Глутамат натрію – що це таке і чи шкідливий він для нашого здоров’я
Де міститься глутамат натрію і як він впливає на організм
Глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чипсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умами”, п’ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого.

Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але тільки чутливим до нього людям. В цілому він безпечний в досить високих дозах, адже організм самостійно створює глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один з найпоширеніших нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але глутамінова кислота у великій кількості не корисна для мозку. Дослідження показали, що коли її надміру — нейрони починають гинути.
Це не означає, що продукти з глутамат натрієм створять потенційно шкідливі перешкоди мозку. Адже глутамінова кислота, споживана в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, тому що не долають бар’єр між кров’ю і мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості.
Як надмірне споживання глутамату натрію шкодить здоров’ю
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання може нанести шкоду здоров’ю. Він є в складі так званої “сміттєвої їжі” — в чипсах, сухариках або заварних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії і інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.

Глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов’язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Зате, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання. Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям з серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але і всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.

Гороскоп на 10 квітня: енергійний день видасться до декількох знаків зодіаку

Щоденний гороскоп на 10 квітня 2025 року показує, що одні знаки зодіаку матимуть виняткові можливості, а інші можуть зіткнутися з певними труднощами. Овнів, Раків і Водоліїв очікує успішний день, сповнений позитивної енергії та нових можливостей.
переглядів: 379
Свиняча рулька в пиві - смачна страва до Великоднього столу

Свиняча рулька в пиві, обсмажена з додаванням ароматного золотистого напою, стане справжньою родзинкою до святкового столу.
переглядів: 235
У Рівному тимчасово вимкнуть світлофори на вулиці Чорновола

У середу, 9 квітня, у Рівному проводитимуться роботи з модернізації світлофорного об’єкта на вулиці В’ячеслава Чорновола (район Нового двору, поблизу гімназії №16).
переглядів: 384
Гороскоп на середу, 9 квітня 2025 року, для всіх знаків Зодіаку

Старі розмови, невирішені емоції, мовчазні зітхання і завислі питання - у середу вони можуть повернутися не для того, щоб мучити, а для того, щоб нарешті знайти своє місце.
переглядів: 487
Топ-6 рецептів ідеальної глазурі для вашої паски

Великдень вже на підході! Ловіть 6 перевірених рецептів глазурі, щоб ваша випічка була не лише смачною, але й неймовірно красивою!
переглядів: 447