Ми у Facebook
15.03.2018, 10:01

Не можна хоронити без дозволу суду з 15 березня?

Як вплинуть на життя і смерть простих українців поправки від нардепа з Рівного - з’ясовував кореспондент газети ОГО.
Палку дискусію серед силовиків, суддів, юристів і простих громадян викликали так звані поправки нардепа з Рівненщини Андрія Лозового. "Юний" законотворець вніс зміни в Кримінальний процесуальний і Адміністративний кодекси, які набувають чинності з 15 березня і які багато експертів назвали колапсом правової системи. Звучали страшилки, що померлого вдома рідні не зможуть поховати без рішення суду. "ОГО" розбиралися в тонкощах ідей нардепа.

Що кладуть у могилу при похованні


“Поправки Лозового” істотно вплинуть на роботу правоохоронців. Як повідомили з Департаменту комунікації Національної поліції України, слідчі підрозділи не зможуть звертатися до місцевого суду, щоб отримати дозвіл для проведення обшуку, тимчасового вилучення майна, накладення арешту, обрання запобіжних заходів. Відтак співробітники всіх слідчих підрозділів обласної поліції мають звертатися з клопотаннями лише в один суд, розташований за місцем розташування Головного управління Національної поліції в окремій області.

Кладовища Рівного — музеї людської пам’яті

– Як приклад: всі слідчі підрозділи міста Києва та Київської області повинні звертатися виключно до Шевченківського районного суду міста Києва – за місцем розкошування юридичних осіб поліції в місті Києві та Київській області. Цим же судом будуть розглядатися всі клопотання слідчих СБУ та ДФС, – наголосив Голова Нацполіції України Сергій КНЯЗЄВ, який додав, що це призведе до невиправданої витрати часу слідчим на отримання вказаних ухвал та значно збільшить навантаження на слідчих суддів місцевого суду.
Чи зачеплять зміни простих громадян? Юристи заспокоюють.

– Зміни головним чином стосуватимуться випадків, де смерть людини може бути причиною початку кримінального розслідування. Раніше, якщо у слідчого виникала підозра, що смерть не була природною, то він виносив рішення про експертизу. Тепер це рішення виноситиме слідчий суддя. І, зважаючи на завантаженість суддів, рішення, можливо, доведеться очікувати близько двох тижнів. У цьому випадку і справді не можна буде ховати тіло без рішення судді, – пояснює рівненський адвокат Ярослав КОНОПЛЯСТИЙ. – Якщо ж певна людина померла природно у колі сім’ї, то тут немає жодних змін. Також належить підкреслити, що так звані “поправки Лозового” стосуються не лише летальних випадків. Припустимо, якщо певна людина стала жертвою побиття, то рішення про судово-медичну експертизу – “зняття побоїв”, як це називають у народі, теж виноситиме слідчий суддя. І чекати теж доведеться не один день. І чи не зійдуть за цей час синці – теж питання.

Навантаження на суди тепер очікуватиметься значне. Як повідомляють з Департаменту комунікації Національної поліції України, у 2016 році в Україні зареєстрували майже 92 тисячі природних смертей, за фактами яких розпочали кримінальні провадження і призначалися експертизи слідчими.

Служителі Феміди пояснили, як нові норми вплинуть на їх діяльність:

– Інформація, що з 15 березня поховати померлих можна буде лише після дозволу суду, не зовсім відповідає дійсності. За новелами Кримінально-процесуального кодексу, будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, призначатиме слідчий-суддя. Але ж не забувайте, що експертиза проводиться лише в межах кримінального провадження! А тепер задайте собі питання: невже всі трупи "кримінальні"? Ні.Експертиза потрібна буде у випадках насильницької смерті, а проводитиметься під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення! Також саме експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, струму чи інших зовнішніх факторів; штучного аборту, який зроблено не в медзакладі; раптово у дітей віком до одного року; якщо особа померлого не встановлена.
Тому зберігайте спокій. Якщо людина померла природною смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства. Правила поховання в Україні не змінились. А якщо все ж таки доведеться слідчому звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно, без жодних зволікань, - зазначає Олександра ЖУКОВСЬКА, суддя Дубенського міськрайонного суду.

Якщо із похованням померлого родича доведеться зачекати, чи має це значення для вічного життя душі?

– За традицією прийнято ховати найпізніше на третій день. Проте, на посмертне життя душі це жодним чином не впливає, якщо виникла потреба поховати померлого пізніше, – підкреслює священик УПЦ (КП) отець Василь РУДНІЦЬКИЙ. – Головне – наша молитва за душу померлої особи. У православній традиції найпосиленіше молитви возносяться на дев'ятий та сороковий день після смерті й кожного року в день смерті.

Проте, цілком можливо, що згадані поправки проіснують недовго – зараз законотворці думають над тим, щоб їх скасувати:

– У Верховній Раді розглядається законопроект про скасування цієї поправки. Для того, щоб не допустити колапсу, щоб у нас прокурори вночі чергу до суду не займали. Я думаю, що Верховна Рада своєчасно визначиться з цим питанням. Говорять, що законопроект будуть розглядати саме 15 березня, – заявила в ефірі ТРК “Україна” Голова Верховного Суду України Валентина ДАНІШЕВСЬКА.

Представник правоохоронців більш категоричний у своїх судженнях:

- Не буде ніякого поховання за рішенням суду. Оцей механізм дослідження дозволить отримати можливість швидко встановлювати причину смерті і, в разі відсутності підстав направлення на судово-медичну експертизу через суд, швидко ховати", - запевнив речник МВС Артем Шевченко в ефірі ТСН телеканалу 1+1.

Більше інформації - в газеті "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами