Ми у Facebook
25.01.2019, 15:27

Вибори - 2019: як перевірити кандидатів

Зі стартом виборчих перегонів українці щодня скрізь стикаються з політичною рекламою: у друкованих ЗМІ, на телебаченні, telegram-каналах, соціальних мережах, на каналах Youtube.
З екранів своїх гаджетів ми бачимо політичні протистояння, де розповідають про зраду, лякають підвищенням тарифів і, звичайно, годують обіцянками.

За допомогою політичної реклами кандидати прагнуть залучити на свій бік якомога більше виборців, які віддадуть свій голос за них. “Прямий” підготував простий та зручний алгоритм, який дозволить знайти необхідну інформацію про кандидатів та не потрапити в пастку політтехнологів.

Де шукати? Що шукати?

1. Причетність до корупційних скандалів та схем

Мабуть, це один з найголовніших критеріїв при виборі кандидата. Інформацію про них можна знайти на офіційних сайтах:

Національне антикорупційне бюро України, у розділі Діяльність → Розслідування;

Спеціалізована антикорупційна прокуратура → Пошук;

Національна поліція України → розділ Про поліцію → Запобігання і протидія корупції;

Генеральна прокуратура України → Пошук;

Більше інформації можна отримати у програмі Володимира Ар’єва "Закрита зона" на “Прямому”, на сайті Bihus.Info від групи журналістів, які спеціалізуються на антикорупційних та економічних розслідуваннях. Проект Bihus.Info реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Також інформацію про корупційні схеми можна знайти на Радіо Свобода, у рубриці “Схеми”: Розслідування.

Варто переглянути сайт Слідство.Інфо - спільний спецпроект UA:Першого та “Громадського телебачення”, який проводить розслідування на теми корупції, криміналу, політики та економіки.

2. Політична міграція

Під цим поняттям розуміється кількість переходів політика у інші партії. Політична міграція вказує на те, що політик просто шукає для себе вигідне місце, ставить свої власні інтереси у пріоритет над інтересами своїх виборців. Зверніть увагу на те, як часто він змінював політичні сили.

Знайти інформацію можна на офіційному сайті Верховної Ради → Головна → Народні депутати України → Перехід по фракціях. Або на сайті Громадського руху “Чесно”.

3. Декларація

Досить часто стиль життя наших політиків не відповідає їхнім доходам. Із запровадженням електронних декларацій нечесним на руку чиновникам все дедалі важче приховувати свої статки.

Але є й ті, хто надалі приховує своє майно, переписуючи його на родичів чи просто не зазначає жодних даних у декларації.

Інформацію про статки політиків можна знайти на cайті Національного агентства з питань запобігання корупції → Єдиний державний реєстр декларацій осіб. Також можна переглянути сайт “Декларації”, де розміщено не лише декларації, а й їхній аналіз.

Можна перевірити кандидатів у президенти? - ТАК

Можна перевірити кандидатів у народні депутати України? - ТАК *у випадку, якщо кандидат не є народним депутатом, його декларація повинна бути оприлюднена у Єдиному державному реєстрі декларацій → Тип декларації → Декларація кандидата на посаду → Відповідальне становище

4. Кнопкодавство

Кнопкодавство чинить перепони у роботі парламенту. Існує безліч випадків, коли картки депутатів голосують без своїх “господарів”. У Конституції України зазначено, що кожен депутат повинен голосувати особисто. Більш того, кнопкодавство теж є проявом недоброчесності та корупційності політика.
Перевірити інформацію можна на сайті Громадського руху “Чесно” (https://www.chesno.org/). Це єдина організація, яка займається моніторингом кнопкодавства.

5. Прогули

Кожен депутат отримує заробітну плату, але не кожен відвідує всі засідання і бере участь у голосуванні. За те, що депутат не ходить на роботу, його прізвище заносять у список прогульників, який публікують у газеті “Голос України”.

Перевірити відвідуваність можна на сайті Верховної Ради України→Головна→Народні депутати → Реєстрація депутатів за допомогою електронної системи.

Прогули депутатів також можна перевірити на сайті Polithub.org. Цей проект створено Громадським рухом “Чесно”, який моніторить роботу політиків.

6. Політична програма

Популістичні гасла, красиві слова та обіцянки поліпшити життя — це стандартний набір популістів, щоб привернути увагу електорату. Але з приходом до влади, вони ніби забувають, що обіцяли своїм виборцям. Перш ніж вірити словам розрекламованого політика, варто проаналізувати його передвиборчу програму. Уважно читайте, що кандидат планує робити й, особливо, як він планує це виконувати. Якщо у програмі немає жодних конкретних дій, а лише красиві описи щасливого майбутнього, то очевидно, що ці обіцянки нічим не підкріплені. Зверніть уваги на те, чи не суперечать обіцянки і плани політика законодавству України та чи відповідають вони його реальним обов'язкам.
Тексти програм можна знайти на офіційних сайтах політичних партій, а також на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.

Можна перевірити кандидатів у президенти? - ТАК →Сайт ЦВК →Вибори Президента 2019→Кандидати→Передвиборча програма


7. Інтереси кандидата

Перегляньте інформаційні матеріали про кандидата: інтерв'ю, дописи на офіційній сторінці у Facebook тощо. Ознайомтесь, чи дотримується він регламенту Верховної Ради, чи відповідають статки його способу життя, які законопроекти він підтримує. Погодьтеся, що це дивно, коли народний депутат, виступаючи з трибуни, підтримує законопроект, але під час голосування чомусь утримується. Якщо політик говорить одне, а робить інше — це прояв відстоювання “шкурних” інтересів.

У будь-якому разі, відповідальність за свій вибір несе кожен громадянин. Обміркуйте знайдену інформацію, а потім вже йдіть на виборчу дільницю. Голосувати треба розумом, а не емоціями. Порадьте друзям та родичам провести фактчекінг, щоб потім не розчаровуватися у своєму виборі.





На правах реклами