Ми у Facebook
06.01.2021, 17:15

Як святкувати Різдвяний святвечір

зображення з kalynivka.city

Напередодні Різдва, 6 січня, відзначатимуть Святвечір.
Духовенство Православної Церкви України опублікувало текст про це свято на сторінці ПЦУ в мережі Фейсбук.

Різдвяний святвечір – особливий час напередодні великого свята Різдва Христового. Історія святкування Навечір’я сягає перших віків християнства. Розпочинають християни цей день у храмах, де звершуються Великі або Царські Часи, Зображальні, а також Вечірня і Божественна літургія за чином святителя Василія Великого, а ввечері – Всенічне бдіння. В цей день ми з трепетом очікуємо на прославлення великого чуда – народження нашого Спасителя, втіленої досконалої Божої Любові.

Навечір’я є останнім днем постування перед Різдвом Христовим і за благочестивою традицією православні християни не споживають їжі до появи першої вечірньої зірки, яка символізує зорю, що спрямовувала східних мудреців-волхвів до Віфлеєму, де народився Господь наш Ісус Христос.
Вся родина, спільно молячись, дякує Господу за прожитий рік, просить Його благословіння на наступний і сідає за стіл до святкової вечері, під час якої споживають кутю, узвар та інші пісні страви. На святвечір згадують і померлих родичів, молячись за спокій їхніх душ. А ще з давнини до нас дійшла добра традиція, про яку часто люди нині забувають: пригощати вечерею самотніх, бездомних та потребуючих людей, творячи добрі діла на славу Божу.

Дорогі брати і сестри, зберігаймо наші святі різдвяні національні традиції і передаваймо їх нашим дітям! Нехай Господь благословляє кожну сім’ю. Затишного вам родинного святкування!


Нагадаємо, у цей час прийнято колядувати. Рівняни поділилися рецептами страв на Святвечір.





На правах реклами