Ми у Facebook
02.05.2016, 16:20

Посівний календар на травень 2016

Коли сіяти й садити розсаду, городні культури та квіти, доглядати за рослинами, сприятливі та несприятливі дні у травні.
Поради від ОГО на кожен день садівникам і городникам, дачникам, любителям квітів із врахуванням фаз Місяця та розташування Місяця у знаках Зодіаку.

Увага! Несприятливі дні для садіння, пересадки та сівби рослин: 6, 22, 26-27 травня.

Посівний календар на квітень 2016

1 травня, неділя. Місяць у знаку Риб, спадає, остання чверть. У православних християн та греко-католиків - Світле Воскресіння Христове (Пасха).

2 травня, понеділок. Місяць у знаку Риб / Овна, спадає, остання чверть. Світлий тиждень. Другий день Пасхи. При необхідності можна полити й підживити кімнатні та садові квіти, які готуються цвісти; посадити чи пересадити бульбові, цибулинні та інші рослини (картопля, коренева селера, гладіолуси, канни, лілії, півники, жоржини, хости).

3 травня, вівторок. Місяць у знаку Риб, спадає, остання чверть. Світлий тиждень. Третій день Пасхи. Сприятливий день для поливу та підживлення рослин, що перебувають у стадії цвітіння. Можна скористатися порадами за 2 травня.

Чи можна працювати в Світлий тиждень після Пасхи

4 травня, середа. Місяць у знаку Овна / Тельця, спадає, остання чверть. Можна сіяти зелений салат, крес-салат, руколу, шпинат, базилік, кріп, пекінську капусту, кореневу петрушку і селеру, редиску, редьку, моркву, пастернак, цибулю ріпку і цибулю на перо. Буде вдале прищипування і пасинкування, обрізання зайвих пагонів та гілок, вусів полуниць. Саме час прорідити посіяні раніше рослини, видалити слабкі паростки, вирвати бур’ян, поки ще не зацвів.

5 травня, четвер. Місяць у знаку Тельця, спадає, остання чверть. Для сівби та садіння городини ненайкращий день – наближається Молодий Місяць (Молодик). Добре займатись перекопуванням землі на ділянці, боротьбою зі шкідниками та бур’янами, підготовкою грядок та ґрунту для садіння розсади й посіву пізніх городніх культур.

6 травня, п’ятниця. Місяць у знаку Тельця / Близнюків, спадає, остання чверть / Молодий Місяць (Молодик). НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ для сівби, садіння, пікірування, пересадки рослин (погано приживатимуться, хворітимуть, а то й взагалі пропадуть). Добре боротися з бур’янами, зайвою рослинністю, проводити санітарне обрізання дерев, кущів, виділяти сухі та хворі гілки. У тюльпанів, які вже відцвіли, варто обрізати верхівки стебел з коробочкою, щоб не утворювалося насіння і не виснажувалася цибулина.

7 травня, субота. Місяць у знаку Близнюків, Молодик / перша чверть, росте.
У першій половині дня можна скористатися порадами за 6 травня. Після полудня – вдалий час для садіння та сівби бобових (горох, квасоля, боби, сочевиця, соя) і витких рослин (плетисті троянди, полуниці та суниці, виноград, однорічні та багаторічні ліани, клематис, плющ, хміль, кампсис, гліцинії, в’юнки, духмяний горошок, сульфінії). Можна зайнятись видаленням зайвих пагонів, бур`яну, підстригти газон та кущі, обприскати рослини від шкідників та хвороб.

8 травня, неділя. Місяць у знаку Близнюків, перша чверть, росте.
Можна скористатися порадами за 7 травня. Якщо дозволяє погода й заздалегідь підготували ґрунт – саме час посіяти гарбузи чи посадити під накриття розсаду огірків, кабачків, дині.

Сад і город: які рослини друзі, а які - вороги


9 травня, понеділок. Місяць у знаку Рака, перша чверть, росте.
Сприятливий день для сівби квасолі, гарбузів, кабачків та садіння розсади овочів у відкритий ґрунт. Найкраще приживуться помідори, капуста, солодкий та гіркий перець, баклажани, огірки, розсада однорічних та багаторічних квітів. Не забувайте прополювати зайве зілля, проріджувати загущені сходи розсади.

10 травня, вівторок. Місяць у знаку Рака, перша чверть, росте.
Можна скористатися порадами за 9 травня.

11 травня, середа. Місяць у знаку Рака / Лева, перша чверть, росте.
Сприятливий день (особливо перша половина) для сівби будь-якої салатної зелені, яка росте вгору, садіння у відкритий ґрунт розсади усіх видів капусти, помідорів, огірків, перцю та баклажанів. При необхідності полийте та підживіть садові, кімнатні та балконні квіти. У другій половині дня утримайтесь від садіння високорослих та витких рослин.

12 травня, четвер. Місяць у знаку Лева, перша чверть, росте.
Несприятливий день для сівби та садіння зелені, овочів та пишних декоративних рослин і квітів. Займіться прибиранням на ділянці, видаленням сухих гілок і листя, підготовкою майбутніх грядок і квітників. . Можна посадити ягідні кущі та кісточкові дерева з міцною кореневою системою. Добре обрізати кущі для формування й більш тривалого збереження форми, косити траву та газони.

13 травня, п’ятниця. Місяць у знаку Лева / Діви, перша / друга чверть, росте.
Можна скористатися порадами за 12 травня. Несприятливий день для підживлення рослин мінеральними добривами та обробки хімічними засобами.

14 травня, субота. Місяць у знаку Діви, друга чверть, росте.
Добре садити декоративні кущі, високі та виткі квіти. Від сівби овочевих культур та садіння фруктових дерев, від яких ми хочемо отримати добрий врожай та насіння, краще утриматися. Саме час косити газони для уповільнення росту трави.

15 травня, неділя. Місяць у знаку Діви / Терезів, друга чверть, росте.
Можна скористатися порадами за 14 травня.

Топ-10 домашніх добрив для кімнатних рослин


16 травня, понеділок. Місяць у знаку Терезів, друга чверть, росте.
Сприятливий день садіння у відкритий ґрунт картоплі, розсади капусти, помідорів, перцю, баклажанів, огірків, кабачків. Можна садити дерева, кущі, квіти.

17 травня, вівторок. Місяць у знаку Терезів, друга чверть, росте.
Добре садити та сіяти квіти, доглядати за кімнатними та балконними рослинами, косити траву та знищувати бур’ян; можна викопувати цибулини тюльпанів, гіацинтів (разом з пожовклим листям) на дозрівання та зберігання до осінньої посадки.

18 травня, середа. Місяць у знаку Терезів / Скорпіона, друга чверть, росте.
Сприятливий день для сівби та садіння розсади різної салатної зелені, листової капусти, огірків, помідорів, перцю, баклажанів. Добре садити троянди та багаторічні декоративні кущі.

19 травня, четвер. Місяць у знаку Скорпіона, друга чверть, росте.
Сприятливий день для садіння більшості овочевих культур (крім коренеплодів), поливу, обприскування, підживлення, внесення органічних та мінеральних добрив, щеплення, розпушування ґрунту і мульчування. Не рекомендується ділити кущі, садити дерева.

20 травня, п’ятниця. Місяць у знаку Скорпіона / Стрільця, друга чверть, росте.
Можна скористатися порадами за 19 травня.

21 травня, субота. Місяць у знаку Стрільця, друга чверть, росте.
Добре сіяти, садити й пересаджувати різну салатну зелень та пряні культури, розсаду помідорів, огірків, перцю, капусти, поливати та підживлювати рослини, косити траву та стригти газони.

22 травня, неділя. Місяць у знаку Стрільця, друга чверть, росте / Повний Місяць (ПОВНЯ).
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Утримайтесь від посіву, садіння та пересадки будь-яких рослин. Добре зрізати квіти у вази, свіжу, соковиту салатну зелень. При необхідності можна полити й обприскати кімнатні та балконні квіти.

Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

23 травня, понеділок. Місяць у знаку Стрільця / Козерога, третя чверть, спадає.
Друга половина дня сприятлива для садіння помідорів, перцю, баклажанів, сівби коренеплодів, бобових. При необхідності варто прорідити загущені сходи та внести під рослини органічні добрива.

24 травня, вівторок. Місяць у знаку Козерога, третя чверть, спадає.
Можна садити й пересаджувати, а також ділити й щепити дерева і кущі, розпушувати ґрунт, підживлювати рослини, косити траву й боротися з бур’янами.

25 травня, середа. Місяць у знаку Козерога / Водолія, третя чверть, спадає.
Можна посадити пізні сорти картоплі, редьку, розсадити загущені паростки столового буряку, інших овочевих коренеплідних культур.

26 травня, четвер. Місяць у знаку Водолія, третя чверть, спадає.
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Утримайтесь від посіву, садіння та пересадки будь-яких рослин. Добре робити санітарне обрізання дерев і кущів, видаляти хворі та сухі рослини, стригти газони, косити траву, прищипувати й пасинкувати рослини, боротися з зайвою рослинністю.

27 травня, п’ятниця. Місяць у знаку Водолія, третя чверть, спадає.
НЕСПРИЯТЛИВИЙ ДЕНЬ. Утримайтесь від посіву, садіння та пересадки будь-яких рослин. Можна скористатися порадами за 26 травня.

28 травня, субота. Місяць у знаку Водолія / Риб, третя чверть, спадає.
У другій половині дня добре садити коренеплоди, сіяти зелень, невисокі салатні та пряні культури (але не для тривалого зберігання!), однорічні квіти, збирати лікарські трави.

29 травня, неділя. Місяць у знаку Риб, остання чверть, спадає.
Сприятливий день для садіння «корінців» (селера, редиска, редька, ріпа, різні бульбові та цибулинні квіти). Добре обрізати й щепити садові дерева та ягідні кущі, вносити добрива, поливати рослини, розрушувати ґрунт.

Як скласти посівний календар самостійно

30 травня, понеділок. Місяць у знаку Риб / Овна, остання чверть, спадає.
Можна скористатися порадами за 29 травня, а також посіяти чи пересіяти зелень, яка не зійшла (кріп, петрушка, рукола, салат, базилік), обрізати вуса суниць і полуниць, щоб міцніше наливались ягоди.

31 травня, вівторок. Місяць у знаку Овна, остання чверть, спадає.
Нейтральний день. Садити та сіяти овочі та квіти не рекомендується. Можна зайнятися розпушуванням, прополюванням ґрунту, боротьбою зі шкідниками та хворобами, зібрати врожай городини, зелені, зробити перші заготовки на зиму щавлю, ревеню, насушити м’яти та лікарських трав.

Посівний календар на 2016 рік





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ