Ми у Facebook
20.03.2016, 18:30

Рівненський нардеп розповів, хто "кришує" бурштин

Народний депутат з Рівненщини Сергій Євтушок виступив у програмі Шустер LIVE.
"Незаконний видобуток бурштину - тіньова індустрія з важкими та неоднозначними складовими.

Одна із них - старателі, в тому числі і ті, які мають дітей. Діти, яких адмініструє криміналітет, біжать не до школи, а до бурштиноносних покладів, де заробляють гроші.

Хто "кришує"? Незаконний видобуток бурштину - підслідність райвідділу. Саме в райвідділі вранці чи вночі отримується пароль, який присвоюється до кожної мотопомпи. Коли ж приходять представники криміналу, старателі називають пароль і віддають від 500 до 1000 дол. щодня.

Ще раз наголошую, у всіх північних районах Рівненщини керівники районних райвідділів поліції не підпорядковуються керівнику обласної поліції.

В той же час в управлінні поліції Рівненської області з кабінету слідчого викрадається 130 кг бурштину і 80 тис.дол. І ніхто не несе жодного покарання. А це свідчить лиш про наявність зацікавлених осіб.

Очевидно, що і за фірмами, які повинні здійснювати промисловий видобуток бурштину (зокрема, ДП "Укрбурштин") стоять олігархи, які мають намір привласнити десятки гектарів земель, багатих на поклади бурштину. При цьому в Державний бюджет закласти 1,5 млрд грн., а рештою наповнити свої кишені.

Якщо в Україні орієнтовно видобувається 300 тонн бурштину, то мінімум 600 млн дол. в рік може потрапляти в дохідну частину бюджету. І це в той час, коли уряд говорить про відсутність коштів та скорочує заробітні плати, пенсії, соціальні виплати?

Старателі сьогодні готові платити не данину "кришувальникам", а наповнювати бюджет держави. Але натомість отримувати хороші дороги, нові школи, дитячі садочки, спортивні майданчики.

Важливий момент, що потребує особливо ретельного дослідження - прогалини в законодавстві. Кодекс про надра говорить, що і фізичні, і юридичні особи мають право здійснювати таку діяльність, проте спецзакони забороняють її фізичним особам.

Тому разом з колегами ми розробили законопроект, який дозволить саме старателям в законний спосіб сплачувати податки в державний та місцеві бюджети, а не "кришувальникам".


Відео з ефіру програми:






На правах реклами