Ми у Facebook
10.09.2017, 17:21

Після війни: матір загиблого Героя України з Рівненщини допомагає бійцям АТО

Оксана Свіржевська.

Нині жінка не уявляє свого життя без допомоги іншим, соціальна робота стала сенсом її життя. Цій діяльності вона присвячує більшу частину свого часу.
Оксана СВІРЖЕВСЬКА – соціальний працівник у Корнинській сільській раді. Вона працює з учасниками антитерористичної операції: роз’яснює, куди потрібно звернутися, щоб вирішити проблеми, часто сама збирає документи для оформлення пільг, але до пані Оксани часто приходять просто, щоб поговорити. Учасники АТО їй довіряють, адже її син теж захищав Україну – Роман СВІРЖЕВСЬКИЙ віддав своє життя, обороняючи Батьківщину.

Після війни: проблеми учасників АТО з Рівненщини

Я відчула, як сильно хлопцям потрібна допомога. Приходять з різними проблемами, стосовно пільг, організації відпочинку для дітей, всього не перелічити. Ось, наприклад, нещодавно до мене прийшла мама бійця АТО. Каже: “У мене син замкнувся в собі”. Пішла, поговорила, з’ясувала, що трапилося. Мені самій свого часу дуже допомогли. Особливо психолог Ольга Яковлєва, сільський голова Роман Горбатюк-Василейко, представники районної та обласної адміністрацій. Усі відгукнулися, коли сталася трагедія з моїм сином. Також допомагають нашим хлопцям,говорить Оксана СВІРЖЕВСЬКА.

Соцпрацівник Оксана Свіржевська за роботою
Соцпрацівник Оксана Свіржевська за роботою


Її колеги розповідають, що до пані Оксани телефонують атовці з інших міст, аби отримати пораду чи просто виговоритися.

Після війни: що робити учасникам АТО, якщо випхали з маршрутки


Оксана CВІРЖЕВСЬКА – одна із тих, хто бере участь у пілотному проекті “Мережа допомоги учасникам антитерористичної операції та їх родинам при сільських та селищних радах Рівненського району”. Мета проекту – надання якісних послуг, допомога в адаптації та психологічній підтримці учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих. Оксана СВІРЖЕВСЬКА працює з 44 учасниками АТО, які живуть на території Корнинської сільської ради.

Пілотний проект “Мережа допомоги учасникам антитерористичної операції та їх родинам при сільських та селищних радах Рівненського району” діє за ініціативи служби зайнятості та районної влади з початку травня цього року. Як розповідає директор обласного центру зайнятості Іван ТКАЧУК, проект створений через організацію громадських робіт. Він став можливий завдяки співпраці Рівненської районної ради, яка надала 250 тисяч гривень, та Рівненського районного центру зайнятості, який надав 200 тисяч гривень. Ці гроші витратили на забезпечення оплати праці соціальних працівників. Адже соціальні працівники – це люди, які мають статус безробітного й перебувають на обліку в центрі зайнятості. Від початку до проекту залучили 14 осіб з числа безробітних. Нині у проекті працює 12 працівників у 22 сільських та селищних радах.
– Ми розуміємо, наскільки важлива допомога людям, які боронять Україну в зоні АТО. Наше завдання – знайти їм достойну роботу, а також допомогти якомога швидше повернутися до мирного життя, – зазначає Іван ТКАЧУК.

За словами голови Рівненської райдержадміністрації Володимира ПИЛИПЧУКА, перед початком роботи усі соціальні працівники пройшли навчання під керівництвом очільника громадської організації “Психологічна служба Євромайдану” Ольги ЯКОВЛЄВОЇ. Вони також мають постійну інформаційну підтримку – супервізійні зустрічі, консультації з представниками структурних підрозділів різних установ, їх інформують про всі зміни законодавства, які стосуються учасників АТО. У своїй роботі соціальні працівники допомагають учасникам АТО не тільки знайти роботу чи оформити документи, а й вирішити соціальні та психологічні проблеми.

Як пояснює Ольга ЯКОВЛЄВА
, не всі учасники антитерористичної операції готові самотужки дізнаватися про те, що їм належить, клопотати про призначення пільг. А тому їм потрібно у цьому допомогти. Так само наші захисники потребують і соціальної та психологічної реабілітації.

Матір бійця АТО Катерина Мельник на прийомі соцпрацівника Наталії Кухарець
Матір бійця АТО Катерина Мельник на прийомі соцпрацівника Наталії Кухарець


Подібної думки і Катерина МЕЛЬНИК — мешканка села Зорі. Її син служив у зоні АТО в Донецькій області. Повернувшись додому, нічого не хоче згадувати про те, що пережив, і так само не бажає говорити про якісь преференції для себе. От лише нещодавно дозволив мамі оформити документи для надання пільг з оплати комунальних послуг. Олексій ДОБРОДОМОВ, який також живе у Зорі й служив у зоні АТО на Донеччині, зазначає: після демобілізації незрозуміло, куди потрібно звертатися, які документи оформляти і що робити. У цьому йому допомогла соцпрацівник Наталія КУХАРЕЦЬ. Чоловік говорить, що завдяки її старанням він отримав соціальну виплату до 9 травня як учасник бойових дій.

Вдячний соціальному працівникові й учасник бойових дій з селища міського типу Клевань Олександр БОНДАРЧУК. Він говорить, що витратив півтора року, щоб оформити документи для отримання земельної ділянки під садок. Проблема зрушила з місця, тільки коли звернувся до соціального працівника Євгенія Дідая. Такої ж думки і його земляк Віталій ІВАНЧИК, який постійно спілкується з соціальним працівником:

– Самому тяжко скрізь бігати та й з нашими законами не завжди можна самотужки розібратися, що потрібно робити, – зізнається Віталій ІВАНЧИК.

Учасник АТО Іванчик Віталій на прийомі у соцпрацівника Євгенія Дідая
Учасник АТО Іванчик Віталій на прийомі у соцпрацівника Євгенія Дідая


А соціальний працівник Євгеній ДІДАЙ у юридичних тонкощах добре розуміється, адже він – юрист. До того ж сам боронив Батьківщину у зоні АТО. Каже, що соціальні працівники у цьому проекті виконують особливу роль – вони стають зв’язуючою ланкою між учасниками АТО та органами влади.

Подібної точки зору й секретар Зорянської сільської ради Михайло ДЯЧЕНКО, голова Корнинської сільської ради Роман ГОРБАТЮК-ВАСИЛЕЙКО та голова Клеванської селищної ради Дмитро ЖОВТЯНСЬКИЙ. Усі вони запевняють: соціальний працівник сприяє не лише вирішенню проблем учасників АТО, а й допомагає демобілізованим у соціальній адаптації та поверненню до мирного життя. А тому важливо, щоб такий проект тривав не лише в Рівненському районі, а його започаткували й в усій області та по Україні.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ