Ми у Facebook
19.02.2021, 12:12

У ток-шоу «Стосується кожного» - про нові смертельні ігри для дітей

У п'ятницю, 19 лютого, о 18:00 на «Інтері» - ексклюзив ток-шоу «Стосується кожного»: випуск про нову хвилю дитячих самогубств в Україні.
Чи пов'язані вони з «групами смерті» в соціальних мережах, де полюють на підлітків і підштовхують їх до суїциду? Учасники та експерти ток-шоу будуть з'ясовувати, хто маніпулює юнацькою свідомістю і як уберегти наших дітей від смертельного кроку?

38-річна Вікторія з Кривого Рогу з жахом згадує той день, коли її дочка вистрибнула з 5-го поверху. Дівчина вижила, хоча й отримала численні травми. Спочатку мама пов'язувала вчинок дочки з підлітковими проблемами, поки не дізналася, що її дитина неодноразово отримував заклики до самогубства в інтернет-повідомленнях.

З початку цього року в Україні прокотилася хвиля дитячих самогубств, дуже схожих між собою: в кінці січня з вікна київської багатоповерхівки випав 10-річний школяр, а буквально через тиждень схожа трагедія сталася в іншому районі Києва: 13-річна дівчинка вистрибнула з 17-го поверху. Експерти й батьки знову заговорили про «групи смерті» в соціальних мережах.



Журналістка «Стосується кожного» вирішила більше дізнатися про смертельні ігри та зареєструвалася на декількох сайтах. Буквально через годину вона отримала перші завдання від адміністраторів групи. У студії ток-шоу дівчина поділиться своїм досвідом і розповість про результати експерименту. Що або хто провокує дітей на самогубства?

Серед героїв цього випуску - мама дівчини, яка три роки тому намагалася звести рахунки з життям. А також учасник «гри», який пройшов до кінця «смертельний» квест і навіть інсценував власне самогубство.



Крім того, в цій програмі візьмуть участь представники кіберполіції та найкращі психологи країни. Спільними зусиллями герої та експерти «Стосується кожного» спробують з'ясувати мету цих ігор, щоб застерегти батьків від небезпеки і зрозуміти, як уберегти підлітків від виконання смертельних завдань.

«Ця проблема багатогранна, тому що найчастіше батьки дуже погано знають своїх дітей, - пояснює експерт з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова. - Основними причинами суїцидів є нерозділене кохання, конфлікти в родині або оточенні, самотність, відчуття непотрібності, страх перед майбутнім. Діти і підлітки ще не усвідомлюють повною мірою цінності життя. Можуть вибрати самогубство як найпростіший спосіб вирішення складної життєвої ситуації, особливо якщо їх до цього підштовхують «куратори». Саме на батьках лежить відповідальність - чітко визначати межу, перетин якої може стати вкрай небезпечним. Щоб уберегти свою дитину від зовнішніх загроз, потрібно проявляти увагу до його істинних інтересів і потреб, стежити за його оточенням і зміною поведінки. При цьому великою помилкою батьків є бажання стати другом своїй дитині. В цьому випадку доросла людина починає імітувати дитину, втрачаючи свій статус. Такий підхід є помилковим, ієрархія повинна дотримуватися. Поки дитина маленька, вона обов'язково потребує зовнішнього контролю. У міру дорослішання необхідно привчати дітей до самоконтролю, пояснювати їм правила психологічної кібербезпеки. Тільки такі кроки можуть зробити Інтернет більш безпечним для дитини».

Також своєю думкою про причини нової смертельної хвилі поділяться експерти програми: юрист-кримінолог Ганна Маляр, екс-керівник кримінальної поліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко, експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська, експерт по боротьбі з домашнім насильством Олена Кривуляк, народний артист України Володимир Горянський та оперна співачка Олена Гребенюк.

Не пропустіть життєво важливий для всіх батьків випуск «Стосується кожного» - «Групи смерті. Нова хвиля» - в п'ятницю, 19 лютого, о 18:00 на «Інтері».







На правах реклами