Ми у Facebook
30.03.2016, 21:00

Як українка з обмеженими фізичними можливостями стала відомою моделлю [+Фото]

Мова йде про безстрашну і чарівну Олександру Кутас.
Більшість із нас звикли до того, що ідеальна жінка - це струнка, довгонога, вишукана та усміхнена леді і саме такі зазвичай стають відомими моделями. Але українка Олександра Кутас поламала ці стереотипи і завдяки своїй силі волі, цілеспрямованості та чарівності підкорила модний світ і цим самим зробила крок вперед у розвитку сучасного суспільства.



У минулому сезоні Ukrainian Fashion Week Олександра разом з фотографом Андрієм Саримсаковим представила фотопроект «Розірви свої кайдани», який присвячувався людям з обмеженими фізичними можливостями, але з безмежною волею і вірою в себе. А нещодавно інтернет підірвало відео Радіо Свобода, зняте під час участі Олександри у Нью-Йоркському Тижні моди.

Крім кар'єри моделі, Олександра встигає працювати волонтером з українськими пораненими солдатами, боротися за зміни у рідному Дніпропетровську, домагаючись, щоб місто стало більш пристосованим для людей з особливими фізичними можливостями. А ще вона з червоним дипломом закінчила факультет психології – їздила на навчання кожен день, незважаючи на те, що пари проходили на четвертому поверсі, а пандусів там і в помині не було. Поблажок їй ніхто не робив, та вона б їх і не прийняла – каже, що не терпить спекуляцій.

ПРО ТЕ, ЯК ВИРІШИЛА СТАТИ МОДЕЛЛЮ



"Як-то раз я сиділа в кафе, обідала. До мене підійшла дівчина і сказала, що вона фотограф і хотіла б запросити мене на зйомку. Яка дівчинка в 16 років відмовиться від фотосесії? Я, звичайно, погодилася. Два з половиною години пролетіли непомітно – стояла тепла золота осінь, а зйомка проходила в парку – і мене настільки надихнув сам творчий процес, що я зрозуміла: це – моє. Потім я виклала фотографії в свій аккаунт у соціальній мережі і отримала масу позитивних відгуків: всі друзі, знайомі – всі говорили, що вийшло здорово. Тоді ж я вперше подивилася відео з легендарного показу Олександра Маккуїна 1998 року, коли на подіум вийшла Еймі Маллинз – неймовірної краси модель з дерев'яним протезом. І я подумала, що мені б хотілося зробити щось подібне.

Еймі Маллинз – спортсменка і модель стала першою моделлю з ампутованими ногами, брала участь у дефіле. Скандальний геній і один з головних інноваторів моди 90-х Олександр Маккуїн зняв її в рекламній фотосесії в 1998-му, де вона була відображена в чоботях, що імітують дерев'яні ноги.

У минулому році в Нью-Йорку був показ за участю моделей з обмеженими фізичними можливостями. Я подивилася цей показ і подумала: «Нарешті-то щось почало мінятися!» І в той же час зрозуміла, що я б зробила це по-іншому. Не роздумуючи, я написала одному модельному агентству, і вони відразу ж запросили мене на Тиждень моди в Рим, однак були поставлені дуже короткі терміни, до того ж у мене не було шенгенської візи – в загальному, тоді поїхати не вийшло. Але з того моменту все і почалося: я вирішила, що треба вирушати на Ukrainian Fashion Week та провести свій показ з українськими дизайнерами."

ПРО ТЕ, ЯК ПОТРАПИЛА НА NEW YORK FASHION WEEK



"Я перебувала в Америці з особистих питань і випадково дізналася, що в Нью-Йорку буде Тиждень моди. Відразу ж написала агентство FDA, яке в минулому році становило модель з синдромом Дауна на New York Fashion Week, і вони запропонували мені взяти участь у показі.



У Дніпропетровську у мене є водій, який працює зі мною вже дуже давно. Важко знайти людину, якій ти будеш довіряти на 100%. У Києві все набагато складніше: десь допоможуть друзі, де-то пощастить з таксистом, іноді просто кого-то просиш. Це дуже стомлює, тому що багато енергії витрачається у нікуди – замість того, щоб думати про щось більш продуктивному, ти думаєш про те, як тобі подолати злощасні сходинки і 10-сантиметровий бордюр. Думаю, з мене вийшов би хороший логіст (посміхається).

У Нью-Йорку теж було важко пересуватися – багато в чому, звичайно, зими та снігу. Але що було круто – це спеціальне таксі, яке приїжджає протягом 10-15 хвилин у будь-яку точку на Манхеттені, коштує стільки ж, скільки і звичайне таксі, і оснащене спеціальним заїздом, який позбавляє від необхідності просити допомоги у водія.

До речі, в Києві теж є чотири спеціальні машини. Я зателефонувала туди, і мені сказали, що, по-перше, треба замовляти машину за день – але не це найстрашніше: з точки А в точку Б варто проїхатися 450 грн. У день особистий водій буде коштувати дешевше."

ПРО НАТХНЕННЯ І УМІННІ ЖИТИ ТУТ І ЗАРАЗ



"Я люблю мови, якийсь час викладала англійську, і весь час хочу вивчати щось ще. Вірю, що час можна знайти на все, якщо у тебе є мотивація. Я довгий час зустрічалася з американцем і тому часто жартую у відповідь на питання «Як вивчити англійську мову?»: дівчата, знайдіть хлопця з цієї країни – і мотивація буде на рівні, і бажання, і щоденна практика.



Я люблю своє життя. Так, воно складне, особливо коли холодно (сміється). Як же можна не любити своє життя? Якщо я помічаю, що я нещаслива, я розумію, що я йду не тим шляхом, роблю щось не так. Те, як ми себе відчуваємо – залежить від нас самих. Все, що відбувалося в моєму житті за останній рік – це виключно мій вибір.

Є мільйон способів досягти того, що ти хочеш. З цього мільйона 99% можуть не працювати, але найголовніше – навчитися зберігати в собі бажання продовжувати добиватися своєї мети.

Не завжди виходить з першого чи навіть триста двадцять першого разу, але, якщо у тебе є що-те, заради чого ти готовий спробувати ще раз – в кінці кінців все вийде. Це всього лише питання часу. Дуже важливо дозволити собі програти. Коли мене запитують, зі скількома фотографами у мене не вийшло співробітництво – я не знаю, чесно. Я просто не вважаю. Це не важливо. Важливо, з ким вийшло. Якщо акцентувати увагу на таких моментах – о, господи! – далеко не заїдеш. Звичайно, у мене були і зараз є сумніви, але я завжди кажу: проект-менеджером я встигну стати, а модельний строк – найкоротший."

Джерело: ukr.media

Статті до теми:

Рівнянка, яка підкорила Канни

Успішні жінки Рівненщини. Наталія Поліщук: “Не мрійте, а дійте!”

Успішні жінки Рівненщини. Наталія Дмитренко





На правах реклами