Ми у Facebook
01.03.2017, 19:00

Дача. Сад. Город. Проводимо весняне обрізання дерев

Обрізання дерев являється обов'язковим елементом догляду за цими "садовими жителями". Така процедура не тільки омолоджує дерева, а й сприяє підвищенню врожайності та допомагає відновити сили рослини після зими.
Так, оптимальним періодом для проведення обрізання вважається середина березня - до цього часу повітря прогріється, а на деревах ще не встигнуть відрости нові пагони.

Перш ніж розпочати обрізання дерев, варто визначачитися з видом процедури. Серед основних віділяють: вкорочувальну, оздоровчу, післяпосадкову та проріджувальну обрізку.



Вкорочувальна обрізка проводиться у тому випадку, коли варто призупинити занадто швидкий ріст гілок, зазвичай це стосується молодих дерев. Вкорочення пагонів у такому випадку сприяє їх розгалуженню та правильному формуванню скелета дерева. Гілки зрізуються так, щоб на кінчику залишалася брунька, з якої повинна вирости нова гілка. Місце зрізу в такому випадку швидко загоїться.

Проріджувальну обрізку варто проводити на дорослих плодових деревах. За допомогою цієї процедури забираються усі зайві, слабкі гілки, які ростуть усередину, і залишаються найсильніші. Так ви зможете забезпечити більшу провітрюваність дерева та вбережете його від враження мохом та паршею.

Як обрізати дерева у Рівному? [ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ]

Післяпосадкова обрізка. Основною метою такої обрізки стає швидше приживання коріння молодого дерева і формування його крони. Так відновлюється баланс між кореневою і надземною частинами рослини.

Оздоровча обрізка також вважається однією з найпопулярніших. Вона проводиться тоді, коли необхідно видалити усі пошкоджені та хворі гілки. Після проведення обрізки гілки, уражені хворобами, варто спалити.



Як правильно проводити обрізку у весняний період? Гілку варто обрізати навскіс над брунькою, що розташовується із зовнішньої сторони - так вода не буде застоюватися на місці зрізу, а брунька, що залишилася збоку, дасть новий пагін. В першу чергу також вирізаються старі пагони та гілки, оскільки вони практично не продуктивні.

Слід також стежити, аби ріст гілок був горизонтальним - в такому випадку ви матимете більший врожай. Гілки, що ростуть вниз і звисають погано освітлюються, що негативно позначається на плодючості.

Якщо ви видаляєте бічні гілки, варто залишати пеньок довжиною в 1 см. Так ви збережете стовбур від пошкоджень. Якщо зрізати гілку врівень зі стовбуром, потім на місці зрізу може утворитися дупло. Занадто великий пеньок також може засохнути і сприяти розмноженню хвороб, саме тому отпимальною вважається довжина в 1 см.

Основні принципи обрізки дерева
Основні принципи обрізки дерева


Перед відпилюванням гілки, варто спочатку зробити надріз по периметру гілки, аби не віддерти шматок кори разом з нею. У протилежному випадку здерта кора може стати причиною виникнення ран на дереві. Після відпилювання гілки, пеньок варто замазати садовим варом.

Варто також пам'ятати, що для обрізання дерева слід використовувати чисті інструменти і обробляти їх після кожного дерева, аби уникнути розповсюдження хвороб. Обробляти інструменти варто антисептичним розчином.

Крім цього, обрізання дерев не варто проводити після дощу, у вологу погоду чи зранку після випадіння роси - це сприятиме розпосюдженню інфекцій та хвороб.

Успіхів!

Читати також:

Посівний календар на березень 2017

Чим найкраще накривати теплицю

Як виготовити вертикальну клумбу власноруч





На правах реклами