Ми у Facebook
16.04.2020, 13:20

15 натуральних добрив для домашніх вазонів та балконних квітів

Поради для любителів зелених рослин, коли всі на карантині. Виявляється, не все в домі варто викидати в смітник. Як вам такі варіанти екологічно чистого підживлення й лікування квітів у вазонах та розсади на підвіконнях?
Підгодовувати домашні рослини варто набагато частіше, ніж нам здається. І справа не завжди в тісному вазоні – рослина дуже виснажує грунт. Частково виходом із ситуації буде періодична пересадка в новий живильний земельний субстрат. Але запасу корисних речовин, вистачить приблизно на місяць-два, а якщо у вас немає можливості та часу купити свіжу земельку для улюбленої квітки? А вона подає вже тривожні сигнали – повільно росте, стебла стають слабкими та витягнутими, листя дрібним та блідим, рослина не хоче цвіти, хворіє, жовкне, в’яне, скидає листочки... Шукаємо, що є в домі!

ЦУКОР
Мабуть, найпопулярніше натуральне добриво для підживлення кімнатних квітів - звичайний цукор. Розведіть 1 ст. ложку цукру в 0,5 л води або просто легенько посипте цукром землю в квітковому горщику, а потім полийте.

Вдаватися до такої підгодівлі домашніх квітів слід не частіше ніж один раз на місяць, але не перестарайтеся. Бо мошки заведуться!

ГЛЮКОЗА
Замість цукру можна взяти і звичайну глюкозу, яка продається в аптеці - такі підживлення будуть ще більш дієвими. Одну таблетку глюкози потрібно розвести в 1 літрі води.

Поливати або обприскувати рослини “глюкозкою” не частіше 1 разу на місяць!

КАВОВА ГУЩА
Чудове і зручне добриво для домашніх (і не тільки) рослин. Просто, випивши чашечку ароматного напою, не виливайте кавову гущу, а змішайте її з землею в вазоні чи контейнері. Завдяки такому нехитрому прийому лужний ґрунт стане більш пухким і легким, підвищиться кислотність грунту, в ньому буде більше кисню.

Але майте на увазі – не всі рослини люблять каву. Тому кавою можна підгодовувати лише ті рослини, які люблять кислий ґрунт (азалії, троянди, гортензії, гладіолуси, лілії, рододендрони, вічнозелені, хвойники.

ЧАЙНА ЗАВАРКА
Для підгодівлі домашніх квітів нерідко використовують не тільки спиту каву, а й чайну заварку. На жаль, вона може дати негативний ефект.

Без сумніву, такі добавки зроблять землю в квітковому горщику більш пухкою, але не забувайте, що заварку в ґрунті просто обожнюють чорні мушки та пліснява.

ЦИТРУСОВІ
Скоринки мандаринів, апельсинів можуть перетворитися на чудове добриво для кімнатних рослин. Правда, для цього над ними доведеться трохи потрудитися. Щоб приготувати добриво з цитрусових, їх скоринки необхідно подрібнити, наповнити ними приблизно на третину літрову банку і залити її доверху гарячим окропом. Настоявши таке жовте добриво протягом доби, виймаємо шкуринки, а воду в банку знову доводимо за обсягом до літра, додавши чистої води, й поливаємо наші квіточки та зелень.

БАНАНОВІ ШКУРИНКИ
Приблизно так само готується добриво з бананових шкуринок: подрібнюємо їх, наповнюємо до половини літрову банку і заливаємо її доверху водою. Витримуємо добу, після чого проціджують, шкірку викидаємо, а банку знову наповнюємо доверху чистою водою. Дехто додає цілі чи подрібнені відходи від бананів в земельний субстрат під рослини в квітники та контейнери. Але найкраще заради такої цінної добавки для росту зеленої маси бананові шкірки заздалегідь подрібнити, висушити, потовкти.

ЕКЗОТИЧНИЙ "МІКС"
А ще з цедри цитрусових і шкірки бананів можна приготувати поживний “мікс” для підживлення рослин. Для цього подрібненими цедрою і банановою шкіркою (в рівних частках) наповнюють третину трилітрової банки. Додають 2 ч. ложки цукру і, заливши все теплою водою, дають настоятися 3 тижні в теплому місці. Час від часу живильний мікс необхідно збовтувати, але не переживайте - від нього йде досить пристойний аромат. Через три тижні час ви отримаєте світло-жовту мутнувату рідина, яка прекрасно зберігається в холодильнику. Для підживлення її потрібно розвести чистою водою 1:20 і сміливо використовувати 1 раз на місяць.

ДРІЖДЖІ
Дріжджі - чудовий стимулятор росту домашніх квітів. Вчені довели: завдяки ним різко зростає активність мікроорганізмів у ґрунті, відбувається швидка мінералізація органіки та істотно посилюється виділення вуглекислоти. Тому підживлення рослин дріжджовим живильним розчином прирівнюють до підживлення повним мінеральним добривом. Щоб приготувати добриво, розчиніть 10 г дріжджів і 1 ст. ложку цукру в 1 л злегка теплої води. Якщо звичайних живих дріжджів під руками немає, можна скористатися і сухими, взявши 10 г сухих дріжджів і 3 ст. ложки цукру на 10 л води. Незалежно від того, які дріжджі ви використовували для приготування живильного розчину, перед застосуванням дайте йому настоятися приблизно 2 години. Потім розведіть чистою водою у співвідношенні 1: 5 і поливайте рослини.

Як підживлювати рослини дріжджами: досвід рівнян [+ПОРАДИ]

ЦИБУЛИННЯ
У приготуванні відвару з цибулиння немає нічого складного, ми в ньому фарбуємо яйця на Великдень. Єдиний нюанс, який потрібно врахувати: розчин не може довго зберігатися, тому таке підживлення потрібно готувати кожен раз заново. Отже, для приготування цибульного коктейлю необхідно близько 50 г цибулиння залити 2 л гарячої води, довести відвар до кипіння і, прокип'ятивши близько 10 хвилин, дати настоятися протягом трьох годин. Після того, як відвар охолов, проціджуємо його і обприскуємо рослини.

ЗОЛА (ПОПІЛ)
Користь золи як добрива для кімнатних і балконних рослин недооцінюють, а дарма. Адже в ній містяться калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк і навіть сірка. Причому калій і фосфор - в легкодоступній для рослин формі, що робить золу одним з кращих добрив для квітів. Щоб підгодувати квіточки, золу можна просто змішати з ґрунтом при пересадці рослин. Так ви не тільки зробите земельний субстрат більш поживним, а й знезаразите його, завдяки чому пошкоджене при пересадці коріння точно не загине. А ще з деревного попелу можна приготувати рідку підгодівлю для домашніх квітів. Для цього 1 ст. ложку золи (не більше!) розводять в літрі води.

Попіл як добриво і засіб проти шкідників

ПЕРЕГНІЙ
Дехто зі сміливих господарів використовує і це воістину універсальне добриво. Однак, перегній має недоліки: різні домашні рослини сприймають лише певні види. Наприклад, фікуси, пальми, цитрусові, диффенбахія і монстера люблять перегній на основі пташиного посліду, ефект від застосування якого набагато вищий, ніж від підгодівлі коров'яком. Це пов'язано з тим, що за поживністю пташиний послід в кілька разів перевершує коров'як. Саме тому застосовувати його для добрива більшості кімнатних рослин потрібно дуже обережно, бо “спалите” їх!

Перед застосуванням перегній з пташиним послідом потрібно розвести водою (10 г на 3 л води) до отримання рідини слабкого мутно-зеленуватого відтінку, а перш ніж удобрювати квіточки, землю в горщиках слід трохи полити звичайною водою.

Щоб підгодувати інші кімнатні чи балконні квіти, найкраще використовувати листовий перегній - наприклад, додавши його до земельного субстрату під час пересадки рослин. У листовому перегної міститься ряд елементів, необхідних для живлення рослин. Крім того, він істотно впливає на структуру ґрунту, в рази покращуючи його.

Підгодувати квіточки можна і перегноєм на основі коров'ячого (свинячого і так далі) гною, для чого 100 г перегною розводять в 10 л води.

Але! Використовуючи для підгодівлі домашніх квітів перегній, будьте готові до того, що деякий час від горщиків буде виходити не дуже приємний запах, який зникне протягом декількох годин.

ВОДА З АКВАРІУМА
Чудовою альтернативою купленим добривам може стати звичайна акваріумна вода. У ній велика кількість речовин, які стимулюють ріст рослин, вона дуже м'яка, з нейтральним рН. Але використовувати її для підгодівлі рекомендується тільки навесні або на початку літа - коли у рослин починається активний ріст листя і пагонів. Починаючи з середини літа акваріумну воду для підживлення домашніх квіточок краще не використовувати. Поливати рослини акваріумною водою потрібно не частіше, ніж раз на місяць, інакше безліч мікроскопічних водоростей розмножаться, в результаті чого грунт позеленіє і закисне.

ВОДА ВІД ПРОМИВАННЯ КРУПИ
Деякі квітникарі використовують для підгодівлі домашніх квітів воду від промивання круп: гречки, рису, пшона і так далі – в такій воді є залізо, кремній, фосфор і магній.

ВІДВАРИ ОВОЧІВ
Застосування відварів свіжих овочів для підживлення вазонів досить сумнівне, але багато хто вірить в чудовий ефект такого незвичайного добрива.

ЯЄЧНА ШКАРАЛУПА
Яєчна шкаралупа, на думку багатьох любителів домашніх квітів, теж дуже корисна. Її закопують в ґрунт під час садіння й пересадки рослин, на ній же настоюють воду, яку використовують для поливу, але чи є вона добривом - питання. Так, в яєчній шкаралупі міститься велика кількість кальцію, але ж він практично недоступний рослинам, і який тоді від нього толк? Тим більше любов'ю до кальцію відрізняється дуже обмежене число кімнатних квітів, а надлишок його в їрунті сприяє лише тому, що у рослин починається хлороз. Ось і виходить, що користь яєчної шкаралупи як добрива вельми сумнівна, хіба що вона може стати чудовим дренажем.



ВАЖЛИВО!!! Перш ніж використовувати добрива для домашніх квітів, запам'ятайте кілька простих правил:

- не підживлюють пересаджені в новий ґрунт рослини раніше, ніж через 2 місяці, адже в свіжому субстраті теж містяться поживні речовини, надлишок яких призведе тільки до загибелі вашої квіточки;

- перш, ніж вносити підживлення, пролийте ґрунт чистою відстояною водою, це допоможе вам не занапастити рослини, якщо добриво виявиться надто концентрованим;

- всі ослаблені або хворі рослини необхідно підгодовувати дуже обережно, використовуючи для цих цілей розчин добрива у вдвічі меншій концентрації;

- не потрібно вносити підживлення цілий рік, домашні вазони потребують добрива лише в період весна-літо.

ДО ТЕМИ
Виготовляємо натуральні укорінювачі для рослин

Органічні та мінеральні добрива для троянд

Що й коли можна сіяти-садити влітку. Посівний календар на липень 2020

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами