Ми у Facebook
21.06.2016, 16:40

Поради від рівненських рятувальників: як вберегтися від кліщів

Як вберегтися від кліщів і яка перша допомога при укусах цієї комахи розповідають рівненські рятувальники.
Іксодові кліщі (лісові, пасовищні) зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах, в парковій зоні міста, у скверах, на берегах річок, струмків, в норах гризунів, у хлівах, конурах собак, заносяться до присадибних ділянок, садів і дач. Небезпечні також пеньки, де розмножуються кліщі.

Обережно - пора кліщів! [+ПОРАДИ]

Активність кліщів починається з появою перших проталин, а закінчується в залежності від погодних умов, найчастіше у жовтні. Кліщі є переносниками збудників різних захворювань, серед яких – вірус кліщового енцефаліту, хвороби, яка вражає нервово-м'язові системи, а також збудник хвороби Лайма.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща

Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям. Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.

Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів.

Що робити, якщо кліщ присмоктався


Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть. Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря!

На Рівненщині чимало людей захворіло через укуси кліщів



Головний фахівець ВЦЗ РМУ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ