Ми у Facebook
16.03.2020, 14:00

Весняний призов 2020: Де та як служитимуть строкову офіцери запасу

Незабаром в Україні стартує весняний призов офіцерів запасу на строкову службу.
Де та як вони служитимуть, з’ясовував кореспондент АрміяInform.
Торік Рівненський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки призвав у Збройні Сили України на строкову службу 30 офіцерів запасу. Нині вони успішно виконують завдання у пунктах постійної дислокації військових частин. Всі офіцери віком до 43 років, мають вищу освіту, закінчили військову кафедру та отримали первинне офіцерське звання «молодший лейтенант».

Хто готовий стати до строю цього року?


Офіцеру запасу Сергію з Рівного 25 років. Три роки тому він закінчив Київський університет права за спеціальністю «юриспруденція». А впродовж четвертого та п’ятого курсів відвідував військову кафедру Рівненського Національного університету водного господарства та природокористування, де навчався на командира механізованого взводу. Кілька років після випуску хлопець пробував себе на адвокатській стезі, але після нещодавньої зустрічі з товаришем, який спочатку проходив строкову службу, а тепер навчається у військовому виші, все змінилося…

– Військова служба за призовом офіцерів запасу – це хороша перспектива руху для моєї цивільної спеціальності у майбутньому, – розповідає Сергій. – По-перше, мені зарахують загальний трудовий стаж за півтора року. По-друге, під час служби користуватимусь усіма правами й пільгами офіцерів військової служби за контрактом. По-третє, в такий спосіб виконаю свій конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни. А в майбутньому не виключаю можливості підписання контракту з українським військом як офіцер-юрист.

Інший офіцер запасу Петро родом із Рівненщини. Випускник військової кафедри за спеціальністю «командир інженерного взводу». Кілька місяців тому здобув освіту й вирішив пройти військову службу за призовом.

– На військовій кафедрі є все необхідне, – запевняє Петро. – Хороша навчально-матеріальна база, досвідчені викладачі з бойовим досвідом в Афганістані. Найбільше запам’яталися заняття під час польових зборів на Рівненському полігоні – водіння БМП, мінна безпека, стрільби, тактика, організація опорних пунктів, перепускний режим…
Нещодавно хлопець пройшов медкомісію і за станом здоров’я визнаний придатним до військової служби. І от він прийшов до Рівненського ТЦК та СП, щоб ще раз ознайомитися з вакансіями за його військовою спеціальністю.

Офіцерів, які служать строкову, не залучатимуть до проведення ООС

Як повідомив начальник групи офіцерів запасу і кадрів сектору мобілізаційно-оборонної роботи Рівненського ТЦК та СП капітан Ігор Маркопольський, щодо цих офіцерів діють усі переваги військової служби, що й в офіцерів-контрактників. Це стосується грошового, медичного та речового забезпечення, відпусток, соціально-побутових питань. За бажанням, ця категорія військовиків живе вдома, орендує приміщення, або ж їм надають кімнати у гуртожитку на території військових частин чи гарнізонів. Окрім того, ці офіцери можуть змінити свою військово-облікову спеціальність. Термін їхньої служби становить 18 місяців, три з яких – це підготовка на курсах підвищення кваліфікації. Також кожен із них зможе укласти контракт із ЗСУ від 1 до 5 років.

Також слід сказати, що цих офіцерів не залучатимуть до виконання завдань у районі операції Об’єднаних сил й не розподілятимуть до військових частин, пункти постійних дислокацій яких розташовані у Донецькій і Луганській областях.





На правах реклами