Ми у Facebook
10.07.2019, 14:40

Чим небезпечний нахабний борщівник, який також росте на Рівненщині

фото з rivnepost.rv.ua

Рослина доволі загрозлива. Науковці дали фахову оцінку.
Як повідомляють з Державного природознавчого музею НАН України, борщівник Сосновського (Heracléum sosnówskyi) може вирости до 3-5 метрів заввишки. Борщівник завезли із Кавказу після Другої світової війни, щоб вирощувати на корм худобі. Але швидко виявили, що корови, нагодовані борщівником, дають несмачне гірке молоко, тому від вирощування відмовились, але вид встиг «втекти».




"Окрім того, що борщівник Сосновсього нахабно витісняє місцеві види, він ще й несе небезпеку людям. Сік рослини містить речовину фурокумарин, яка, потрапивши на шкіру, під дією сонячних променів спричиняє сильні опіки. Тому, ні в якому разі не можна доторкатися до борщівника Сосновського. Якщо усе ж відбувся контакт шкіри із рослиною, потрібно якнайшвидше промити уражену ділянку з господарським милом у проточній воді, а потім промити (а не протерти!) спиртовмісною рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом) та звернутися до лікаря.



Рідше у нас трапляється інший небезпечний вид - борщівник Мантегацці (Heracléum mantegazziánum), завезений теж із Кавказу, з декоративною метою. Обидва види небезпечні і зовні схожі між собою, розрізнити їх можуть тільки спеціалісти. Види борщівників нашої флори у десятки разів менші за розмірами і не несуть небезпеки людині
", - йдеться у повідомленні в мережі Фейсбук.

Нагадуємо, що цей нахаба чудово себе почуває себе у місті Рівному та в Рівненській області.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ