Ми у Facebook
11.06.2019, 10:01

Будинок колишньої “Зміни” у Рівному: будинок продали, а документи підробили?

Навколо цієї двоповерхової будівлі на вулиці Сагайдачного у Рівному (поряд із драмтеатром) давно точаться різноманітні чутки. За часів СРСР там була редакція газети “Зміна”. Потім — офіси різних фірм.
Останнім часом говорять про те, що цей будинок давно продали. Цим питанням зацікавився кореспондент ОГО й дізнався дещо важливіше.

Нещодавно, до речі, міські урядники обговорювали цю рівненську споруду:

"Власник Василь Гайдур хотів провести реконструкцію будинку, так як це пам’ятка архітектури, то не можна робити реконструкцію, лише капітальний ремонт. Власнику це пояснили на містобудівній раді й зняли це питання з розгляду. І мені не відомо, щоб пан Гайдур робив вдруге подання щодо цього", - зазначає заступник міського голови Рівного Віталій ГЕРМАН.


google maps
google maps


Власник будівлі Василь ГАЙДУР не надто охоче спілкувався з кореспондентом ОГО телефоном. На питання, чи дійсно він продав цю власність, говорити прямо відмовився — спочатку сказав, що будівля давно продана, потім, що ні. І навіть заявив, що його розберуть, а натомість спорудять 5-поверхову будівлю. А те, що цей дім — архітектурна пам’ятка, категорично заперечив і кілька разів однозначно заявив — начальник управління культури і туризму Рівненського місьвиконкому Тарас Максименко начебто підробив підписи під документами, аби зареєструвати цей будинок як архітектурну пам’ятку.



“Він ніколи не був, ні є архітектурною пам’яткою. Пан Максименко — начальник управління культури і туризму підробивши підписи власника будівлі, подав документи в Київ, в Міністерство культури для того, щоб внести цю будівлю в реєстр архітектурної спадщини України”, - сказав власник будівлі Василь ГАЙДУР.



Саме на такому коментарі наполягав у нашій телефонній розмові Василь ГАЙДУР.

Проте, сам очільник міського управління культури і туризму цю інформацію спростував:

“Так, це пам’ятка культури. Власник цієї будівлі, наскільки я знаю, не змінився, це й надалі Василь ГАЙДУР. Я не міг підробити його підпис, адже з Гайдуром ми ні разу не зустрічалися, це перше. Друге — я віддавав ці документи через спеціалістів, які з ним зустрічалися й він їх підписував. Особисто. До цих документів я не маю жодного стосунку. Цим займаються спеціалісти управління. І коли вони мені принесли документи й сказали, що Гайдур їх підписав, тоді тільки тоді я про підпис і дізнався. Підозрюю, що коли він їх підписував, до кінця не розумів, що він визнав сам, що цей будинок — пам’ятка. Й взяв відповідальність за цю пам’ятку, мусить тепер її охороняти. Якщо виникне потреба у графологічній експертизі, то я готовий її провести. Упевнений, що вона підтвердить, що це його підпис. Я своїм спеціалістам, які принесли документи з підписом Гайдура, цілком довіряю”, - зазначає начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас МАКСИМЕНКО.

Кореспондент ОГО також отримав документи, у яких зазначається, що згаданий будинок - архітектурна пам’ятка:










Тож, зважаючи на те, що це пам’ятка, то продати будинок можна. А якось кардинально змінити чи знести — ні.





На правах реклами