Ми у Facebook
22.10.2018, 08:43

Журналістам варто надіятися лише на себе?

фото Віталія Голубєва.

Подібні думки озвучувалися під час зустріч-дискусії за участю голови НСЖУ Сергія Томіленка, яка відбувалася у Рівному. Під час зустрічі обговорювалися теми, які повинні зацікавити не лише фахівців, які працюють у медіа, але й кожного, оскільки вони стосуються суспільного життя загалом.
Головна тема зустрічі – безпека журналістів, адже вона є дуже важливою сьогодні:

Сергій Томіленко, фото Віталія Голубєва.
Сергій Томіленко, фото Віталія Голубєва.


«Сьогодні для журналістської спільноти питання безпеки, питання свободи слова є надзвичайно актуальними в Україні. І тому ми докладаємо певні зусилля до боротьби проти утисків. Можна стверджувати, що атаки на майно та журналістів великою мірою є результатом безкарності попередніх злодіянь проти преси. На жаль, ми не отримуємо адекватної реакції щодо фактів агресії проти журналістів, тому такі дискусії в регіонах ми розглядаємо як можливість порадитися щодо того, як ми можемо допомогти один одному. Ми – Національна спілка журналістів України спільно із партнерськими організаціями започаткували та ведемо Індекс фізичної безпеки журналістів. Він фіксує випадки агресії до журналістів. За минулий рік загальна кількість складала 89 інцидентів, а за 9 місяців цього року вже 64. Кожен подібний випадок ми з’ясовуємо, надсилаємо запити до поліції. В першу чергу працюємо з нашими колегами, які постраждали при виконанні службових обов’язків, з’ясовуємо у них деталі, але, на жаль, ця інформація щодо нападів, а потім подальше розслідування цих випадків стають історією безкарності застосування сили супроти журналістів. Другий рік поспіль ми за підтримки Міжнародної федерації журналістів видаємо спеціальний звіт «Жертви безкарності», який стосується агресивних проявів щодо працівників ЗМІ. І МФЖ визнає, що проблема безкарності нападів на журналістів в Україні знаходиться на рівні із Афганістаном, Єменом, Філіппінами. На жаль, ми можемо спостерігати ситуацію, що з одного боку, правоохоронці відмовляються звітувати про розслідування подібних кримінальних проявів, а з іншого – вони надають формальні «відписки» або звітують про закриття кримінальних проваджень, про відсутність покарання тих, хто нападає на журналістів», - зазначає голова Національної спілки журналістів України Сергій ТОМІЛЕНКО.

Журналісти часто готові покладатися на власні сили і власну готовність захистити самих себе:

«Потрібно більше дбати про свою безпеку і не розраховувати, що тебе хтось захистить. Хочу сказати, що велике значення має солідарність колег, читачів, громадян загалом. Коли готові допомогти постраждалим журналістам, це хороший приклад громадянського суспільства! Проте ми самі, журналісти, повинні більше дбати про свою безпеку. Наприклад, зараз актуально мати газовий балончик при собі для самозахисту», - розповідає головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань «4 влада» Володимир ТОРБІЧ. Нещодавно, колектив агентства пережив напад, коли зловмисник підпалив редакцію «4 влади».

фото Віталія Голубєва.
фото Віталія Голубєва.


Захист журналістів часто означає захист прав і свобод:

«Наша охорона – це свобода слова. Якщо ми заявимо, що свобода висловлювань – це основа, яку не можна чіпати. Порушення цієї свободи і є порушенням нашої свободи. Смішно говорити про порушення безпеки журналіста, якщо будуть порушення свободи слова в принципі. Адже якщо порушать цю свободу, то таким чином порушать свободу всіх журналістів», - говорить Микола КУЛЬЧИНСЬКИЙ, директор «Радіо Трек».

На думку декого з присутніх загрози існують не лише у сфері фізичної безпеки журналістів:

«Сьогодні ми можемо говорити про те, що суспільство неправильно розуміє роль журналістів і журналістики. Якщо, говорячи дуже узагальнено, в інших країнах функції журналістики це: інформування, формування суспільної думки (це функція публіцистики) та розважання, то в Україні є така тенденція, що журналіст повинен продукувати «зраду» чи допомагати. Зараз почали вважати, що журналіст мусить підтримуватися якихось політичних поглядів – незалежним журналіст бути ніби не може. До того ж політикам, думаю, важливо створити імідж журналістів як брехунів, адже тоді вони отримають монополію на формування громадської думки. Саме тому, зважаючи на це, ми повинні бути солідарними», - зазначає журналіст Видавничого дому «ОГО» Олександр ШЕВЧУК.

Закінчилася зустріч на приємній ноті – журналістці Надії СВИЩЕВСЬКІЙ вручили почесну грамоту та почесний знак НСЖУ за багаторічну працю в журналістики і з нагоди Дня народження.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ