Ми у Facebook
10.03.2019, 13:20

Чи шкідливо готувати овочі в мікрохвильовці

фото з KakOtvet.com

Медики розповіли усі нюанси.
Після нагрівання в мікрохвильовці їжа не стає менш поживною. Навпаки — готування в мікрохвильовці краще зберігає деякі корисні речовини, наприклад, водорозчинні вітаміни.

Після нагрівання в мікрохвильовці їжа не стає менш поживною. Навпаки — готування в мікрохвильовці краще зберігає деякі корисні речовини, наприклад, водорозчинні вітаміни. Розповідаємо, чому.
Як впливає мікрохвльовка на корисні речовини в овочах

Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина.

В інших випадках також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини.

В деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. До прикладу, лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві.

Але в цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.


Коли готування їжі у мікрохвильовці може бути небезпечним

Щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким.

Ці речовин пов‘язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження. Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках.

Тому слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі:

використовуйте скляний чи керамічний посуд;
якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі — використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд; зазвичай на ньому є відповідне маркування;
не використовуйте посуд, якщо на ньому є пошкодження (старі, подряпані чи тріснуті контейнери); в них не тільки не варто розірівати їжу, а й просто залишати гарячу.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України, moz.gov.ua

Нагадаємо, фахівці також розповіли, що потрібно їсти для здоров’я серця. А також чому корисно ходити пішки.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

19.04, 10:35 На Гощанщині підліток на мотоциклі без документів та шолома потрапив у реанімацію після ДТП

19.04, 10:10 Збираємо великодній кошик: що потрібно покласти та що символізують страви?

19.04, 09:42 Токсичну речовину виявили в дитячому харчуванні Nestle з Фінляндії

19.04, 09:18 Рівненський зоопарк запрошує на відкриття сезону та великодню програму

19.04, 08:49 На Рівненщині запрацює мобільний пункт тестування на ВІЛ, ТБ та гепатити

19.04, 08:23 На Великдень на Рівненщині посилять заходи безпеки біля храмів та на вулицях

19.04, 07:55 Страсна субота: що потрібно і чого не можна робити у Велику суботу перед Великоднем

19.04, 07:28 До +20°C на Рівненщині: прогноз погоди на суботу, 19 квітня

18.04, 20:30 Новим холостяком став Тарас Цимбалюк із "Спіймати Кайдаша"

18.04, 20:10 "Бог не може бути переможеним – Він завжди перемагає", - митрополит Епіфаній у великодньому посланні