Ми у Facebook
15.04.2016, 11:40

Як голови Рівненської облради легітимністю мірялися, - репортаж з президії [Частина 1]

Днями Рівненський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким поновив на посаді голови обласної ради Володимира Ковальчука. Також він підтвердив законність обрання Олександра Корнійчука. Депутати розгублені, голови не можуть розібратися, хто з них легітимніший, і скликають екстренне засідання президії.
Як ділили крісло голови облради, бачила журналістка «ОГО».

Біля обласної ради зустрічаю керівника ГО «Град» Лілію МОСКАЛЬОВУ, яка теж прийшла подивитися, як депутати поспішають виконувати рішення суду.

- Йдемо в залу, там почекаємо початку, - пропоную Лілі.
- Тож рано ще.
- Рано, але я не маю бажання стояти в проході між рядами, коли набіжать групи підтримки і особливо цікаві.

У залі ще порожньо. Сідаємо в першому ряду.

Ковальчук та його соратники намагаються захопити крісло голови Рівненської облради

- Дивно, що ще нема нікого.
- Десять хвилин до початку. "Позапливають" в останню секунду, а половина спізниться, як завжди.

Першим приходить депутат обласної ради від фракції «Батьківщина» Валентин КРОКА і одразу підсідає до нас.

- Дівчата, от як ви думаєте, чого склалася така ситуація?
- Бо доблесні депутати не спромоглися змінити голову обласної ради з дотриманням усіх процедур? – намагаюся здогадатися.
- Це уже наслідки.
- Бо у нас законодавство не досконале? – Ліля пропонує свій варіант.
- Законодавство завжди знайдуть, як обійти. Насправді проблема в тому, що не хочуть чути людей. Влада повинна чути людей.
- Оооо, це вічна проблема! – погоджуємось в один голос.
- Я - депутат семи скликань, – говорить Валентин Крока і розповідає нам історії про своє депутатство. – Телефонують мені, буває, люди вночі: дитина захворіла. Встаю, беру авто, везу у лікарню. А люди ж все бачать. Хто ще так кого завозити буде? Оцінюють же за вчинками депутата. А то говорять депутатам, що «популізмом займаєтеся». На громаду треба працювати.

Користувачі соцмереж - про двоголову Рівненську облраду


- От ви депутат семи скликань. І як вам зараз працюється з нинішнім складом? Здається, такої ради, як ця, не було ще ніколи за всю історію незалежної України.
- А хто їх вибрав? Я чи ви? Ви ж самі за таких голосували.
- Я точно за поганих депутатів не голосувала.
- Я маю на увазі виборців загалом. Треба ж дивитися, за кого голосуєш: що це за людина, звідки вона, що вона зробила для громади…

Заходить депутат від фракції «Конкретних справ» Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО. Вона - одна з небагатьох, хто приходить вчасно.

- А Валентин Іванович, як завжди, біля гарних дівчат! – усміхається депутатка.

Ближче до 14:00 депутати і глядачі збираються. Останніми забігають Михайло Кириллов з фракції БПП і "радикалка" [url=http://ogo.ua/dossier/polituku/lozova]Оксана Лозова. Обидва голови обласної ради Володимир КОВАЛЬЧУК і Олександр КОРНІЙЧУКрозсідаються по різні сторони центрального столу у президії. Між ними – голова фракції БПП Юрій Благодир і перший заступник Рівненської ОДА Юрій Приварський. Юрій Приварський традиційно відвідує подібні заходи замість першої особи області – голови облдержадміністрації Віталія Чугуннікова.

- От мені цікаво: якщо між двома головами бажання загадати, то воно збудеться?
- Збудеться, збудеться. Я загадав уже, - відповідає Юрій Благодир.

Натовп “тітушок”, поліцейських і нардепів — репортаж із сесії Рівненської облради [ЧАСТИНА1]

- Колеги, - голова обласної ради Олександр Корнійчук розпочинає засідання. – Суд поставив нас в таку колізію, що фактично ми маємо двох голів. Обласна рада звернулася до суду з проханням надати роз’яснення стосовно того, як виконати таке рішення. На сьогоднішній день пояснень від суду не надходило. Ми запрошували суддю Сала, який виніс таке рішення, але ніхто з суду не з’явився.

У залі починається шум. Звідусіль лунають репліки: «Суд - окрема гілка влади, пане голово», «Ви взагалі знаєте, що таке суд?», «Це жах: суд викликати».

- Я думаю, що якщо у нас два голови, то я теж можу сказати слово, - каже голова обласної ради Володимир Ковальчук. – Суд чітко постановив: скасувати незаконне рішення обласної ради і негайно поновити Ковальчука Володимира на посаді. Сьогодні тут був державний виконавець з Києва, який зареєстрував у канцелярії вимогу до негайного виконання. Ніякої колізії не відбувається. Є рішення суду, яке повинно виконуватися.
- Я звертався до виконавців, запитав, яким чином виконати це рішення. А ніхто не каже, - апелює другий голова обласної ради Олександр Корнійчук
- Згідно з законом, голову обласної ради знімають і обирають депутати таємним голосуванням, - слово бере Юрій Благодир. - З 64 депутатів за звільнення пана Ковальчука проголосували 45. Вони проголосували також за обрання Корнійчука Олександра Васильовича головою обласної ради. Тобто зараз ви хочете насміятись над громадою? Над тими 45-ма депутатами, які в такий спосіб зробили своє волевиявлення? Я пропоную на засіданні президії обговорити це питання і все ж таки звернутися до судді, щоб він пояснив, у який спосіб виконати його рішення. Якщо буде написано, що це має бути вирішено на сесії, то я впевнений, що у всіх є готовність піти в зал, поставити це питання на голосування і прийняти рішення.

Юрист обласної ради Богдан ГРЕЧКО намагається пояснити юридичні аспекти.

- Є порядок, яким чітко зазначено, хто призначає, і хто звільняє голову обласної ради, - каже Богдан Гречко. - Виконувати рішення суду має рада, тому ми маємо дочекатися роз’яснення. Чи, можливо, Корнійчук має поновити Ковальчука? Це взагалі нонсенс.

- Оскільки це була позиція юриста, який представляв інтереси Корнійчука в суді, то мій юрист так само скаже кілька слів, - говорить голова обласної ради Володимир Ковальчук.

Проте юрист пана Ковальчука не встиг дочитати до кінця жодного речення, бо його перебив депутат з фракції «Батьківщина» Микола Кучерук:

- Можна так розповідати, щоб ви посилалися на норми закону про місцеве самоврядуваня?

У залі починається шум. Кожен кричить щось своє: «майдан», «закон», «рішення суду», «поводьтеся нормально», «вас ніхто не боїться», «дайте слово». Хтось стукає по столу, хтось аплодує, хтось сміється.

Перекрикуючи шум, юрист все ж продовжує:

- Суд постановив поновити Ковальчука Володимира Олександровича на посаді голови, у задоволенні решти позовних вимог - відмовити. Для того, щоб він приступив до виконання своїх зобов’язань, не потрібно ніяких нових рішень обласної ради.

- Я не сумніваюсь, що у вас кваліфікація прекрасного юриста, - не здається Кучерук. - Але, розумієте, юристи завжди використовують те, що потрібно. Суд зобов’язує обласну раду, як боржника, у виконавчому провадженні, негайно виконати рішення суду.
Обласна рада - це не виконавчий апарат. Це 64 депутати. От зараз конкретно я - боржник, ось ще боржник сидить (вказує на колегу, - авт..), навіть Ковальчук - теж боржник. Щоб у нас тут не було масок-шоу, я закликаю президію проголосувати і підтвердити написане у тому листі, з яким ми звернулися до суду, щоб надав роз’яснення щодо виконання. Поки роз’яснення немає, рішення призупиняється.

Валентин Крока наводить аргументи, посилаючись на Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» і каже, що думку депутатів просто проігнорували:

Як обирали голову: репортаж із сесії Рівненської облради [ЧАСТИНА 2]

- У мене була розмова з головою. Чи екс-головою? З паном Ковальчуком, одним словом. Я казав йому: «У вас є різні фракції з різними поглядами. Ви повинні об’єднати їх всіх, вислухати думки». Ось його слова: «Пане Валентине, я шахіст. Я знаю, як розставляти фігури». "Ну і слава Богу: я буду вас підтримувати". І я його підтримував. Але за мене, як депутата, суд не може вирішити, як мені таємно голосувати. Все треба вирішувати відповідно до закону.

- Суд прийняв рішення про незаконність мого звільнення. Все, крапка. Є законний порядок, щоб подавати апеляцію. То хай пан Олександр (Корнійчук, - авт..) подає,- намагається підвести риску Володимир Ковальчук.

Депутат з фракції «Конкретних справ» Богдан ФАЙФУРА намагається взяти слово, але його постійно перебиває радикал Олександр Ширяєв.

- Давайте не перетворювати це все в загальний піар-хід! Я взяв слово! І я буду говорити, як керівник фракції! – депутат Богдан Файфура зривається на крик.

- От і не поб’єтесь! – "підколює" Кучерук.

Богдану Файфурі таки вдається взяти слово і після кількахвилинної промови він таки приходить до висновку:

- Ну, тоді чекаємо роз’яснення суду - от моя позиція!

- Як би там не було, нам все одно доведеться працювати разом і вирішувати проблеми територіальних громад області, - Корнійчук намагається закликати депутатів до порядку. - Тому я просив би толерантно ставитись один до одного. Ця історія рано чи пізно завершиться, і нам треба достойно вийти з цієї ситуації

Далі буде..





На правах реклами