Глутамат натрію – що це таке і чи шкідливий він для нашого здоров’я
Де міститься глутамат натрію і як він впливає на організм
Глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чипсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умами”, п’ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого.
Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але тільки чутливим до нього людям. В цілому він безпечний в досить високих дозах, адже організм самостійно створює глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один з найпоширеніших нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але глутамінова кислота у великій кількості не корисна для мозку. Дослідження показали, що коли її надміру — нейрони починають гинути.
Це не означає, що продукти з глутамат натрієм створять потенційно шкідливі перешкоди мозку. Адже глутамінова кислота, споживана в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, тому що не долають бар’єр між кров’ю і мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості.
Як надмірне споживання глутамату натрію шкодить здоров’ю
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання може нанести шкоду здоров’ю. Він є в складі так званої “сміттєвої їжі” — в чипсах, сухариках або заварних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії і інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.
Глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов’язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Зате, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання. Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям з серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але і всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.
На порталі "Дія" відновили комплексну послугу "єМалятко"
Знову можна скористатись комплексною послугою єМалятко — до 9 державних послуг за однією заявою.
переглядів: 83
Чи може мати громадянин України два діючих закордонних паспорти
Відповідь на актуальне питання криється в чинному законодавстві.
переглядів: 83
Посівний календар на лютий 2025: коли сіяти перець та помідори на розсаду
Лютий – важливий місяць для початку сезону вирощування багатьох культур. У цей період можна висаджувати розсаду овочів, зелені, ягідних і квіткових рослин.
переглядів: 911
Військовий збір та пенсія: що зміниться для українців
2025 рік принесе зміни щодо наших грошей. При чому, зміни, які заплановані саме на цей рік, очевидно, матимуть суттєвий вплив на майбутнє не тільки нашої області, але й нашої країни.
переглядів: 257
Як ефективно відчистити іржу з ванни без агресивної хімії
Іржаві плями на сантехніці не лише псують її естетичний вигляд, а й можуть ускладнювати процес прибирання.
переглядів: 206