Що потрібно їсти ввечері, щоб вранці прокинутися сповненим сил? (ПОРАДИ + ВІДЕО)
Правильний обід має бути через три з половиною - чотири години після сніданку.
«Він обов'язково повинен містити салат зі свіжих сезонних овочів», - говорить експерт рубрики «Правила їжі», гастроентеролог Лариса Бойченко. Це можуть бути морква, буряк, гарбуз, селера, редька, всі види капусти. Купувати тепличні помідори і огірки - зовсім не обов'язково.
«Салат повинен бути заправлений оливковою олією, - продовжує Лариса Бойченко. - Соняшникова, кукурудзяна – будь-яка нерафінована олія теж піде. Овочі з олією дають жовчогінний ефект».
З м'яса - яловичина, телятина, птиця, кролик... Ті, хто не вживає м'яса, можуть з'їсти салат зі шматочком хліба. Тільки бажано, щоб він був цільнозерновий.

«І, звичайно, в обід важливі перші страви, - продовжує експерт. - Дуже добре, якщо суп або борщ - пісні, тому що овочеві відвари добре допомагають у перетравленні їжі. Мене часто запитують: а чому європейці не їдять перше? Так. Не їдять. Але все це тому, що в Європі їдять овочі та фрукти в неймовірних кількостях. Хоча і у них бувають супи, крем-супи».
Суп і борщ на бульйоні варто варити тільки з домашньої птиці та вживати не щодня.
«М'ясні відвари мають екстрактивну дію, тобто змушують шлунок працювати більш активно, - пояснює Лариса Бойченко. - Виділення великої кількості шлункового соку, якщо він не затребуваний для перетравлення їжі, призводить до пошкодження слизової шлунка. Тому м'ясні бульйони вживати можна і корисно, але, наприклад, тричі на тиждень».
Вечеря теж повинна бути через три з половиною години після обіду.
«Найкраща вечеря - термічно оброблені сезонні овочі у будь-якому вигляді: відварні, на парі, тушковані, запечені в духовці, приготовані на грилі, - каже Лариса Бойченко. - І біла риба. От саме білу рибу я б хотіла, щоб люди їли практично кожен день. Приготована щадно біла риба - НЕ смажена, а запечена або тушкована, разом з термічно обробленими овочами перетравлюється дуже легко, дає максимальну кількість поживних речовин і не навантажує травну систему». Така їжа буде сприяти відновленню всіх процесів в організмі за ніч. І ви прокинетеся бадьорими, а не розбитими.

«Я розумію зараз, що поширена думка про дорожнечу правильного харчування - міф, - каже Віра Борсук. - Дивіться самі: морожений хек або минтай коштують 60-70 гривень за кілограм, цього одній людині вистачить на тиждень. Тобто на вечерю ви витратите 10 гривень на рибу і стільки ж на овочі, ми ж не з'їдаємо за раз цілу капустину або буряк. Я, наприклад, обожнюю робити овочеве асорті. І це не тільки недорого, але і смачно!»
Чому варто забути про перекуси між обідом і вечерею? Яким повинен бути обсяг з'їденої їжі? І який чай за кількістю вітамінів корисніший лимона, але коштує - копійки? Дивіться в сьогоднішньому випуску рубрики «Правила їжі» програми «Ранок з Інтером»:
Наступного четверга, 21 травня, Віра Борсук розповість, як перехід до правильного харчування та відмова від шкідливих звичок за місяць вплинули на її показники крові. З якими складнощами їй довелося зіткнутися і як експеримент відбився на її бюджеті. Не пропустіть - «Правила їжі» у програмі «Ранок з Інтером» по четвергах.
ДО ТЕМИ:
Які звички в харчуванні знищують наш імунітет (ПОРАДИ + ВІДЕО)

харчування, вечеря, обід, Правила їжі, Ранок з Інтером, споживач
Курс валют на 23 липня: долар стабільний, євро зростає

Станом на 23 липня 2025 року курс основних валют в українських банках демонструє помірну стабільність із незначними коливаннями.
переглядів: 28
День святих Трохима і Теофіла: традиції, заборони та кого вітати 23 липня

23 липня, за новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять святих мучеників Трохима, Теофіла та їхніх товаришів, які постраждали за християнську віру у III столітті. Їхня жертовність і вірність ідеалам добра стали прикладом духовної стійкості.
переглядів: 182
Магнітні бурі накриють Україну до кінця липня

Якщо ви відчуваєте втому, дратівливість, головний біль або безсоння, не поспішайте звинувачувати каву чи поганий сон. Можливо, причина у впливі магнітної бурі. До 31 липня 2025 року очікуються часті та сильні сплески геомагнітної активності, які можуть впливати на самопочуття.
переглядів: 376
Грибні секрети від бабусі: соус із лисичок та перевірений спосіб заморозити гриби без гіркоти

Ліс щедро дарує свої скарби, і лисички – одні з найулюбленіших. Пропонуємо два перевірених бабусиних секрети: рецепт неймовірно смачного вершкового соусу з лисичок та особливий спосіб заморожування цих грибів на зиму, що дозволяє уникнути гіркоти.
переглядів: 329
Які кришки зіпсують вашу консервацію: головні помилки господинь

У сезон домашніх заготовок одна з найчастіших помилок — неправильно підібрані кришки для консервації. А саме вони можуть стати причиною зіпсованих банок, зірваних заготовок і навіть небезпечних наслідків для здоров’я.
переглядів: 264
Реклама