрація. Бо для поляків, а також осіб польського походження і абітурієнтів з ЄС – безкоштовне навчання. Тож і зарахування проходить на інших умовах, ніж для студентів на платному навчанні й з усіх інших країн. Коли ви вже записані на співбесіду, система покаже вам реквізити для оплати співбесіди – 75 злотих. Про запис на співбесіду у вас буде окреме повідомлення – його треба роздрукувати і принести з собою на «розмову кваліфікаційну», тобто співбесіду.

До речі, ви можете записатися одразу на дві «розмови кваліфікаційні». На кожну треба окремо реєструватися і за кожну окремо платити 75 злотих. Тільки зверніть увагу, щоби час співбесід не збігався, бо день буде той самий. Можна реєструватися на дві «розмови», але в різних наборах.

Чекати страшніше, ніж здавати


Я дуже боялася щось випустити і зробити не так. На щастя, я знаходилася у Кракові, то могла забігати до відділу рекрутації і ставити не дуже мудрі, але актуальні для переляканого студента запитання. Наприклад, "як вписати в форму назву донецького ліцею польською мовою". Або "чому мої дані не пропускає система?" От як здогадаєшся, що вона не любить римських цифр, а любить арабські чи навпаки? Штучний інтелект – це круто, та з ним не можна поговорити. На щастя, працівники відділу рекрутації були раді допомогти.

Очікування співбесіди виявилося трохи нервовим. Я ще подалася одразу на два факультети. І з двох до передостаннього дня не було інформації про час та місце. За добу інформація з’явилася в системі ERK.

Як двоє рівнян підкорюють джунглі Малайзії

У мене, як виявилося, обидві співбесіди призначені з різницею у 20 хвилин, та ще й у різних кінцях Кракова! Довелося спочатку їхати на окраїну міста, а потім на таксі вертатися в центр. Довелося просити всю чергу абітурієнтів (тринадцять осіб), щоби мене пропустили першою. Сама співбесіда пройшла в доброзичливій атмосфері, зайнявши десь п’ять хвилин. Стільки мені знадобилося для відповіді на питання, чому саме цей факультет.

Вилетівши з корпусу, я на ходу викликала таксі і не спізнилася на другу співбесіду. Дивно, що зі мною була лише одна дівчина, хоча йшли ми на різні спеціалізації. Але співбесіди, судячи з нашого обміну враженнями, були подібними. Комісія з семи осіб доброзичливо питала, чому саме ця спеціалізація, який рівень польської і англійської мови у пані зараз. Після такої приємної розмови здавалося, що на обидві спеціальності мене вже зарахували, доведеться вибирати. Але через два дні одне з підтверджень на співбесіду в моєму ERK загорілося зеленим,а друге червоним. Це означало, що мене беруть лише на один з двох факультетів.

Після ERK – USOS

Після вступу виявилося, що треба багато чого зробити, і робити це швидко. Якщо до певної дати не донесеш основні документи, тебе не зарахують до списків студентів. Виявилося, треба зробити переклади всіх документів на польську мову. До того ж, тільки через присяжного перекладача. А такі послуги коштують від 70 злотих за сторінку,та ще й чекати треба. Другою проблемою виявилася медична форма №3. Брати її в Україні здавалося дорого, але польські лікарні відмовилися давати таку довідку. У результаті, після забігу по лікарнях Кракова, я перекладала довідку, взяту в Україні.

Про заробітки у Польщі: варто їхати чи ні

Виявилося, що система ERK – це просто янгол на тлі штучного інтелекту під назвою USOS. Ця система управляю життям цілого навчального закладу. Без USOS не можна кроку ступити: вся реєстрації на предмети, розклад занять, заліки, повідомлення викладачів, навіть зміна аудиторії занять – все проходить через електронну систему. Тільки ця система має більше компонентів, ніж система рекрутації, і тому вона складніша. Я повинна була до фіксованої дати зареєструватися на вивчення певних предметів. Але знайти в океані груп, спеціалізацій і років потрібне виявилося не так легко. Система не досконала, тому іноді ускладнює життя студента,а не полегшує. USOS не допоміг мені, коли я хотіла відмовитися від вивчення однієї іноземної мови на користь іншої. А мій знайомий не міг зареєструватися на обов’язкове заняття з фізкультури, бо USOS пропонував тільки групи для дівчат. І це ще не все - у USOS є товариш Pegaz, куди скидаються усі навчальні матеріали. А ще на носу кілька заліків, перед якими треба пройти навчання он-лайн і потім здати он-лайн тест.

Тож, приготуйтеся при вступі до польського вузу опанувати нові технології. Але не все так страшно - людський інтелект на то й людський, щоби перемагати штучний :)

Вступ-2016: як за 2 дні ви можете підготуватись до вступу на журналістику [Фото+Відео]






На правах реклами