Глутамат натрію – що це таке і чи шкідливий він для нашого здоров’я
Де міститься глутамат натрію і як він впливає на організм
Глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чипсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умами”, п’ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого.

Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але тільки чутливим до нього людям. В цілому він безпечний в досить високих дозах, адже організм самостійно створює глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один з найпоширеніших нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але глутамінова кислота у великій кількості не корисна для мозку. Дослідження показали, що коли її надміру — нейрони починають гинути.
Це не означає, що продукти з глутамат натрієм створять потенційно шкідливі перешкоди мозку. Адже глутамінова кислота, споживана в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, тому що не долають бар’єр між кров’ю і мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості.
Як надмірне споживання глутамату натрію шкодить здоров’ю
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання може нанести шкоду здоров’ю. Він є в складі так званої “сміттєвої їжі” — в чипсах, сухариках або заварних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії і інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.

Глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов’язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Зате, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання. Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям з серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але і всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.

Як обрати газонокосарку: особистий досвід власника будинку

Жити в приватному будинку – це не лише комфорт, а й відповідальність за догляд за територією. Коли ми з сім’єю переїхали до власного будинку з просторою ділянкою, то навіть не замислювалися, наскільки швидко трава може розростатися. Спочатку косили вручну, використовуючи механічну косу – це було ефективно, але вкрай виснажливо. Згодом я зрозумів, що потрібне сучасніше рішення – газонокосарка. Але яку вибрати? Ділюся власним досвідом.
переглядів: 85
В Україні знизять ціни ще на понад 100 лікарських засобів

Українські фармацевтичні виробники надали пропозиції щодо зниження цін на низку препаратів власного виробництва. Найближчим часом вартість понад сотні найменувань ліків планують зробити дешевшими.
переглядів: 174
У Рівному почнуться безкоштовні курси медіаграмотності. Як записатися

У навчально-тренінговому центрі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувається набір у групу «Комп’ютерна грамотність для літніх людей 60+».
переглядів: 190
Зернова чи мелена кава: як обрати найкращий варіант

Правильний вибір кавового зерна є першим і обов’язковим етапом у приготуванні смачної кави. Кожен цінує цей напій за різні якості: для одних важливий його тонізувальний ефект, інші віддають перевагу гіркуватому смаку, а дехто полюбляє каву з молоком.
переглядів: 184
VIN-код ідеальний для підбору запчастин: як знайти потрібні деталі без помилок?
Як правильно підібрати запчастини до авто за VIN-кодом?
переглядів: 84