Ми у Facebook
27.12.2018, 07:30

Як зберігати взимку часник і гладіолуси?

Кілька важливих зимових порад городникам, дачникам, любителям квітів.
Хоч взимку і не сезон, не забувайте перевіряти, чи добре збереглися у підвалі викопані восени цибулини, бульби й кореневища квітів, як почуваються на зимівлі гладіолуси, канни, жоржини, хризантеми.

Як поливати кімнатні рослини взимку?

Якщо на бульбоцибулинах гладіолусів утворилися хворі місця, виразки, пліснява тощо, їх відбраковують й викидають повністю хворі екземпляри.

Якщо уражені місця невеликі, вирізають їх і змащують… звичайною зеленкою і припудрюють попелом. А потім складають у ємності з піском чи у провітрювані картонні коробки, паперові пакетики або ж просто загортають у кульок з газети.

Найкраще місце для зимівлі посадкового матеріалу гладіолусів - підвал, підійде неопалювана лоджія або нижній ящик для зберігання овочів в холодильнику (але подалі від моркви та буряків!).



Добре, якщо кожен сорт гладіолусів тримати в окремій ємності чи пакеті, ще й відсортувати цибулини за розмірами. «Дітки», щоб не втратили схожість, увесь час тримають у холодильнику, де стабільна температура і вологість.

Якщо бульби жоржин починають загнивати, обрізають їх до здорової частини, а зріз присипають товченим деревним вугіллям.

Що стосується домашніх запасів часнику, регулярно передивляються і відсортовують погані, розм’яклі, висохлі, вражені гниллю та пліснявою, а також пророслі головки часнику.


Ярові сорти часнику традиційно зберігають теплим способом - у картонних коробках, полотняних мішечках або у відкритих поліетиленових пакетах в сухому місці при кімнатній температурі. Щоправда, такий часник швидше засихає, хоч і не втрачає своїх корисних властивостей.

Озимі сорти часнику, які у теплі й вологості швидко пускають стрілки, найкраще тримати в сухому холодному місці.



Що робити з кімнатними рослинами, яким некомфортно зимувати на підвіконні?

Головки часнику уважно роздивляються і й перевіряють на дотик з усіх боків.

При необхідності розділяють на окремі зубчики – цілі непророслі ще певний час можна зберігати при температурі 0…-2. Наприклад, насипати в банку, пересипавши сіллю або борошном (щоб вбирали зайву вологу), накрити кришкою і покласти в холодильник.

Можна почистити зубчики часнику, зрізати хворі місця, скласти їх у баночку, залити олією і тримати в холодильнику. Зубчики вже готові до вживання й нарізання, а олія набуває приємного часникового аромату.

Здорові часничини, що вже пустили паростки, трохи чистять, не пошкодивши денця та верхівки, і пускають в діло – на «вигонку» або в їжу. Все одно цибуля й часник, які прокинулись і пішли в ріст, до весни не долежать.

Перед тим, як зубчики часнику висадити в ґрунт, їх для дезінфекції витримують кілька годин у теплому слабкому (0,7%) розчині марганцівки.

Найпростіший спосіб виростити зелену цибулю вдома на підвіконні





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ