Ми у Facebook
16.02.2016, 07:40

На скільки в Україні зростуть ціни за лютий

В Україні через зростання курсу долара і поганий врожай зростають ціни на імпортні товари і продукти харчування. Індекс споживчої інфляції в лютому може підвищитися до 1,1-1,4%, вважає провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.
Як повідомляє http://ukr.segodnya.ua, на початку лютого, за прогнозами експертів, виростуть ціни на електроніку і побутову техніку, ліки, автомобілі, а також товари критичного імпорту, одяг і продукти харчування.

"З початку нового року гривня девальвувала на 8%, і тиск на валюту може підвищитися, якщо очікування отримання кредиту від МВФ змістяться на осінь. Тому зростання цін на імпортні товари буде утримуватися, і тягнути за собою зростання цін на вітчизняні товари", – відзначає Андрій Шевчишин.

Прогноз слабкого врожаю також формує передумови до подорожчання кормової бази, що буде підтримувати ціни м'ясомолочної продукції.

Як скласти посівний календар самим

Стримувати зростання інфляції, на думку експерта, буде надходження на ринок товарів низької цінової категорії з ЄС, після вступу в силу зони вільної торгівлі (ЗВТ), скасування додаткового імпортного збору, скорочення вільних грошових ресурсів у населення, а також введене ембарго на українську продукцію зі сторони Росії.

До слова, за даними компанії, в січні 2016 року інфляція прискорилася до 0,9%. Річні темпи зростання інфляції сповільнилися до 40,3%. Продукти харчування подорожчали на 2,2%, в той час як одяг і взуття подешевшали на 4,4%, сигарети – на 3,4%, паливо – на 1,3%.

Нагадаємо, в бюджеті на 2016-й закладено показник річної інфляції на рівні 12%.






На правах реклами