Ми у Facebook
26.07.2020, 08:00

Чи може вагітна стати хрещеною мамою?

Фото Олени Білоус

В Православній церкві України пояснили, чи може жінка, яка сама готується стати мамою, стати хрещеною мамою?
Відповідь щодо цього дали в Православній церкві України.

Хрещення є винятково важливим Таїнством у духовному житті кожної людини. Це особливий момент, наповнений світлом, радістю та любов’ю. Наслідуючи слова Спасителя, Хрещення називають другим, духовним, народженням, яке відкриває людині дорогу в Царство Боже, до спасіння, у вічне життя. Це священнодія, яку встановив Сам Господь, і коли вона звершується, то тому, хто охрещується, подається благодать Святого Духа, яка очищає від гріхів та єднає з Богом.

Православна Церква хрестить немовлят за вірою їхніх хрещених батьків. Проте вірою не обмежується їхня місія: хрещені батьки зобов’язані навчити охрещену дитину, коли вона підросте, засадам Христової віри, допомагати їй та молитися за неї все життя. Це їхній священний обов’язок – піклуватися за своїх хрещених дітей. Тому й не дивно, що батьки, які збираються похрестити своїх дітей, мають готуватися до цієї події з великою увагою і ретельно обирати для своєї дитини хрещених, які стануть духовними наставниками й візьмуть відповідальність за дитину перед Богом.




Часто при виборі хрещених батьків зустрічаємо дивні перестороги та хибні уявлення, пов’язані з маловірством. Наприклад, вважають, що вагітна жінка не може бути хрещеною матір’ю. Складно пояснити, звідки пішло таке неправильне судження, але хочемо наголосити, що Церква не забороняє вагітним жінкам бути хрещеними мамами. Церква завжди ставилася і ставиться з повагою до жінки, тим більше вагітної, тому не бачить жодних перешкод для того, щоб вона була хресною. Єдина пересторога, яку варто взяти до уваги, це самопочуття жінки, особливо, на останніх місяцях вагітності. Адже їй може бути важко тримати малюка на руках під час Таїнства.

У такий світлий та наповнений любов’ю момент, як хрещення дитини, не варто зважати на чутки та забобони. Якщо у вас є певні сумніви чи запитання – радьтеся зі священниками, і ви зможете отримати правдиву відповідь. І знайте, що хрестити можна будь-коли, не існує ніяких обмежень у часі для здійснення Таїнства хрещення: піст чи свято – хрестити можна завжди, бо двері Церкви Спасителем відкриті для кожного і повсякчас!


Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ в Фейсбуці.

Свічка, яка погасла в церкві: поганий знак? Церковний календар на липень 2020. Як фотографувати хрещення та інші обряди у храмі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ