Ми у Facebook
07.06.2020, 13:20

ТОП-3 продуктів для кращого травлення (РЕЦЕПТИ + ВІДЕО)

Неякісна їжа, малорухливий спосіб життя, постійні стреси та перекушування на ходу - все це призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом. Справитися з неприємностями допоможуть буряк, вівсянка і ряжанка. Який з цих продуктів - найкорисніший?
У п'ятницю, 5 червня, о 10:00 вийшов новий спецвипуск «Корисної програми». Ведучий Олександр Лук'яненко разом з експертами проекту склали рейтинг продуктів, які допомагають поліпшити травлення. Як правильно вживати ці продукти, щоб відновити й поліпшити роботу кишечника? І що з них можна приготувати, щоб здивувати й порадувати і дітей, і дорослих?


БУРЯК

Чим корисний?

Ольга Безугла, дієтолог: «Буряк містить в собі величезну кількість корисних вітамінів, мікроелементів й амінокислот. Його навіть називають віничком для організму, бо він ефективно виводить шлаки, токсини й шкідливий холестерин. Вживання цього коренеплода покращує травлення, зміцнює серцево-судинну систему. Завдяки вітаміну В та залізу буряк допомагає в лікуванні анемії, а за рахунок цинку та фосфору зміцнює кісткову систему. Крім того, він - джерело йоду, тому незамінний при проблемах з щитовидною залозою. Також цей овоч є природним антидепресантом і надає м'який проносний ефект на шлунково-кишковий тракт. Крім того, в складі буряка є бетаїн - антиоксидант, який очищає організм від шкідливих речовин».



Що приготувати?

Салат «Віничок»



Алексія Май, фахівець зі здорового харчування, нутриціолог: «Салат «Віничок» чудово підходить для очищення кишечника і схуднення. Він допомагає прибрати кілька зайвих кілограмів, знизити рівень холестерину, а також підняти настрій та рівень енергії. Візьміть в рівних пропорціях сирий буряк, моркву і капусту (по 200 г). Натріть або дрібно наріжте всі овочі. Заправте лимонним соком і 1 ст. ложкою олії. Розділіть на 3 порції. З'їжте протягом дня».

Корисна порада

Марина Іскра та Дмитро Чистяков, ведучі рубрики «Кухонні поради»: «Якщо хочете швидко зварити буряк, покладіть його в киплячу воду, не накриваючи каструлю кришкою. Вода повинна повністю покривати коренеплоди. Через 20 хвилин злийте окріп і поставте під крижану воду хвилин на 10. Температурний перепад швидко доводить буряк до готовності. Ще один смачний і швидкий спосіб приготування буряка - спекти в мікрохвильовій печі або духовці при температурі 200 градусів, помістивши в пакет для запікання. Це теж займе 20 хвилин».


ВІВСЯНКА

Чим корисна?

Борис Скачко, дієтолог: «Цей диво-продукт, завдяки вітамінам, мінералам, клітковині, антиоксидантам, що входять до його складу, допомагає не тільки поліпшити травлення й розігнати обмін речовин, але і знизити рівень холестерину та цукру в крові. Вівсянка містить повноцінні білки, які легко перетравлюються, а за змістом вуглеводів вона дорівнює гречці, тому її можна вживати навіть при цукровому діабеті. Також вівсянка активізує роботу мозку, зміцнює нервову систему, нормалізує роботу нирок та печінки, запобігає проблемам щитовидної залози, зміцнює здоров'я та уповільнює процеси старіння. При цьому вівсянка - досить калорійний продукт. Щоб не набрати вагу, необхідно правильно комбінувати продукти: вівсянку можна їсти у будь-який прийом їжі, але не кожен день. Разова порція - до 4 столових ложок. Щоб каша краще засвоїлась, її потрібно варити на воді з додаванням спецій, прянощів, а також фруктів і овочів, тоді вона стане більш корисною для здоров'я. А ось разом з молоком і білками вживати її не рекомендується, щоб не провокувати гниття і дисбактеріоз кишечника».



Що приготувати?

«Сирок з вівсянкою»



Ігор Брагін, президент Київської асоціації шеф-кухарів: «Далеко не всі малюки люблять вівсянку, яку їм подають на сніданок. Щоб вона сподобалася дітям, є один секрет: замаскувати продукт. Щоб приготувати корисний і поживний сніданок, візьміть 1 ст. ложку вівсяних пластівців і перебити в кавомолці або блендері в борошно. Для смаку можна попередньо обсмажити вівсянку на вершковому маслі. Потім візьміть кисломолочний сир, додайте в нього вівсяну муку і мед, перемішайте. Зверху прикрасьте свіжими фруктами. Повірте, ваша дитина навіть не відчує, що їсть вівсянку».

Корисна порада

Олександр Лук'яненко, ведучий «Корисної програми»: «Щоб вибрати корисний продукт, варто розібратися в тонкощах приготування цієї каші. Залежно від ступеня обробки зерна, вівсянка може мати вигляд крупи або пластівців. Крупа вівсяна недроблена - це овес, який зазнає найменший механічний та температурний вплив. Така каша зберігає всі корисні речовини зерна, проте її приготування займає багато часу: спочатку зерно замочують на 5 годин, а потім ще 2 години варять. Крупа вівсяна подрібнена - це овес, який відокремлюють від оболонки і розплющують. Завдяки цьому каша ніжніша на смак, не вимагає попереднього замочування і готується за 40 хвилин. Вівсяні пластівці бувають двох видів - «Геркулес» і «Екстра». Їх отримують шляхом шліфування, розплющування й обробки очищеного вівса за допомогою пари. «Геркулес» варять 15 хвилин, а пластівці «Екстра» достатньо залити окропом і настоювати 2-3 хвилини. Щоправда, користі в такій каші менше, ніж в «Геркулесі» або крупі».


РЯЖАНКА

Чим корисна?

Борис Скачко, дієтолог: «Регулярне вживання ряжанки швидко насичує і заряджає енергією. Цей напій покращує травлення, позитивно позначається на роботі шлунка, стимулює виділення жовчі, активно бореться з патогенними мікроорганізмами, а ще покращує стан м'язової системи, слизової оболонки та шкіри. В одній склянці ряжанки міститься ¼ частина добової потреби людини в кальції і 1/5 - у фосфорі. Рекомендується пити ряжанку на ніч, додаючи фрукти або зелень. Добова норма споживання для дорослої людини - 1-2 склянки в день».



Що приготувати?

«Гуслянка»



Олександр Лук'яненко, ведучий: «Цей традиційний карпатський кисломолочний продукт відомий з ХІХ століття. Готується шляхом сквашування кип'яченого молока. За консистенцією - щось середнє між сиром, маслом і сметаною, завдяки чому може замінити будь-який з цих продуктів. Існує легенда, що її рецепт подарували людям мольфари як напій здоров'я, молодості і довголіття. Для приготування нагріваємо 1 л молока до 40-45°С, а потім охолоджуємо до 30-35°С. Обмащуємо стінки глиняного горщика 1 ст. ложкою кислої сметани. Обережно наливаємо в горщик тепле молоко, не перемішуємо. Обертаємо горщик рушником і на добу ставимо в темне прохолодне місце (кришкою не закриваємо). Гуслянка готова! Зберігати її потрібно в холодильнику, щоб запобігти подальшому процесу окислення».

Корисна порада

Дует «Анна-Марія»: «З ряжанки добре робити маски для сухого й ослабленого волосся, які мають зміцнюючі та поживні властивості. Ряжанку наносимо на волосся, обмотуємо голову рушником, через 30 хвилин змиваємо. Після цього ще можна обполоснути волосся відваром ромашки або водою з декількома краплями лимонного соку. Прикоренева зона отримує комплекс вітамінів і мікроелементів, що активізує кровообіг. Локони стають більш густими і слухняними».

Ще більше інформації про продукти, які покращують травлення, - у випуску ток-шоу «Корисна програма»:



Рейтинги найпопулярніших і корисних продуктів харчування, а також поради експертів, як вибрати якісні товари, - в ток-шоу «Корисна програма». Дивіться з вівторка по суботу о 10:00 на «Інтері». Завтра, 6 червня, о 10:00 глядачі зможуть побачити ТОП-3 найпопулярніших солодощів.

Текст і фото надала пресслужба телеканалу Інтер.





На правах реклами