Рівняни поділилися рецептами страв на Святвечір
Кутя
Очищену пшеницю варять на маленькому вогні до готовності. Розтирають мак з цукром, додають подрібнених горіхів, мед і все це перемішують.
1 склянка пшениці, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 1-2 столові ложки меду, 1-2 столові ложки цукру.
Січеники з гороху
Горох замочити на ніч, відварити і протерти через сито. Перемішати із густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, пропустити через м'ясорубку. Заправити сирими яйцями, посолити, поперчити. Робити котлети, обкачувати у сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.
2 склянки гороху, 4 ст.ложки манної крупи, 2,5 ст. ложки олії, 2 яйця, 3 ст. ложки сухарів, 1 цибулина.
Різдвяні зірочки
Посічений маргарин змішати з борошном, додати розтертий варений жовток, цедру з лимона, ванілін і вимісити тісто. Розкачати завтовшки 3 мм, вирізати зірочки, скропити водою і посипати меленими горіхами. Спечені зірочки зліпити по дві варенням.
200 г борошна, 140 г маргарину, варений жовток, соди на кінчику ножа, цедру лимона, ванілін, 20 г мелених горіхів, варення.
Голубці з рисом і грибами
Запарити у великій кількості води 250 г рису (на одну мірку рису дати 2,5 мірки води). П'ятдесят грам сухих грибів попередньо замочити і зварити. Вийняти з відвару і дрібно посікти. Відвар зберегти. Дві середні цибулини дрібно порізати і легко підсмажити. Коли цибуля стане прозорою, додати посічені гриби. (Можна готувати і з свіжих печериць. Тоді до підсмаженої цибульки додаємо 300 – 500г свіжих дрібно порізаних печериць і обсмажуємо їх до того часу поки гриби почнуть пускати сік). Всі компоненти: рис, гриби і цибулю змішуємо, за смаком солимо і перчимо.
Капусту розібрати на листя і запарити. З кожного листка вирізати прожилки. На середину листка кладемо фарш і завиваємо голубець. Голубці тісно складаємо в баняк з товстим дном, заливаємо підсоленим грибним відваром. Якщо його не вистачить (голубці повинні бути майже прикриті рідиною), доливаємо кип'ятку. Закриваємо голубці покришкою і ставимо в духовку на 1,5 – години. До голубців можна зробити грибну підливку.
Голубці найсмачніші, коли їх приготувати за день до споживання. На другий день в тому самому посуді, в якому вони випікалися, підігріти їх в духовці і на рум'яно обсмажити в маслі.
Смачного! І нехай Свята вечеря єднає усіх членів вашого роду — і живих, і далеких пращурів!
свята вечеря, рівняни, кутя, рецепти, Святвечір, Рівне, новини Рівного
На Рівненщині відкрили новий навчально-практичний центр
У Рівненському професійному коледжі автомобільно-механічних технологій відкрили сучасний центр обробки металу.
переглядів: 200
У Рівненському ліцеї №8 відновили очне навчання
З 22 січня у Рівненському ліцеї №8 відновлюється очне навчання.
переглядів: 189
Свята та іменини: День Соборності України
22 січня 2025 року — середа. 1064-й день війни в Україні.
переглядів: 201
Як уникнути небезпеки переохолодження та зберегти здоров’я взимку
У зимовий період зростає ризик переохолодження та обмороження, які становлять серйозну загрозу здоров’ю і життю.
переглядів: 252
У Львові врятували маленьку мешканку Рівненщини із рідкісним діагнозом
Спеціалісти Дитячої лікарні Святого Миколая, що входить до складу Першого медобʼєднання Львова, успішно провели складну операцію з порятунку дівчинки з рідкісним діагнозом, який зустрічається лише в одного новонародженого на 25 тисяч.
переглядів: 286