Ми у Facebook
28.03.2018, 15:50

Синагоги Рівненщини: історія та сучасність (+ФОТО)

Фото media.ogo.ua.

У Рівненській області мешкали єврейські общини, які мали потужний вплив на культурне та релігійне життя краю.
Як пише дослідник з Рівного Валентина Данілічева у статті “Синагоги Рівненщини — пам’ятки історії та культури єврейського населення краю” (розміщена на статті: judaica.kiev.ua), у Рівненській області жили та діяли відомі релігійні постаті: теолог, мислитель Едельс Маршур (похований в Острозі), хасид, цадик Аарон Перлов (похований в Млинові), а також поет Ошер Шварцман, який загинув у 1919 році і його поховали в Рафалівці (Володимерецького району).

Природньо, що єврейські спільноти у місцях, де вони жили, споруджували синагоги, які ставали центром не лише релігійного, але й суспільного життя.

В реєстрі пам’яток історії та культури Рівненської області значаться старі синагоги, які хоч і збереглися до наших днів, але потребують відновлення.



фото ua.igotoworld.com
фото ua.igotoworld.com


Відомою на Рівненщині є Острозька синагога, яка розташована у єврейвському кварталі міста Острога. Споруду збудували орієнтовно у другій половині XVI — на початку XVII століття. Зарахована до пам’яток загальнодержавного значення. Будівля значно постраждала у другій половині ХХ століття.

Фото uk.wikipedia.org
Фото uk.wikipedia.org


Рівненщина: замість синагоги - музей Голокосту

Синагога є й у місті Дубно. Її збудували за деякими даними у 1784 році. Одна із з найбільших синагог у Західній Україні. Частина Державного історико-культурного заповіднику міста Дубно. Єврейська святиня. У Дубно на єврейському кладовищі похований цадек Йосип Йоске, автор «Ієсод Іосеф».

Фото myshtetl.org
Фото myshtetl.org


Відомою на Рівненщині є й синагога в Клевані Рівненського району - двповерхова мурована споруда, яка також з’явилася у XVII столітті.

Валентина Данілічева у згаданій статті підкреслює:"За даними Рівненського повітового староства тільки на території Рівненського повіту в 1923 році існувало 20 синагог та 73 молитовних будинки: в Корці та його передмісті Юзефін, Межиричах, Гощі, Степані, Березно, Клевані; в селах Моквин, Козин, Глинки. В Рівному нараховувалось 5 синагог та 28 молитовних будинків, в тому числі Велика синагога, Стара Синагога «Веjs Меdrоs», стара Кlоіz, синагога рівненського підприємця Пісюка та синагога «Bejs Josef». Трагічну долю єврейського населення часів Другої світової війни розділили й синагоги. Більшість з них були знищені в 40-ві роки, або перебудовані в повоєнні. В Рівненській Великій, зі слів свідків, під час окупації фашисти складали майно розстріляних єврейських родин, ретельно пакували й вивозили його до Німеччини. Старожили Рівного згадують багатющу бібліотеку приватної єврейської гімназії, яка безслідно щезла вірогідно в ті ж часи. В Рівненському краєзнавчому музеї зберігається Тора кінця XIX ст".


Фото media.ogo.ua.
Фото media.ogo.ua.


Фото media.ogo.ua.
Фото media.ogo.ua.


Відомою найстарішою будівлею в місті Рівному. Життя єврейської общини у місті є частиною історії Рівного. Відомо, що перші згадки про євреїв з’явилися у 1566 році. Пізніше, у 1786 році князь Юзеф Любомирський дозволив будівництво першої синагоги в Рівному.

Фото media.ogo.ua.
Фото media.ogo.ua.


Фото ua.igotoworld.com
Фото ua.igotoworld.com


Рівне на старих фотографіях: вулиця Шкільна

Зараз синагога у Рівному знаходиться на вулиці вулиці Шкільна, 39. Є центром духовного та суспільного життя євреїв Рівного.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами