Ми у Facebook
25.04.2019, 11:04

Уряд Гройсмана відвоював здешевлення газу для жителів Рівненщини

Вартість газу для побутових споживачів у травні зменшиться на 300 гривень. І мешканцям Рівненщини можна сподіватися, що це тільки початок зниження вартості – на це вказують позитивні тенденції на світових ринках.
Керівництво державної компанії «Нафтогаз України» намагалося «не бачити» глобального падіння вартості блакитного палива. Однак, принципову позицію щодо цього питання зайняв Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Під час засідання Кабінету міністрів України на минулому тижні, він висловив стурбованість нахабством газового монополіста, який «спілкується» зі своїм акціонером – українським народом – мовою шантажу.

– Сьогодні є дуже добра новина. Я поставив жорстку умову монополісту «Нафтогазу» знизити ціну на газ. Урешті-решт вони сьогодні ухвалили рішення, що ідуть на зменшення цін на газ. Поки що у травні мінус 300 грн. Ринки падають, я думаю, ця динаміка продовжиться. Це добра новина. Я радий, що у них запанував здоровий глузд, – зауважує Володимир Гройсман.

Як вже було сказано, останнім часом на світовому ринку газу склалася сприятлива ситуація – ціна на блакитне паливо знизилася. Цим вже скористалися українські підприємства, що нині купують газ дешевше. А от для звичайних українців «Нафтогаз» чомусь чинив перепони в одержанні газу за меншою ціною.

Ще на початку квітня Уряд ухвалив Постанову №293, якою зобов’язав державне підприємство-монополіст продавати населенню газ дешевше. Відповідно до документу, державна компанія НАК «Нафтогаз України», була зобов’язана з травня знизити ціни на газ для українців, зокрема і для жителів Рівненщини. Адже якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше. Задля здешевлення вартості нині є юридичні та економічні підстави.

Утім, НАК «Нафтогаз України» не лише тягнув із виконанням вимог постанови, а й більше того всіма можливими шляхами намагався досягти підняття ціни на газ для українців. Однак, у понеділок 22 квітня компанія таки ухвалила рішення про зменшення ціни. За дорученням Кабміну «Нафтогаз» спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а також зменшити її до рівня 8247 грн за тисячу кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

Якщо деталізувати, то розроблений механізм передбачає такий підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові Кабміну №867 від 19 жовтня 2018 року, ціна для населення відповідно зменшиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначену межу, то ціна для населення залишиться на тому ж рівні.
Також, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що країна повинна відійти від будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу, і це - також завдання для НАК Нафтогаз України:

– Нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим, - зауважив очільник Уряду.





На правах реклами