Ми у Facebook
06.10.2016, 13:20

На Волині відбувся традиційний фестиваль "Коровай - Сузір`я" (+ФОТО)

Вже вдев'яте в місто Володимир-Волинський з`їхалися представники усіх навколишніх сіл, щоб презентувати на фестивалі "Український коровай-сузір`я" свої унікальні традиції.
Цьогоріч темою фестивалю стала давно відома, проте і досі актуальна фраза: «І буде хліб, і буде пісня, і будуть діти на землі». І дійсно, другого жовтня на центральній площі можна було побачити багато хліба, почути українських пісень і подивитися на щасливі посмішки дітей, які щиро раділи великому святу.



На фестиваль з'їхалися і представники навколишніх сіл, і народні умільці, і співочі та танцювальні колективі, і звісно коровайниці, без яких, власне, не відбулося б свята.

БІЛЬШЕ ФОТО

Від різноманіття представлених майстринями короваїв, захоплювало подих - їх на фестивалі було аж 23. Тут і традиційні короваї з "галузками" і прикрашені, виготовленими з тіста квітами та орнаментами, і більш сучасні - кольорові, з мастикою. Кожен з виробів унікальний, адже їх випікали досвідчені коровайниці з різних сіл району.

Катерина Орган з села Ласки вже багато років приїжджає на фестиваль, щоб презентувати свої вміння. Вчилася жінка випікати короваї від своєї свекрухи, яка колись теж була коровайницею та "мастилихою" (господинею на весіллі). Зараз досвід пані Катерини переймає дочка.

Коровайниця Катерина Орган
Коровайниця Катерина Орган


Франчук Люба з с. Лудин, що межує з Польщею щорічна учасниця скільки себе пам'ятає, хотіла працювати з хлібом. Ця любов зародилася ще змалечку, коли на весіллях дітям роздавали "рогульки". Тепер уміннями радо ділиться з охочими, адже хоче, щоб коровайні традиції продовжувалися.

- Будучи дітьми хотіли отримати "рогульку". То було найбільше щастя для нас. Зараз я щодня запозичую рецепти та вміння робити якусь квіточку чи пташечку, - розповідає пані. - Печу в печі, по-колишньому, як колись вчили.

Коровайниця Любов Франчук
Коровайниця Любов Франчук


В кожної господині є свої секрети випікання, але всі погоджуються на тому, що справу свою треба любити та розпочинати роботу з молитви.

БІЛЬШЕ ФОТО

В рамках фестивалю відбувалися ярмарок хлібопекарської продукції, меду, виробів народних майстрів. Відвідати можна було й майстер-клас та подивитися на концерт, який підготували народні колективи.



Ще однією родзинкою фестивалю стала виставка-конкурс снопів. Справжні витвори народних умільців приваблювали гостей фестивалю. З ними можна було пофотографуватися та поспілкуватися з авторами.

БІЛЬШЕ ФОТО

Надія Столяр - майстриня, яка привезла свій сніп розповідає, що робота дається їй легко. Перед початком роботи вже бачить в уяві готовий виріб, а потім сама вже знає як його зібрати є єдине ціле.

Майстриня Надія Столяр
Майстриня Надія Столяр


Цьогорічним нововведнням фестивалю "Український коровай-сузір`я" став кіноперегляд «Зерно». Глядачі мали можливість переглянути сім документальних фільмів «Життя для дітей та їх сімей», «Есе про Крим», «Лист солдатам», «Діти АТО», «Схід і Захід – разом», «Богданчик», «Діти Донбасу», «Світязь: дорога болю і слави» та поспілкуватися з їх авторами.





На правах реклами