Ми у Facebook
20.02.2016, 10:30

Чи потрібно рівнянам декларувати доходи від земельних паїв

Податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар.
Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування за ставкою 18% та військовим збором у розмірі 1,5%.

Обов’язкове подання декларації громадянами виникає, зокрема, у разі отримання у 2015 році доходів від оренди майна фізичної особи, в тому числі оренди земельного паю, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власник земельного паю (орендодавець) повинен самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок, якщо орендарем є фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання.

З доходів рівнян відрахували мільярд на податки

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції. У такому разі ставка за 2015 рік складає 15%, та у разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати на 01.01.2015 – 20% суми перевищення.

Рівне: для власників авто - чотири нових податки з 1 січня

ДПІ у м. Рівному нагадує, деклараційна кампанія 2016 року, яка розпочалась з 1 січня, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України. Згідно з його положеннями у відповідних випадках вони зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані ними протягом 2015 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 за №859.






На правах реклами