Ми у Facebook
25.04.2021, 15:50

Великдень 2021: рецепти найсмачніших пасок

Настав час визначитись із рецептом святкового хліба - паски
Рецептів паски безліч - заварна, на опарі, на ніч, від майстрів випічки, мамина-бабусина, Олександрійська, на вершках, на картоплі, на жовтках, бездріжджова, панеттоне, крафін... Список можна продовжувати до нескінченності, адже в кожної господині знайдеться свій перепис.

Пропонуємо три рецепти пасок на Великдень, перевірені українськими господинями:

Рецепт паски від майстрині випічки Дарії Цвек





Складники:
1 кг борошна,
400 г молока,
10 жовтків,
100 г мокрих дріжджів,
200 г масла або маргарину,
300 г цукру,
100 г родзинок,
1/2 ч. лож. солі,
потерта цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте — додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З тієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

Рецепт заварної паски від Любові Біріної, кулінарки із Коломиї:
Господиня зауважує, що такі паски довго не черствіють та не кришаться.



Борошно (100 г) залити киплячим молоком (250 г), ретельно розмішати, залишити охолонути.

Свіжі дріжджі (80 г) розвести в теплому молоці (250 г), додати цукор (1 ст.ложка). Накрити, залишити в теплому місці, щоб підійшло.
Змішати заварку з розчиною, дати підійти в теплому місці.

Цільні яйця (5 штук) та жовтки (5 штук) збити з цукром (200 г) добіла (як на бісквіт).

До опари додати яєчну суміш, борошно (1 кг), сіль (0,5 ч.ложки). Місити довго, до гладкого тіста. В кінці замісу поступово додати розм'якшене вершкове масло (200 г, не розтоплювати масло!) та 2 ст. ложки олії, ще раз добре вимішати.

Накрити та залишити підходити в теплому місці (без протягів).
Тісто, що підійшло, легко обімнути, залишити відпочити хвилин на 10. Поділити на порції в 200 г. кожну порцію змішати з родзинками (попередньо залити окропом) та шматочками пастили (попередньо легко обваляти в борошні). Помістити в одноразові паперові форми (діаметром 9 см). Накрити, дати підійти в теплому місці.

Вийшло 11 пасок.

Перед випічкою паски змастити яйцем та прикрасити виробами з прісного тіста.
Випікати в два прийоми (другу половину помістити в холодильник, що б не перекисло тісто) при 180 градусів без обдуву, в мене пеклися 40 хвилин.
Паска вдається солодкою, повітряною, а головне – не сухою!

Паска Олександрійська - одна з найулюбленіших серед українських господинь.



Опара: 1 л молока, 1 кг цукру, 500 г масла (холодного), 10 яєць, 3 жовтки, 150 г свіжих дріжджів. тісто: 400 г родзинок, 1 ч. ложка солі, 2–3 п. ванільного цукру, 2 ст. ложки коньяку, 2,5 кг борошна.

У теплому молоці розчинити дріжджі, додати злегка збиті яйця, порізане кубиками масло, цукор, перемішати (масло може залишитися невеликими шматочками), затягнути плівкою і залишити в теплому місці на 8–12 год (на ніч).

Додати в опару сіль, ванільний цукор, коньяк, родзинки. Зверху просіяти борошно, частинами вмішуючи його в тісто. Причому руки треба періодично змащувати олією. Вимісити м’яке, в’язке, липке тісто, трохи тугіше, ніж на оладки, але з руки порція тіста стікати не повинна. Затягнути плівкою і поставити в тепле місце на годину-півтори, поки воно не збільшиться вдвічі.

Розкласти тісто у формочки на 1/3 об’єму, почекати, поки воно виросте до 3/4 висоти форм. Поставити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності. Невеликі паски печуться близько 40 хв.
Готові паски дістати з духовки, витрусити з форм і дати охолонути на решітці.

Випікайте, смакуйте та святкуйте вдома!





На правах реклами