Ми у Facebook
05.02.2016, 07:15

Частка податків у роздрібній ціні перевищила вартість самого пального

Через нововведення уряду, зокрема, підвищення податків на імпорт нафтопродуктів, вартість пального для споживача в середньому зросла на 70 копійок на 1 літрі.
Про це повідомив президент Асоціації об’єднання операторів ринку нафтопродуктів в Україні Леонід Косянчук.

“З 1 січня це здешевлення нафтопродуктів, яке ми сьогодні віртуально маємо на ринку на 55 доларів за тонну по бензину – ми його не відчуємо зовсім, тому що у нас з 42% попередніх податків – податки збільшилися на 47%, Сьогодні частка податків у роздрібній ціні перевищила вартість самого розмитненого пального. Тобто, ці ще 13% збільшення податкового навантаження у вигляді акцизів на моторні палива – вони дають плюс 70 копійок на літрі для споживача. Тому, навіть не сумнівайтеся, що грудень січень, лютий і навіть березень оператори ринку будуть працювати і навіть зараз працюють в мінус. Це депресивні місяці по споживанню. Є така неприємна складова в ціні “, – зазначив експерт.

В Україні впав продаж пального через АЗС


Разом з тим, за словами Л.Косянчука незначне зниження цін на паливо на АЗС, що належать групі “Приват”, пов’язано тільки з тим, що ця група не має ніякого стосунку до імпортного палива.

“Як ми могли спостерігати після заяви кращого прем’єра всіх часів і народів за версією самого прем’єра, деякі АЗС знизили вартість, а саме АЗС групи “Приват”. Чому? Тому що АЗС групи “Приват” ніякого стосунку до імпортного палива не мають. Це ті 15-18% ринку, які не залежать від імпорту. Тому вони могли б знизити ціну ще більше, бо у них немає валютної складової”, – сказав він.

У Рівному вимагали бензин по 11 гривень за літр

Крім того, експерт додав, що група “Приват” купує нафту компанії “Укрнафта” без сплати ПДВ.

“Якщо ви з правої кишені переклали собі в ліву кишеню 30 грн, це ж не означає що ви витратили гроші? Формально … Так, говорити, що немає валютної складової – так, але є залежність від інфляційних процесів, повторюю формально! Але де-факто ми розуміємо, що там валютної складової немає. Тому це так як у тій рекламі – нашим то яблукам з чого дорожчати?”, – додав Л.Косянчук.

Джерело: http://finance.ua





На правах реклами