Медогляди, заборона снеків та дієтменю: в Україні набув чинності санітарний регламент для шкіл
Ключовими особливостями цього Санітарного регламенту є наступні:
▪️ учні, які проживають на відстані більше двох кілометрів від закладу освіти повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл;
▪️ працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди, у разі порушення термінів проходження профілактичних медичних оглядів працівники не повинні допускатися до школи та залучення освітнього процесу;
▪️ оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена, також чітко встановлені вимоги до благоустрою територій шкіл, встановлено, хто несе відповідальність та хто повинен слідкувати за дотриманням цих норм;
▪️ дозволено використання в закладах освіти дротового, або бездротового підключення до мережі інтернет. В разі якщо використовується бездротове підключення, тобто роутер та Wi-Fi - вони повинні бути на висоті не менше двох метрів від підлоги та відключатися в позанавчальний час;
▪️ встановлюються вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти, оскільки раніше використовувалися застарілі норми 2001 року;
▪️ учнів які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіни - рекомендовано розміщувати в третьому ряді від вікна.
Окрім того, санітарним регламентом чітко прописано, що можуть бути дозволені, і повинні бути в кожному закладі освіти внутрішні санітарні вузли, а також встановлений перелік харчових продуктів, які заборонено продавати в шкільних буфетах, автоматах. Зокрема, це снеки (такі як: чипси, сухарики, попкорн, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солена риба).
Також наказом встановлена група харчових продуктів, які повинні бути у щоденному шкільному раціоні учнів, наприклад: злакові, фрукти, овочі, ягоди, молочні продукти. Тепер у разі, якщо у дитини є довідка від сімейного лікаря, або педіатра про те, що є певні дієтичні потреби - то власник закладу вимушений організувати окреме харчування для цієї дитини з урахуванням дієтичних потреб.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 250
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 262
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 265
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 284
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 199