Ми у Facebook
09.12.2020, 13:00

На період свят деякі країни Європи пом’якшать карантин

Деякі послаблення часткового локдауну через епідемію коронавірусу діятимуть лише на період різдвяних свят - з 23 грудня до 1 січня.
Відразу чотири країни Євросоюзу - Італія, Ірландія, Бельгія та Німеччина - услід за Францією вирішили послабити карантинні заходи на період різдвяних свят. Про це повідомляє DW.

Італія. Уряд у п'ятницю, 27 листопада, оголосив про те, що з 29 листопада три "червоні зони", які особливо сильно постраждали від поширення коронавірусу, а це Ломбардія, П'ємонт і Калабрія, будуть "помаранчевими". Жителі цих областей знову зможуть вільно пересуватися по території свого муніципалітету з 5:00 до 22:00. Також, їм будуть дозволені поїздки в межах області, щоб дістатися до роботи, можна буде сходити до лікаря або відвезти дітей в школу. Торговим центрам дозволять відновити роботу, однак бари, ресторани й булочні та кондитерські будуть зачиненими. "Червоними зонами" залишаться регіони область Валле-д'Аоста, місто Больцано в області Трентіно-Альто-Адідже, а також провінції Тоскана, Абруцці й Кампанія. У цих регіонах людям дозволено залишати свої будинки тільки за певних умов.

Ірландія. За умови дотримання правил гігієни і соціальної дистанції уряд з 1 грудня дозволив відкритися магазинам, музеям, художнім галереям і бібліотекам. А з 4 грудня знову зможуть почати працювати ресторани та бари, які пропонують не тільки напої, але і їжу.

Бельгія. Прем’єр-міністр Александер де Кроо також пообіцяв відкрити магазини на період різдвяних свят. "Ситуація в нашій країні поліпшується, - сказав він, виступаючи по телебаченню. - Тим не менш важливо продовжувати цей курс". Конкретно це означає збереження в Бельгії режиму часткового локдауну через COVID-19.

Німеччина. Про певне ослаблення карантинних заходів на період різдвяних і новорічних свят, з 23 грудня по 1 січня, повідомили і в Німеччині. За підсумками наради канцлера країни Ангели Меркель з главами урядів федеральних земель, буде дозволено в цей час зустрічатися групами до 10 дорослих людей з двох домогосподарств (зараз можна зустрічатися лише 5 дорослих із двох сімей). При цьому більшість обмежень, що діють в Німеччині з 2 листопада, залишаються в силі. Як і раніше, закриті ресторани, бари, театри, кіно, тренажерні зали, спортивні секції, борделі, масажні салони й більшість інших підприємств дозвілля і сфери обслуговування. Деякі запобіжні заходи навіть були посилені. Так, захисні маски пропонується надалі носити не тільки в громадському транспорті, магазинах і на торгових вулицях, але практично у всіх публічних закритих приміщеннях, в центральних районах міст і в школах, починаючи з 7-го класу. За словами Меркель, жителям Німеччини слід налаштуватися на те, що частковий локдаун буде скасований не раніше середини січня, принаймні на більшій території країни.

Франція. Влада так само оголосила про послаблення запроваджених обмежень. З 28 листопада у Франції знову відкриються зачинені раніше крамниці. Також, розширено до 20 кілометрів радіус пересування для занять спортом та прогулянок, збільшений до трьох годин на день час дозволеного перебування поза домівкою. Зараз французи можуть виходити з дому лише на годину й не далі, ніж на кілометр від місця проживання, якщо це не стосується поїздок на роботу чи до лікаря. Також на цих вихідних відчинять двері культові споруди. Кіно, театри та музеї, як очікується, знову запрацюють 15 грудня. Бари та ресторани, однак, залишатимуться зачиненими до 20 січня. 





На правах реклами