Ми у Facebook
23.07.2016, 10:00

Поради рівненським городникам: чому жовтіє листя в огірків

Вісім головних причин і що з цим робити.
Фото із соцмереж

У маршрутці моя давня знайома Ніна Петрівна поскаржилась: цього року якісь слабенькі огірки на грядці – багато листя пожовкле і сухе, зав’язь не росте, половина обпадає… А в сусідки все зелене, вже й кілька відер урожаю зібрала…

Іноді дуже важко зрозуміти, чому вкривається плямами, жовтіє і сохне листя наших огірків, за якими так важко доглядали із самої весни. Бо причин неприємностей може бути декілька одночасно. Спробуємо придивитися й розібратися.


1. Пожовкли й відмирають нижні листочки




Причина: не вистачає світла, надто буйні та загущені грядки

Що робити: час від часу обривати чи обрізати пожовклі листки, можна прорідити рослини, поки не пізно, прибрати слабкі пагони. Моя мама у таких випадках робила інакше: встромляла між огірковими кущами півтораметрові гілки старих слив, і огірки плелися нагору – і світла більше, і умов для різної гнилі менше, і огірки з грядки чистенькі…


2. Пожовкло й починає сохнути листя, бадилля, зав’язь



Причина: корінню катастрофічно не вистачає вологи. Якщо огірки у спекотну погоду довго не поливати, коріння починають пристосовуватися й «вибиратися» на поверхню грядки в пошуках вологи і в спекотну погоду можуть підсохнути. А якщо ми вирішимо ще й розпушити грядку, то корінці, які вибрались на поверхню, зруйнуємо. Для рослин це катастрофа, починають жовтіти і листя, і зав'язі.

Що робити: Своєчасно і рясно поливайте огіркові грядки. У звичайне літо огірки рекомендують рясно поливати два-три рази на тиждень, а в спекотний період - щодня, глибоко промочуючи землю, щоб волога дійшла до коренів в глибині грядки. Норма для поливу огірків – два-три відра на одну велику рослину при дворазовому поливі в тиждень. Якщо ви буваєте на ділянці тільки у вихідні, не полінуйтеся добре замульчувати грядки дрібними бур'янами або скошеною травою. Товстий шар мульчі не дасть волозі швидко випаруватися, ще й забезпечить коріння додатковим живленням і теплом.


3. Пожовкло й починає в’янути листя



Причина: холодні ночі, різкі перепади температур. Дуже часто пожовкле й сухе листя – хвороблива реакція рослин на холодні ночі. У теплолюбних огірків через надлишок вологи, тривалу дощову погоду, періоди різких похолодань, а також полив холодною водою можуть загнивати корінці, утворюватися гнилі на стеблах, жовкнути листя й бадилля, обпадати зав’язь. Якщо тридцятиградусна спека змінилася холодними дощами і зниженням нічних температур до 11-13 градусів, грибкові захворювання тут як тут – чатують на ослаблені рослини.

Що робити: поливайте огірки тільки теплою відстояною водою. У періоди різких похолодань та тривалих дощів все-таки бажано накривати огіркові грядки плівками на дугах.

Як боротися з хворобами огірків



4. Жовтий наліт, білі й іржаві плями на листі та пагонах



Причина: грибкові захворювання і хвороботворні мікроорганізми. Найчастіше причиною жовтого листя на огірках є фузаріоз, пітіоз (уражують коріння) та інші грибкові захворювання. Спочатку на бадиллі з'являються іржаві плями, потім листочки покриваються плямами повністю, засихають, опадають. При цьому в разі фузаріозу рослини стають млявими, як ганчірка, і не реагують навіть на щедрий полив. Хворі рослини легко висмикуються з грунту. Уражені борошнистою росою пагони рослин покриваються жовтуватим нальотом і перестають рости.

Що робити: Не саджайте огірки з року в рік на одному і тому ж місці. Не розміщуйте огіркові грядки після кабачків або гарбузів. Для захисту від хвороботворних грибків і бактерій у магазинах можна придбати біологічні препарати (так звані біофунгіциди, які містять триходермін). Вони пригнічують шкідливі мікроорганізми, але при цьому безпечні для людини і тварин. Коли листочки тільки починають жовтіти, можна їх спробувати врятувати, поливши дуже слабким розчином марганцівки. Від борошнистої роси рослини обробляють препаратами типу «Байлетон». Від помилкової борошнистої роси у липні рослини обприскують бордоською сумішшю, засобом «Купроксат», препаратами «Акробат» і «Браво» тощо.

Як вберегти помідори від фітофтори [+ПОРАДИ]

Ідеальний варіант - садити на своїй ділянці тільки стійкі до ураження грибками сорти та гібриди.


5. Пожовкли, змарніли й засохли молоді листочки



Причина: комахи-шкідники. Білокрилка або павутинний кліщ висмоктують усі соки з молодого огіркового листя, у результаті листя жовтіє і гине. Колонії попелиці (тлі), які присмоктуються знизу листків огірків, а також на молодих паростках теж призводять до пожовтіння і загибелі рослин.

Що робити: або обприскувати грядку хімічними отрутами, або рятуватися народними засобами. Від шкідників і паразитів допомагає цибулиння. Літрову банку цибулиння додати у посудину з 10 літрами води, довести до кипіння, закрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Потім цибулиння треба відцідити, а відвар розвести з водою у пропорції 1 : 4. Цим розчином обприскайте листя зверху і знизу, а потім пролийте ним землю.


6. Темно-зелені жилки на жовтому тлі



Причина: гостра нестача необхідних мікро- та макроелементів. Важливо це помітити вчасно, ще на стадії розсади, ще коли огірки досягли стадії 4-5 листків. Від нестачі азоту страждає вся рослина: пагони ростуть тонкими, листя спочатку стає яскраво-салатового кольору, потім починає жовтіти і в’янути. Нижні листочки пожовкли – потрібен фосфор. Якщо жовтіє і сохне листя лише по краях, можливо, не вистачає калію або магнію. Жовті плями на листі огірка можуть вказувати на брак кальцію. Темно-зелені жилки на тлі суцільної жовтизни можуть сигналізувати про дефіцит заліза або марганцю. Жовті молоді листочки сигналізують про брак такого мікроелементу, як мідь. Кінчики листочків жовтіють при нестачі цинку.
Якщо жовтіють нижні листочки - розсаді огірка необхідна підгодівля фосфором, магнієм, калієм. Пожовклі верхні листочки свідчать про нестачу заліза, бору, марганцю, цинку.

Що робити: підживлювати рослини комплексними мінеральними добривами з необхідними мікроелементами. Огірки дуже люблять підгодівлю органічними або мінеральними добривами. Ефективний народний засіб: трав'яний настій в поєднанні з підсипанням в лунки попелу – додаткового джерела калію.


Підживлюємо рослини... дріжджами [+ПОРАДИ]


Увага! При внесенні будь-яких добрив будьте дуже обережні з дозуванням. Краще полити слабшим розчином, аніж «спалити» рослину зовсім!


7. Пожовкли й висохли нижні листочки



Причина: рослина старіє, припиняється процес вегетації. З часом листки огірка грубішають, старіють, припиняється фотосинтез, і листя жовтіє та відмирає. Це нормальний, природний процес.

Що робити: якщо ви хочете, щоб огіркова грядка вас довше радувала зеленим листям, жовтим цвітом та молоденькими огірочками, досвідчені городники проводять позакореневе підживлення сечовиною, одночасно підсипаючи перегній під коріння. Є ще один секрет: обприскують огіркові грядки настоєм прілого сіна. Для отримання настою сіно на два дні замочують у воді (співвідношення 1 : 1). Обприскують огірки три рази з інтервалом в тиждень. А ще огірок швидко старіє, страждаючи від високих температур у закритих теплицях та під плівкою. Щоб уникнути цього, треба регулярно провітрювати теплиці й парники для припливу свіжого повітря.


8. Жовті й сірі плями



Причина: сонячні опіки. На листках огірків жовті плями можуть з'явитися і коли поливаємо рослини в сонячний день у самісіньку спеку. Краплі води осідають на листочках і при взаємодії з сонячними променями спричиняють сильний опік на листочку в тому місці, де знаходилася крапелька вологи.

Що робити: місце для садіння огірків необхідно вибирати не надто сонячне, щоб листя не отримувало опіків. І поливайте акуратніше - або зранку, або під вечір, і бажано під корінь, а не згори на листя.


Коли час поливати огірки? У старих городників є простий спосіб - встроміть палець в землю. Якщо там сухо і тепло - поливайте. Мокро і прохолодно - не поливайте.





На правах реклами