«Корисна програма» зустріне Масляну з млинцями!
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547560.jpg)
Масниця, Масляна, Сиропуст, Колодій, Сирна неділя... Як тільки не називали наші предки тиждень перед Великим постом! В цей час за старослов'янською традицією люди весело проводжали зиму і зустрічали весну. А ще влаштовували справжні народні гуляння і досхочу наїдалися млинців.
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547465.jpg)
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547450.jpg)
«Наші предки до святкування Масляної ставилися дуже серйозно і на кожен день цього тижня мали окремі традиції, - розповідає Олександр Лук'яненко. - У понеділок поминали померлих: вранці свекри відправляли невістку до батьків, а ввечері і самі приходили до сватів, щоб поїсти перших млинців і спланувати святкування. У вівторок - доглядали. Хлопці катали дівчат на санях і засилали сватів з надією після Масниці відгуляти весілля. У середу зяті ходили до тещі на млинці. У четвер починали гуляння і зазивали весну танцями та піснями. У п'ятницю теща йшла до зятя, а той намагався всіляко їй догодити. У суботу невістки запрошували в будинок сестер чоловіка. А в неділю просили один в одного прощення і проводжали Масляну ритуалом спалення опудала».
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547480.jpg)
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547560.jpg)
Під час Сирної неділі млинці печуться у величезній кількості, причому найрізноманітніші: з гречаної або пшеничної муки, великі - на всю сковорідку або маленькі - з чайне блюдце. «Млинець повинен бути, як сонце, - рівний, круглий, красивий, а найголовніше - смачний, - вважає заслужена артистка України Ярослава Руденко. - Щороку на Масляну ми сім'єю збираємося за загальним столом, щоб поласувати млинцями з грибами, маком та сиром, а потім співаємо фольклорні пісні, присвячені святу».
У кожної господині є власні рецепти і секрети приготування млинців. «Щоб ваш млинець не виявився «комом», потрібно добре розігріти сковороду і змастити її шматочком сала, а в тісто додати рослинне масло, - радить народна артистка України Оксана Пекун. - У мене білоруське коріння. Бабуся пекла товсті дріжджові млинці на кислому молоці. Це було надзвичайно смачно!»
У нашій країні млинці займають особливе місце в раціоні. «Тонкі млинці дуже популярні в українській кухні, але особливо ми любимо готувати їх на Масляну. З м'ясом, з овочами, ягодами, рибою та іншими начинками, кількість яких обмежується лише нашою фантазією, - розповідає шеф-кухар Євген Клопотенко. - Українці люблять експериментувати, зараз придумані сотні нових рецептів: зелені, червоні, чорно-білі. Самі незвичайні млинці, які я бачив, - з начинкою з курки і шоколаду. Найпопулярніші - гречані. Найдорожчі і модні - з червоною рибою і крем-сиром «Філадельфія». Але яким би не був рецепт, головне - готувати з любов'ю! Тоді все вийде».
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547548.jpg)
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547533.jpg)
Як швидко зробити тісто? Які секрети вдалих млинців? Млинці яких відомих українських господинь виявляться смачнішими - Ярослави Руденко, Ольги Сумської або Анни Яківни Білик? І як цю страву готують в інших країнах світу?
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547520.jpg)
![](https://ogo.ua/images/articles/2/big/1582547498.jpg)
Відповіді на ці та багато інших питань - у святковому спецвипуску «Корисної програми» - у вівторок, о 10:00 на «Інтері».
Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать й інші випуски «Корисної програми».
У середу, 26 лютого, о 10:00 на «Інтері» - програма про м'ясо кролика.
Кролятина цінується у всьому світі, так як містить більше білка, ніж яловичина, баранина і свинина. До того ж м'ясо кролика більш корисне: засвоюється людським організмом на 90%, в той час як білки яловичини, наприклад, всього на 60%. Чому ж кроляче м'ясо рідко можна зустріти на прилавках супермаркетів? На що слід звертати увагу, купуючи кролятину? З якими продуктами краще компонується це м'ясо, а з якими його поєднувати не варто? Скільки може зберігатися м'ясо кролика? І яке блюдо краще готувати з передньої, а яке - із задньої частини кролика, розкажуть експерти ток-шоу. Також корисними порадами і своїми улюбленими рецептами поділиться зоряний гість програми, телеведучий В'ячеслав Соломка.
У четвер, 27 лютого, о 10:00 на «Інтері» - випуск про те, на що звертати увагу при виборі гірчиці.
Хочете додати страві «вогника»? Допоможе найпопулярніша заправка на українській кухні - гірчиця. Адже з нею навіть прості частування стають по-справжньому пікантними. Зараз на прилавках магазинів стоїть безліч видів гірчиці: баварська, італійська, російська, американська, дижонська. Яка з них корисніше? Чи залежить користь гірчиці від її міцності? Як не обпектися з вибором приправи і знайти якісну гірчицю? Чи дійсно вона захищає від застуди? Чи можна з її допомогою схуднути? І наскільки гірчиця ефективна як миючий засіб? Про це глядачі дізнаються в ток-шоу «Корисна програма» на телеканалі «Інтер». Зоряний експерт програми - радіоведуча Вікторія Зубрейчук.
У п'ятницю, 28 лютого, о 10:00 в ефір «Інтера» вийде випуск «Корисної програми» про кальмари.
М'ясо кальмарів багате білком, тому вважається цінним і корисним продуктом в раціоні людини. Кальмари варять, тушкують, смажать, фарширують, запікають, сушать, маринують, додають в салати і використовують для суші. Але чи для всіх вони однаково корисні? Які види кальмарів ми вживаємо в їжу? У чому особливість кожного виду? Як за зовнішніми ознаками можна визначити їх якість? Чи справді кальмар є дієтичним продуктом, який сприяє схудненню? Як швидко почистити і розібрати тушку кальмара? Що краще приготувати з кожної його частини? І чим відрізняються чорнило каракатиці і восьминога від чорнила кальмара? Серед експертів випуску - телеведуча Світлана Леонтьєва.
А в суботу, 29 лютого, о 10:00 глядачі побачать повтор випуску «Корисної програми» про млинці.
Текст і фото - Інтер.
ДО ТЕМИ
«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир?
«Корисна програма»: чи корисна сиркова маса, як прийнято вважати?
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Сьогодні діятимуть графіки відключення електроенергії: кому вимикатимуть світло
![](/images/articles/2/small/1739814175.jpg)
18 лютого будуть застосовуватись заходи обмеження потужності для промисловості та бізнесу.
переглядів: 107
Двом рівнянам загрожує довічне ув’язнення за диверсію
![](/images/articles/2/small/1739797309.jpg)
Прокурори Рівненської обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт щодо двох жителів обласного центру. Їм інкримінують диверсію, вчинену групою осіб за попередньою змовою в умовах воєнного стану.
переглядів: 432
На Шкільній та Замковій тимчасово відключили воду через аварію
![](/images/articles/2/small/1737959560.jpg)
Сьогодні, 17 лютого, з 14:15 у зв’язку з пошкодженням водопроводу тимчасово відсутнє водопостачання в будинках на вулицях Шкільній та частково Замковій.
переглядів: 246
Як часто потрібно прати джинси: поради для довговічності та гігієни
![](/images/articles/2/small/1739729340.jpeg)
Джинси — це універсальний елемент гардеробу, який може зберігати пристойний вигляд тижнями завдяки щільній тканині. Особливо якщо ви надаєте перевагу темним відтінкам, то навряд чи хтось помітить, як часто ви їх перете. Однак, коли йдеться про гігієну, навіть найміцніший денім потребує догляду.
переглядів: 269
Ефективні добавки для чоловічого здоров'я
![](/images/articles/2/small/1739808031.jpg)
Що приймати для чоловічого здоров'я? ТОП-ефективних добавок для сили, витривалості, репродуктивної функції та гормонального балансу.
переглядів: 203