Ми у Facebook
29.09.2016, 10:00

Мама другокласниці з Рівного: “У школі мають навчити дітей захищати себе”

Від початку навчання минув місяць, тож кореспондент газети "ОГО" вирішила поцікавитись у батьків та дітей про враження від нововведень у початкову освіту.
Фото з особистого архіву

Як відомо, в Україні з 2018 року планується реформа шкільної освіти, але деякі зміни у навчальний процес ввели вже цього року. Більшою мірою вони стосуються початкової школи.

Нагадаємо, що нововведення торкнулися наймолодших школярів – 1-4 класів. Зокрема, у рекомендаціях Міністерства освіти і науки України передбачено, що у початкових класах більше не перевірятимуть читання на швидкість, на уроках фізкультури не буде нормативів і команд "рівняйсь-струнко", а в 1-2 класах дітей не примушуватимуть зубрити напам’ять таблиці множення і додавання.
Крім того, вчитель, виходячи з того, які перед ним діти за рівнем освіти, сам визначатиме кількість годин для певної теми. А ще у Міністерстві не рекомендують вчителям "першачків" використовувати червону ручку. Мовляв, для дітей, які щойно прийшли з дитячого садочка, виправлення помилок червоною пастою буде стресом.

Цікаво, що, за рекомендаціями Міносвіти, результати навчальних досягнень учнів, себто оцінки, не озвучуються у класі та на батьківських зборах і така інформація стосується тільки вчителя-учня-батьків. Тобто, успішність учня стала його приватною справою.

Свою думку про зміни у школі висловила мама двох дітей – другокласниці Маргарити та дев’ятикласника Іллі – Олена СЕМЕНОВИЧ (на фото з молодшою донечкою). Жінка каже, що загалом нововведення вже відчули і враження про них скоріше позитивні.



– Нововведення, які запровадили цього року, у початковій школі ми вже відчули. Ось, наприклад, у школі, де навчається донечка, вирішили замінити червону ручку на зелену. Тільки не знаю, чи правильно вчителі зрозуміли суть заміни. Тобто зелена ручка виконує функції червоної – вказує на помилки. А не підкреслює правильність написання слова чи букви. Коли ми з Ритою пишемо щось вдома, то я вказую їй на букву, яка в неї вийшла найкраще. Шукаємо таку собі "букву-королеву" у кожному слові. Тобто я вказую дитині на її досягнення, а в школі вказують на помилки, – каже пані Олена. – Тобто тут потрібно щось доопрацювати.

Рівненський експерт - про реформу початкової школи

Мама Маргарити розповіла цікавий випадок, де зауважила, що є зміни у викладанні фізкультури, що дуже важливо.

– Коли дитина пішла у школу, то одразу дуже чекала на урок фізкультури. А коли він відбувся, прийшла засмучена і каже: "Мамо, я ненавиджу фізкультуру, ми що, у цирку, що нас дресирують – рівняйсь, струнко, направо, наліво – на фізкультурі ми ж мали би бігати, стрибати, гратися..." Зараз усі ці команди й нормативи відмінили, тож дитина з більшим ентузіазмом відвідує уроки фізичної культури.

Щодо приватності оцінок, то тут ситуація неоднозначна. З одного боку – це добре. Дитина не відчуває себе гіршою чи кращою за інших. Поставили оцінку в зошит чи щоденник – і все на тому.

– Але тут ще постає питання щодо справедливості оцінювання, – зауважує Олена. – Наприклад, протягом навчального року дітям виставляють оцінки, які не оголошуються на загал, а потім, наприкінці року виявиться, що оцінювали того чи іншого учня невідповідно до знань. Це вже на совісті самих вчителів.
Олена Семенович як мама другокласниці погоджується з тим, що вчителям дають більше свободи у розподілі годин на ту чи іншу тему. Але вважає, що вкрай необхідно знаходити індивідуальний підхід до кожної дитини.



Жінка вважає, що потрібно залишити найкраще у шкільній програмі й поступово відсіяти "совок", тобто залишки системи радянської освіти.

– От, наприклад, була проблема з англійською. Дітям у першому класі такі завдання ставилися, що не кожен дорослий зможе їх вирішити. Дуже багато письма. Кажу вчительці, навіщо стільки англійської у першому класі, коли діти ще й українською не можуть нормально читати чи писати. Вчителька відповіла, що така програма і вона змінити нічого не може. Тож сподіваюся, що нововведення таки змінять ситуацію на краще і вчителям дадуть більше свободи в цьому плані. Зараз вже передбачено для дітей більше розмовної англійської, ніж граматики та читання.

Нині точиться багато суперечок щодо мотивації навчання. Мовляв, полегшення життя учням початкової школи і відмова від виставляння та оголошення оцінок, призведе до втрати стимулів навчатися. Тут, на думку Олени, теж можна знайти вихід.

– Вчителі та батьки мають об’єднатися в тому, щоб зацікавити дитину вчитися. Багато залежить і від одних і від інших. Вчителі мають підходити до викладання більш креативно та сучасно. Батьки, в свою чергу, теж мають заохочувати дитину ходити в школу та виконувати завдання. Тут результатів можна чекати, тільки об’єднавши зусилля.

Жінка говорить також про те, що у школі мають приділяти увагу і практичним знанням, які згодяться дітям у непередбачуваних ситуаціях. Щоб вони знали свої права та могли захистити себе. Олена розповіла про ситуацію, яка сталася недавно зі старшим сином.

– Якось у супермаркеті охоронець затримав Іллю, мовляв, той хотів винести повз касу дволітрову пляшку води у кишені джинсів. Ну це ж абсурд. І яке мав право охоронець затримувати дитину без відома батьків та ще й викликати поліцію? Все обійшлося, бо ж дитина нічого не крала і поліцейські все з’ясували. Але ж про стрес та переживання, які заподіяв охоронець синові, ніхто не подумав. Звісно, Ілля розгубився і не знав, що в тій ситуації робити. Ми, батьки, теж не можемо передбачити чи попередити будь-яку ситуацію. Тож, думаю, у школі мають навчити дітей захищати себе у таких-от різних ситуаціях...

Моя співрозмовниця поділилася й іншим наболілим – проблема з підручниками. Але то вже інша історія. Загалом Олена задоволена тим, що щось змінюється, і вірить, що тільки на краще. Головне, щоб школа і вчителі були налаштовані на розвиток дітей, на їхні потреби, переживання та прагнення.

Більше про шкільні проблеми, оплату праці вчителів, все про випускні іспити й ЗНО у 2017 році, а також поради психолога багато іншої та цікавої інформації читайте у в газеті "ОГО" № 40 від 28 вересня 2016 року.

Рівненський інформаційно-рекламний тижневик "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.





На правах реклами