Ми у Facebook
25.08.2017, 14:00

Що повинні знати літні люди, підписуючи договір дарування та довічного утримання

Поради юриста рівнянам від "ОГО", як себе захистити у випадку, коли родичі або знайомі просять оформити договір дарування та довічного утримання.
- Часто виникають ситуації, коли діти чи племінники умовляють літню людину подарувати їм те, що надбане за життя, скажімо, або будинок, чи квартиру, або цінні сімейні речі. Вони умовляють і переконують, що будуть завжди піклуватись – купляти ліки, кращі продукти, відвідувати якомога частіше.

Проте, часто невдячні рідні, як тільки укладено у нотаріуса договір, ведуть себе жахливо – можуть вигнати літню людину з будинку і поводитися жорстоко. Наслідки цього – договір дарування чи довічного утримання.

Тож, не поспішайте до нотаріальної контори на вимогу родичів, якщо відчуваєте «щось не те» в їхніх намірах.

Як захистити себе і що ви повинні знати, обдаровуючи близьких?
Перед тим, як щось дарувати, ви повинні усвідомлювати, що на вас не здійснюється морального тиску, що вам не погрожують. Добра воля – основа будь-якого правочину. Тож, якщо ви відчуваєте погрози, не зволікайте і про це заявіть до поліції.

Що таке подарунок?
Відповідно до ч.1 ст.717 Цивільного кодексу України, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.
Тобто, ви повинні знати, що саме тоді, коли даруєте, ви повинні бути безкорисливими, усвідомлюючи, що не завжди будуть вам вдячні за подарунок. Договір дарування належить до безоплатних правочинів, і за їх умовами обдаровані не мають перед дарувальниками будь-яких зобов’язань матеріального характеру. Але якщо ви хочете оскаржити подарунок, повинні знати, що протягом року можете вимагати розірвати договір дарування, це передбачено ст.728 ЦК України.

У ст.727 Цивільного кодексу України передбачається, що дарувальник може вимагати розірвання договору дарування лише в тому разі, коли дарунок на момент пред’явлення вимоги є збереженим, тобто він знаходиться у власності обдаровуваного. Це означає, якщо майно продане, повернути вже його не буде можливості, і вимагати компенсацію буде також неможливо.

Але якщо ви вирішите укласти договір довічного утримання, завжди повинні знати, що той, на кого ви укладаєте цей договір, повинен забезпечувати вас медикаментами, їжею, одягом (і не за рахунок вашої пенсії).

Ви повинні знати, за які гроші він (вона) буде вас утримувати, чи є у нього (неї) робота, достатній дохід. Відповідно до ч.1 ст.744 ЦК України передбачається, що за договором одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Тож ви можете віддати своє майно і нічого не отримати взамін, ні забезпечення, ні уваги.

Але все-таки, коли ви бачите, що вас обдурили і родичі ведуть себе інакше, ніж розповідали, ви маєте право вимагати його розірвати. Це робиться через суд за місцем проживання.

Ви можете в суді довести, що вас навмисно ввели в оману і ви уклали цей договір при інших обставинах. До суду можна взяти свідків, які підтвердять ставлення до вас, за умов яких, ви прийшли до суду.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.755 ЦК України, договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду на вимогу відчужувача у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків незалежно від його вини.

Вікторія ГУСАКОВА, юрист, спеціально для "ОГО".

Опубліковано в газеті "ОГО" №33 від 23 серпня 2017 року.

Якщо у вас є запитання юристу, пишіть на адресу редакції “ОГО” (33028, м. Рівне, вул. Шкільна, 2, тел. (0362) 40-06-07) або e-mail: info@ogo.ua
і ми опублікуємо відповідь у рубриці "ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ" в одному з найближчих випусків тижневика "ОГО" та на нашому порталі OGO.ua.





На правах реклами