Ми у Facebook
27.09.2020, 06:30

27 вересня - Воздвиження Хреста Господнього

Цієї неділі православні рівняни відзначають одне з найбільших і найурочистіших 12 свят у році - Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.
"27 вересня Церква Христова з найдавніших часів святкує величне свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, яке належить до великих дванадесятих свят. Вшановуючи Хрест Господнім християни віддають шану великій святині, бо Древо Хресне освячено пролитою на ньому кров'ю Спасителя світу, Який взяв на Себе гріхи наші і визволив людей від погибелі смертної", - розповідає протоієрей Микола Капітула. - У слові на Воздвиження Хреста святий Андрій Критський говорить: "Хрест воздвигається, і всі вірні прибігають, хрест воздвигається, і місто торжествує, і народи звершують святкування".



Саме слово "воздвиження" означає "піднесення", тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

Святий хрест – це символ Христової жертви, відкуплення і спасіння, символ Христової перемоги над смертю і дияволом. Хрест Христовий святий, він є великою святинею, бо освячений пролитою на ньому пречистою кров'ю Спасителя. З усіх християнських святинь святий хрест ще з часів самих апостолів і донині служив і служить предметом найглибшого шанування та релігійного поклоніння для всіх справжніх послідовників Христових.

У день Воздвиження 27 вересня, навіть якщо він припадає на неділю, за Церковним уставом слід дотримуватися суворого посту, а багато вірян взагалі утримуються від їжі.

Святкування Воздвиження Церквою триває дев'ять днів: з вечора 27 вересня і до 5 жовтня (за новим стилем).

У народі це свято називають Здвиження, Чесний Хрест.

БІЛЬШЕ ПРО СВЯТО ВОЗДВИЖЕННЯ

Окрім празника Воздвиження, Церква вшановує Хрест Господній і в інші дні – у Христопоклонну неділю (третю неділю після Пасхи) та в день Походження дерева Чесного Хреста 1 серпня.





На правах реклами