Ми у Facebook
06.04.2017, 21:30

Дача.Сад. Город. Коли груша хворіє

Садівники часто помічають, що навесні на гілках груші з'являються дрібні, оранжево-рожеві, злегка опуклі цяточки. Бруньки на такій гілці з цяточками не розпускаються, а сама гілка засихає. Як вберегти майбутній урожай від цієї напасті?

Груша може захворіти звичайним раком або нектрією,викликаною грибами-паразитами, особливо Nectria galligena. Це захворювання стовбурів і гілок, дуже рідко плодів, супроводжуване появою виразок, а також загниванням кори і деревини.



Спалахи захворювання пов'язані з механічними пошкодженнями кори і, особливо, з ушкодженнями низькими температурами взимку. Утворені в таких випадках ранки на корі найчастіше гояться, але нерідко в пошкоджену тканину проникають і проростають в ній спори зазначених вище грибів-паразитів. Заражені рани при цьому зазвичай не заростають, і на їх місці утворюються нові утворення, по краях яких з'являються добре помітні оранжево-червоні горбки - спороносники гриба.

Дача. Сад. Город. Проводимо весняне обрізання дерев

Старі дерева схильні до даної хвороби в більшій мірі, ніж молоді. Поширення хвороби починається з весни, коли навколо ран утворюються оранжево-червоні горбочки. Протягом літа дозрілі спори поширюються вітром і комахами. Зимує гриб в ураженій корі, деревині і плодах.

Способи та засоби боротьби з хворобою:

- Проведення комплексу агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення зимостійкості дерев і опірності їх до захворювання, своєчасна і правильна обрізка дерев, внесення добрив, особливо фосфорно-калійних, перекопування пристовбурних кіл.

- Боротьба з весняними опіками кори шляхом обмазки стовбурів вапняним молоком (2 кг вапна на 10 л води) з додаванням мідного купоросу (100 г на 10 л води).
- Обрізка і спалювання уражених гілок з покриттям місць обрізки олійною фарбою на натуральній оліфі.

ТОП-5 рослин для пишного живоплоту

- Очищення дупел в стовбурах дерев груші від гнилі, забивання їх дрібним щебенем або битою цеглою і заливка сумішшю, приготовленою з 1 частини цементу і 3-4 частин піску, або заливка дупла розплавленим асфальтом, змішаним з сухими тирсою (1 частина асфальту і 3-4 частини тирси). Пломба не повинна виступати вище країв дупла.
- Дезінфекція ран розчином мідного купоросу (100-200 г на 10 л води) і замазка сумішшю глини з коров'яком (1:1).
Збір і знищення гнилих плодів, закопування в грунт опалого листя.



Обприскування дерев яблуні та груші бордоською сумішшю (100 г мідного купоросу і 100 г вапна на 10 л води) в ті ж терміни, що і проти парші.

Читайте також: Сезонні роботи в квітні: що потрібно знати





На правах реклами