29.07.2016, 18:30

Топ-5 рецептів смачного варення з ожини

Ожина не лише смачна, а й дуже корисна ягода, тому вживати її варто не тільки влітку, а й в холодну пору. А щоб зберегти "смак літа" надовше, пропонуємо скористатися смачнющими рецептами варення з ожини.
Джем з ожини

Інгредієнти:
1 кг ожини
1 кг цукру
400 г води

Приготування:
Ягоди промити, видалити плодоніжки і розділити на дві рівні частини. Воду налийте у велику каструлю, коли вона вже досить гаряча, але не закипіла, додайте туди одну половину ожини. Підтримуємо температуру води, близьку до окропу. Ягоди залишаємо у воді ще на 3 хвилини, потім виймаємо їх і подрібнюємо, протерши через сито. Можна подрібнити і іншим способом, але тоді в ягідній масі залишаться кісточки. Тепер приступаємо безпосередньо до приготування джему. Нам буде потрібна велика каструля, заповнюємо її перетертою ожиною. Відправляємо кастрюлю на слабкий вогонь, доводимо до кипіння і кип'ятимо протягом 5 хвилин. Потім додаємо другу половину промитої ожини і цукор. Продовжуємо варити ягоди до бажаного результату, поки маса не загусне. Готовий джем в гарячому вигляді заливаємо в стерилізовані банки і закручуємо кришками.



Ожиново-яблучне варення

Інгредієнти:
яблука кисло-солодких або солодких сортів - 1 кг
ожини - 500 г
вода - 200 мл
цукор - 1 кг.

Приготування:
Яблука добре промити і дати обсохнути. Видалити серцевину у яблук і нарізати їх кубиками приблизно 1,5х1,5 см. Обдати яблучні кубики окропом, а потім холодною водою. Яблучну сировину просушити і засипати цукром (приблизно 700 гр). Накрити кришкою і залишити на дві години.
Ожину очистити від сміття і видалити плодоніжки. Мити не рекомендується, але у виняткових випадках можна промити в невеликій кількості холодної води і швидко просушити, розклавши ягоди на на паперові рушники. Засипати ожину цукром, що залишився (приблизно 300 грамами), накрити кришкою і залишити на 1 год. У яблука додати воду і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити 40 хвилин. Злити ожиновий сік в яблучне варення і продовжувати варити на дуже повільному вогні ще 10 хвилин. Додати ожину і варити п'ять хвилин. Готове варення розкласти по банках.



3. Ожинове варення з апельсинами

Інгредієнти:
1050 г ожини
380 г апельсинів
1070 г цукру
120 г лимона.

Приготування:
Цитрусові ммиємо. З апельсинів знімаємо шкірку, зачищаємо її від білої частини. Жовту цедру ріжемо тонкими смужками. У широку ємність, покриту емаллю, видавлюємо апельсиновий сік. Засипаємо цукор, порізану цедру. Нагріваємо до розчинення цукрового піску. Охолоджуємо. Ожину перебираємо і промиваємо. Розміщуємо в охолоджений сік. Залишаємо настоюватися близько 2 годин. Гріємо до закипання, варимо, помішуючи, півгодини. За 7 хвилин до кінця варіння видавлюємо в варення сік лимона. Розмішуємо, даємо охолонути. Фасуємо в підготовлені заздалегідь банки.



4. Варення з ожини з малиною

Інгредієнти:
950 г ожини
1900 г цукру
950 г малини.

Приготування:
Перебираємо окремо ожину і малину, миємо, відриваючи плодоніжки. В одну миску кладемо ожину, в іншу - малину. Засипаємо обидва види ягід цукром - по 950 г у кожну ємність, обережно розмішуємо. У прохолодному місці витримуємо варення приблизно 11 годин. Сік, що виділився за цей час зціджуємо в широку каструлю. Гріємо, розмішуючи, до повного розчинення цукрового піску. Всипаємо ожину, малину. Кип'ятимо повільно 6 хвилин. Видаляємо пінку, витримуємо без нагріву до повного охолодження вмісту каструлі. Знову прокип'ятимо близько 5 хвилин. Розфасовуємо в простерилізовані банки.



5. Ожина у власному соку

Інгредієнти:
1 кг ягід ожини
300-400 г цукру

Приготування:
Підготовлені ягоди пошарово пересипати цукром, поставити на 4-6 годин у холодне місце. Потім перекласти їх у банки, а сік підігріти, залити ягоди, прикрити банки кришками і пастеризувати 15 хвилин.



Статті до теми:

П`ять рецептів незвичайного варення з яблук

Топ-5 рецептів варення з абрикосів [+Фото]

Готуємо оригінальне варення з кабачків [РЕЦЕПТ]