21.09.2018, 07:00
Сьогодні Друга Пречиста: народні традиції святкування
Богородичне свято (Різдво Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста — 21 вересня) є однією з найвагоміших сторінок святкового календаря українського народу.
Возносячи молитви Господу, завжди зверталися і до Пріснодіви Марії — благодатної заступниці та охоронниці людей, Богородиці, яка стала об’єднуючим началом між Богом і родом людським.
Богородичні свята пишно відзначаються у місцях, де освячувалися церкви на її честь. Храмові (престольні) свята проходили з богослужінням і наступною за ним трапезою. Обов’язково влаштовували гостини, їздили до родичів у інші населені пункти, відвідували близьких, кумів, сватів. Престижним у селах (та й у містах) вважалося прийняти на храм якомога більше гостей. Навіть за часів тотальної атеїзації України, коли чимало храмів було знищено, у селах збиралися й досі збираються численні храмові гостини.
Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня) відзначається християнами як свято справжньої радості. У ці дні не працювали, не постували, а після молитов у храмі збирали веселі гостини. Урочистості підкріплювалися святковим застіллям. Окрім обов’язкової риби, готували всілякі м’ясні страви: борщ із свининою чи птицею, печеню чи то душенину з м’ясом, різноманітну городину, фаршировану м’ясною начинкою, голубці, пироги, млинці, вареники. Звичайно, багато страв готували і з сиру. Цей сезон передбачає широке вживання свіжих овочів і фруктів. Усе це активно використовувалося народною кухнею в Україні на храми Другої Пречистої.
Джерело mamajeva-sloboda.ua
Богородичні свята пишно відзначаються у місцях, де освячувалися церкви на її честь. Храмові (престольні) свята проходили з богослужінням і наступною за ним трапезою. Обов’язково влаштовували гостини, їздили до родичів у інші населені пункти, відвідували близьких, кумів, сватів. Престижним у селах (та й у містах) вважалося прийняти на храм якомога більше гостей. Навіть за часів тотальної атеїзації України, коли чимало храмів було знищено, у селах збиралися й досі збираються численні храмові гостини.
Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня) відзначається християнами як свято справжньої радості. У ці дні не працювали, не постували, а після молитов у храмі збирали веселі гостини. Урочистості підкріплювалися святковим застіллям. Окрім обов’язкової риби, готували всілякі м’ясні страви: борщ із свининою чи птицею, печеню чи то душенину з м’ясом, різноманітну городину, фаршировану м’ясною начинкою, голубці, пироги, млинці, вареники. Звичайно, багато страв готували і з сиру. Цей сезон передбачає широке вживання свіжих овочів і фруктів. Усе це активно використовувалося народною кухнею в Україні на храми Другої Пречистої.
Джерело mamajeva-sloboda.ua
Категорія: Новини > Вітаємо!
Автор: OGO.uaПереглядів: 4106Інші статті рубрики:
18 лютого: який сьогодні день та кого вітати з іменинами
Дізнайтеся, що святкує сьогодні увесь світ!
переглядів: 3048
Довгожителька з Рівненщини святкує День народження
Сьогодні, 13 лютого, святкує День народження Ганна Гнатюк. Їй 101 рік. Вона є учасницею війни та ветераном праці. Проживає в Гощі.
переглядів: 3336
Який сьогодні день та кого вітати з іменинами?
Дізнайтеся, що святкує сьогодні увесь світ!
переглядів: 3086
Який сьогодні день та кого вітати з іменинами?
Дізнайтеся, що святкує сьогодні увесь світ!
переглядів: 3058
Який сьогодні день та кого вітати з іменинами?
Дізнайтеся, що святкує сьогодні увесь світ!
переглядів: 3084