Ми у Facebook
13.12.2019, 22:00

Як економити правильно: 5 головних принципів ощадливого життя

Не обов’язково відмовлятися від усього на світі
Щоб витрачати менше, не обов’язково відмовлятися від усього на світі і, зокрема, від милих серцю дрібничок. Економити – означає витрачати з розумом.

Ведіть облік витрат

Найбільша проблема – зазвичай ми не помічаємо, скільки зайвого витрачаємо на необдумані покупки. Спеціалісти з фінансового консультування в один голос першим правилом економії називають ведення обліку витрат. Заведіть блокнот або файл у комп’ютері чи телефоні – і детально записуйте туди кожну покупку і витрату на кожну послугу чи сервіс. В кінці місяця ви здивуєтесь, скільки було витрачено на те, без чого можна спокійно обійтись і не помітити.



Економте оригінально

Є таке правило 4 конвертів. Пояснимо на прикладі сімейної пари. У них, припустимо, ще немає дітей, а є орендоване житло і машина в кредит. Заробляють вони разом 20 000 гривень за місяць.

1. Потрібно відкласти 10% на заощадження (депозит, пенсійний фонд). Це 2000 грн.
2. Відраховуємо на обов’язкові витрати – оренда квартири і кредит за авто. Орієнтовно, ця сума буде 5000+3000=8000
3. Відраховуємо комунальні послуги, витрати на пальне і відкладаємо на відпустку: 1000+500+500=2000
4. Отже, після усіх відрахувань залишається 8000 грн. Саме їх ми і ділимо на 4 конверти: по 2 тисячі на кожен. І саме на цю суму потрібно прожити тиждень. Сюди входять витрати на їжу, гігієну і догляд, необхідний одяг та усі дрібнички, які прикрашають наше життя і рятують від рутини – посиденьки з друзями в кафе , походи в кіно тощо.

Звісно, спочатку буде нелегко укластися у ці “ліміти”, якщо не звик витрачати раціонально. Але з часом – все вийде. І, нарешті, у вас з’являться омріяні заощадження, і не буде соромно за безцільно витрачені “кревні”. Але і купувати їжу та необхідні речі теж треба уважно.

Купуйте економно

Не купуйте різні дрібниці дорогою на роботу чи додому. Краще запастися усім необхідним раз чи два на тиждень у супермаркеті. При цьому – варто скласти список потрібних продуктів і речей і чітко його дотримуватися. Можна також відслідковувати акції від торгівельних мереж чи виробників – і запасатися товаром, що не псується, на місяць чи два наперед. Ще кілька правил правильних покупок: порівнюйте ціни в різних магазинах, будьте уважними на предмет дешевшого товару – він може мати, наприклад, меншу вагу порівняно з іншими марками. Не довіряйте “акціям” і барвистим етикеткам. Не ходіть у магазин голодним – банально, але ж як дієво!



Антиекономія

До цієї категорії впевнено відносимо покупки товарів у кредит – ви переплачуєте (причому часто – суттєво), навіть не помічаючи. Адже проценти за користування кредитом ніхто не відміняв, а банки – зовсім не благодійні організації. Наприклад, на одному з українських майданчиків з продажу техніки смартфон популярної марки можна придбати в кредит на 10 місяців за 6500 грн. Цей же самий телефон не в кредит в інших магазинах коштує від 4800 до 5500 грн.

Інші “антиекономісти” сімейного бюджету – розрахунок кредитною карткою та покупки онлайн. Експерти з фінансів в один голос із психологами запевнюють – “електронні” гроші, ті, які не можна помацати – витрачати не так шкода. Саме тому ми швидше замовимо красиву кофтинку в інтернеті, ніж виймемо 500 гривень з кишені і віднесемо їх у найближчий магазин. А у кредитної картки є іще один “мінус” – якщо не вчасно погасити всю поточну заборгованість – ви знову заплатите банку комісію. Однак є речі, на яких фахівці економити не радять. Навіть суворі фінансисти.

На чому економити не бажано:

На саморозвитку і знаннях. Книга корисніша за ковбасу і, тим більше, пляшку пива чи пачку цигарок

На здоров’ї. Самолікування і зайві прийняті ліки здатні нашкодити здоров’ю. Як результат – витратите на лікування ще більше.

На гігієні та догляді за собою. Краще з’їсти овочі замість недешевого фаст-фуду, але не економити на зубній пасті та зволожуючому кремі. Доглянутий вигляд – запорука гарного самопочуття та впевненості в собі.





На правах реклами