Ми у Facebook
10.04.2021, 15:00

“Медіація допомагає відокремити людину від проблеми”: інтерв’ю медіаторки з Острога [+ІНТЕРВ'Ю]

Ольга Шминдрук — адвокат, старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін в Національному університеті «Острозька академія» та медіатор. Експертка розповіла нам, що таке медіація та чому вона ефективна.
— Пані Ольго, розкажіть, будь ласка, чим ви займаєтесь та як потрапили у сферу медіації?
– З 2009 року я займаюсь адвокатською практикою і щодня до мене приходять клієнти, які перебувають в конфлікті. З часом я усвідомила, що не завжди "виграш" справи означає задоволення справжнього інтересу клієнта. І відбувається це тому, що юристи обмежуються нормами права, доказами, позиціями й не завжди правильно встановлюють інтереси та потреби людини. Тому я почала шукати джерела, де можна було поповнити свої знання і стати більш ефективною в адвокатській діяльності. Так, три роки тому, я почула про медіацію.

— Що ви усвідомили після занурення у цю тему, чому стали медіаторкою?

— Після навчання у 2019 році базовим навичкам медіації я зрозуміла, що це зовсім інший підхід як до розуміння конфлікту як такого, так і його вирішення. І цей підхід розширює кругозір та дає значні можливості. Тому я вирішила не лише застосовувати навички медіації в адвокатській діяльності, а і стати медіатором. Після цього було навчання сімейній медіації, медіації за участі неповнолітніх та медіації в кримінальних справах.

— Що таке медіація, в чому її користь для людей?
— Медіація — це переговори за участю третьої незацікавленої сторони (медіатора) за результатами яких сторони знаходять спільне рішення, яке задовільняє інтереси їх обох. На відміну від судового процесу, де рішення приймається суддею, в медіації рішення приймається самими сторонами, що в свою чергу забезпечує високий відсоток його виконання. Натомість, на жаль, як показує практика, відсоток примусового виконання рішень суду є дуже низьким. Це зумовлено перш за все тим, що рішення суду, як правило, повністю або частково задовільняє лише одну сторону, а інша в свою чергу всіляко ухиляється від його виконання. Таким чином, формально вигравши спір, особа не отримує бажаного, і конфлікт продовжує тривати.

— Які найвагоміші переваги медіації?
— Перевагами медіації є конфіденційність, оскільки для сторін часто дуже важливо не виносити конфлікт на загал, що в судовому процесі зробити важко.
Також медіація дає можливість вирішити конфлікт, при цьому зберігши відносини між сторонами. Часто це важливо у спорах між родичами, між бізнес партнерами, сусідами тощо.
Медіація також є гнучким процесом та комфортним для її учасників. Кількість та тривалість зустрічей встановлюються за домовленістю між учасниками. При цьому в медіації створюється безпечна та комфортна атмосфера для всіх учасників.
Ще однією перевагою медіації є економія коштів та часу, оскільки часто спори, які тривають роками, особливо це стосується спорів між колишнім подружжям щодо виховання та утриманням дітей, можна вирішити за декілька зустрічей з медіатором.

— Тобто медіація — це альтернатива судовим процесам?

— Так, медіація можлива як альтернатива судовому процесу. Наприклад подружжя, яке розлучилось, не може дійти згоди щодо питань поділу майна та утримання дітей. В процесі медіації вони можуть домовитись щодо цих питань та укласти відповідні угоди. Таким чином, звертатись до суду їм вже немає потреби. Також медіація можлива і в процесі судового спору. Вже маючи спір в суді вони мають право увійти в медіацію. І якщо медіація буде успішною, закріпити це в суді мировою угодою. Також часто бувають випадки, коли сторони ідуть в медіацію після того, як пройшли суд, оскільки розуміють, що спір не вирішений і потрібно домовлятись.

— Яка одна цитата, або один вислів, на вашу думку, найвлучніше описують суть медіації?
— Про медіацію сказано багато цікавих речей. Для мене ж найближчим є вислів про те, що медіація допомагає відокремити людину від проблеми. І в цьому, як на мене, і полягає її "магія". Перебуваючи в конфлікті сторони бачать свою проблему виключно один в одному. Їхнє бачення ситуації настільки вузьке, що вони не відокремлюють проблему від людини. Вони бачать свого візаві лише в чорних тонах і їм важливо довести свою правоту і знайти винного. Завдяки ж медіації й відбувається процес трансформації, коли сторони перетворюються з суперників в партнерів і перестають бачити проблему один в одному, а починають спільно працювати над її вирішенням. Якщо перефразувати відому фразу, то можна сказати так: в медіації неважливо, хто винуватий, важливо, що робити.

— Що конкретно робить медіатор, щоб допомогти клієнтам вирішити спір чи проблему?
— Роль медіатора головним чином полягає у створенні безпечного та комфортного простору для комунікації сторонам. Медіатор допомагає сторонам почути один одного. Він стає таким собі засобом зв'язку між сторонами, оскільки через наявність накопичення негативних емоцій самостійно ефективно спілкуватись вони не можуть. Медіатор згладжує гострі кути, допомагає сторонам усвідомити та проговорити свої емоції, через них - виявити справжні інтереси. При цьому медіатор дбає про інтереси обох сторін і слідкує за тим, щоб рішення було однаково справедливим в їхньому розумінні для кожного з учасників.

— А чого не повинен робити професійний медіатор?
— Він не дає оцінок, не надає переваги жодній із сторін, не дає порад і не пропонує варіанти вирішення ситуації.

— В яких сферах можна застосувати медіацію?
— Власне медіація має широке коло застосування. Вона є досить ефективною у сімейних спорах, зокрема, що пов'язані з розірванням шлюбу, поділом майна, утримання та виховання дітей, оскільки дозволяє максимально задовольнити не лише інтереси колишнього подружжя, а головним чином, дитини, що в судовому порядку не завжди вдається. Також медіація ефективна у спадкових, трудових, бізнес-спорах, а також у спорах в громадах. Вона застосовується і в кримінальних справах між потерпілими та особами, які вчинили правопорушення.
Крім того, техніки, які використовує медіатор, допоможуть налагодити комунікацію в сім'ї та сприяти примиренню між батьками та дітьми, іншими родичами, чоловіком та жінкою, які як перебувають в офіційному шлюбі, так і офіційно не одружені.

— В якому випадку медіація неефективна?
— Потрібно розуміти, що медіація це не панацея. Медіація ефективна там, де в обох сторін є чіткий намір домовлятись, де сторони відповідальні за свої вчинки та рішення.
На жаль, у своїй практиці я часто зустрічаюсь з тим, що сторони конфлікту не хочуть брати на себе відповідальність. Простіше нарікати на закони, суд, владу тощо, ніж спробувати вирішити конфлікт власними силами, а тому вони помилково вважають медіацію чимось несерйозним та неефективним.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини